EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 12 - Bizalom, szeretet, alázat

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Bizalom, szeretet, alázat

Beiktatták az új protestáns tábori püspököt

Katonai pompával, történelmi zászlók kíséretében vonultak be a protestáns és katolikus szolgálattevők a budapesti Deák téri evangélikus templomba március 9-én, szerdán abból az alkalomból, hogy D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök beiktatta protestáns tábori püspöki tisztségébe Lackner Pált. A volt győri igazgató lelkészt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 2005. január elsejei hatállyal nevezte ki ebbe a tisztségébe, mégpedig ezredesi rangban.

Az iktató istentisztelet szolgálatában részt vett dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Jákób János ezredes, tábori püspökhelyettes. Az istentiszteleten megjelent még dr. Márkus Mihály református, továbbá Ittzés János és Gáncs Péter evangélikus püspök, valamint Szabó Tamás dandártábornok, katolikus tábori püspök. A honvédséget Braun László vezérőrnagy, a vezérkari főnök első helyettese képviselte, továbbá megtisztelték jelenlétükkel az ünnepi eseményt a német, az osztrák, a szlovén és a szlovák tábori lelkészi szolgálat képviselői is.

  1. Szebik Imre igehirdetésében a kapernaumi százados szolgája meggyógyításának történetét vette alapul. Prédikációjában négy olyan területet említett az elnök-püspök, amelyek Lackner Pál új beosztásában való munkálkodásának is fontos elemei lesznek. Szolgálata során Krisztusról kell tanúságot tennie; Krisztus szeretetét, szelídségét és bátorságát kell hirdetnie; testvéri közösséget kell ápolnia azokkal, akiknek ugyanez a feladatuk, végül pedig testvéri, bajtársi és diplomáciai kapcsolatot kell tartania mindazokkal, akikkel mint tábori püspök találkozik. E szolgálat végzéséhez nagy hitre van szükség – hangsúlyozta D. Szebik Imre. Igehirdetése végén a püspök arra figyelmeztette Lackner Pált, hogy új szolgálatában három dolgot kérjen Istentől: bizalmat, szeretetet és alázatot.

Az iktatást, az eskütételt és megáldását követően Lackner Pál lépett a szószékre. Prédikációja alapigéjének a 2005. év igéjét választotta: „Könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited…” (Lk 22,32a) Jézus szava nemcsak Péternek szól – hangsúlyozta –, hanem mindenkinek: a hitben erőseknek, a keresőknek, a bizonytalanoknak egyaránt. „Püspöki szolgálatom alapvető feladatának azt fogom tekinteni, hogy az értünk könyörgő Úrhoz segítsek minden Krisztust kereső embert. Minden más csak ezután jön” – szögezte le igehirdetése végén.

Az iktatáson a Honvédelmi Minisztériumot Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára képviselte, aki kérdésünkre elmondta, hogy ez a szolgálat semmi mással nem pótolható, nélkülözhetetlen küldetést jelent a honvédségben.

– Örülök, hogy a miniszter úr a hagyományoknak megfelelően rám bízta az új tábori püspökkel való kapcsolattartást és a szolgálat felügyeletét – folytatta. – Kezdettől fogva azon voltam, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg ehhez a szolgálathoz. Örömmel fogadtam az egyházak megegyezését, hogy a korábbi megállapodással összhangban ezúttal evangélikus püspöke lesz ennek a szolgálati ágnak. Lackner Pált olyan embernek ismertem meg, aki felelősséggel, szeretettel, teljes odaadással fogja végezni a munkáját. Elmondhatom, hogy közöttünk már az első hetekben jó munkakapcsolat alakult ki.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire igénylik a lelkigondozói szolgálatot a katonák, az államtitkár így válaszolt:

– Amikor megkérdezzük erről a katonákat, vagy hivatalos felmérést készítünk, úgy tűnik, mintha szerény igény mutatkozna csupán a szolgálatra. A mindennapokban azonban – és ez meggyőződésem – más a helyzet. Tudom, hogy sok olyan katona, aki egyébként nem vallásos, a nehezebb pillanatokban igényli és örömmel veszi ezt a szolgálatot. Erőteljesen felértékelődik a katonák szemében ez a szolgálat akkor is, amikor a hazától távol, nehéz és veszélyes körülmények között vesznek részt katonai missziói feladatokban. A tábori lelkészek tehát nagyon fontos szerepet töltenek be, különösen azáltal, hogy ugyanazokat a veszélyeket és nehézségeket vállalják és hordozzák, mint katonáink.

A győri gyülekezet tagjai nagy számban jöttek el volt lelkészük beiktatására. Csermák Gusztáv, a győri gyülekezet felügyelője örült és szomorkodott is.

– Ahogy mondani szokás, egyik szemem sír, a másik nevet – mondta. – Örülök, mert Lackner Pál elérte ezt a szép beosztást, és ez lelkészi pályafutásának betetőzése lehet. Emellett szomorú is vagyok, mert kiváló szervezőkészsége és munkabírása hiányozni fog. A győri többlelkészes gyülekezet, amelyben sok az adminisztrációs feladat, és sokféle munkaterületen tevékenykedünk. Abban reménykedünk, hogy olyan lelkész fog a helyére kerülni, aki ugyanolyan aktivitással és energiával végzi majd a szolgálatát gyülekezetünkben, mint ahogy Lackner Pál tette.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Liturgikus sarok
Mennyire fontos nekünk Luther?
Élő víz
Mi a válaszod?
Hiába kerestem az örömöket…
A gyógyító erő
Heti útravaló
Amikor Isten hallgat
Egyházunk egy-két hete
Bizalom, szeretet, alázat
A templom egerétől az Online Hittanig
Eszmecsere a minisztériumban
Keresztutak
Az emberi jogi bizottság az egyházi iskolák tavalyi demonstrációjáról
A MAKÚSZ és a PRÚSZ közös közleménye az ügynöklistákról
Egy segítő kéz
A zsidóság evangélizálása
„Jézus, Tavasz és Jeruzsálem” – régi, mégis új ez a történet
Evangélikusok
Szabadság van – pénz nincs
Egyházias teológiát!
e-világ
Evangélikus iskolák informatikai versenye
Testünk legfőbb éltetője
Keresztény szemmel
Tábori püspök
Evangélikus böjti népszokások
evél&levél
Visszhang a visszhangokra
A közelmúlt krónikája
Bábokkal tettek bizonyságot…
Paraván mögötti vallomások
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Országos retorikaverseny
Liturgikus remekművek
Johann Sebastian Bach passiója is Krisztus-követésre hív
A vasárnap igéje
Nem vagy egyedül!
Új nap – új kegyelem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hogyan böjtöljek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 12 Bizalom, szeretet, alázat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster