EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 12 - A templom egerétől az Online Hittanig

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

A templom egerétől az Online Hittanig

Összefoglaló az evangélikus informatikai napról

Az ország minden részéből érkező evangélikusok, valamint újságírók, kameráikat, lámpáikat és mikrofonjaikat próbálgató televíziósok, rádiósok töltötték meg a múlt hét csütörtökén a budahegyvidéki evangélikus gyülekezet néhány éve megépült, modern templomát. Itt rendezett ugyanis – első ízben – evangélikus informatikai napot az evangélikus Internet Munkacsoport. Az eseményen Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter tartott előadást az egyházaknak az információs társadalomban betöltött szerepéről, Fabiny Tamás, egyházunk sajtóbizottságának elnöke bemutatta az „evangélikus egyszeregy” ismeretterjesztő anyagát, az Online Hittant, majd sor került a gyülekezeti honlapok versenyének díjkiosztására.

A munkacsoport készített már portálrendszereket, honlapokat, kezelt levelezőlistákat, de saját tevékenységéről „élőszóban” eddig még nem számolt be a nagy nyilvánosság előtt. Ennek jött most el az ideje.

Tekinthetnénk úgy a munkacsoport évek óta folyó szolgálatát, hogy minden pillanatban a legnagyobb nyilvánosság – az „internet közönsége” – előtt zajlik, de a személyes kontaktus ebben az esetben is többet jelentett. Erről beszélt D. Szebik Imre is, amikor kifejtette, hogy az internet nem maga a cél, hanem az eszköz, amely nem pótolja, hanem közvetíti az egyház által hordozott üzenetet.

Egyházunk elnök-püspökének nyitóáhítata után Kovács Kálmán miniszter tartott előadást Egyházak szerepe az információs társadalom fejlődésében címmel.

Az elmúlt évek eredményeinek számbavétele kapcsán Kovács Kálmán beszélt az árcsökkenést motiváló távközlési versenyről és az e-Magyarország-programról, melynek jelmondata: „Internetet mindenkinek!” A program keretében civil szervezetekre és az egyházakra építve 2006 végéig négyezer e-Magyarország-pontot kívánnak beindítani. Ezeken a helyeken a nyilvános internet-hozzáférés segíti az elektronikus ügyintézést, illetőleg a digitális kultúrához való hozzájutást. Az e-Magyarország-pontok mintegy 10%-a van egyházi kezelésben, és számuk a minisztériumi szándék szerint a jövőben tovább nőhet.

Az egyházunkban immár nyolcadik éve folyó informatikai tevékenységet az Internet Munkacsoport vezetője, Bogdányi Gábor mutatta be. Rövid ízelítő az eredményekből: jól működő központi portál, amelyhez gyülekezeti honlapok, különféle újságok on-line kiadásai csatlakoznak, illetőleg tematikus és regionális levelezőlisták, tematikus honlapok sora kapcsolódik. Egyházunk informatikai eszközökkel való ellátottsága kiemelkedő, az anyagilag gyenge gyülekezetek is számítógéphez juthatnak a gyülekezeti számítógépes pályázat révén. A szükséges tudás elsajátítását a lelkészekhez 2002-ben ingyenesen eljuttatott, A templom egere című kiadvány segíti. (A világháló iránt érdeklődő lelkészeknek és munkatársaiknak javasoljuk a kallódó példányok leporolását és olvasását. – A szerk.) Evangélikus kezelésben jelenleg harminckilenc e-Magyarország-pont működik. Egyházunk az internetes munka terén sok tekintetben megelőzi a magyarországi egyházakat. Ennek legbeszédesebb bizonyítéka a gyülekezeti honlapok száma: gyakorlatilag gyülekezeteink fele rendelkezik saját honlappal!

Az elmúlt évben a munkacsoport legjelentősebb fejlesztése az Online Hittan – Evangélikus egyszeregy mindenkinek című ismeretterjesztő anyag elkészítése volt. A www.onlinehittan.hu címen bárki számára elérhető honlapot Fabiny Tamás mutatta be, aki Bogdányi Gáborral együtt vezette a munkát. Olyan honlapot igyekeztek készíteni, amelyen keresztül az egyházzal laza kapcsolatot tartó evangélikusok felfrissíthetik ismereteiket, az egyház iránt érdeklődők pedig megismerhetik az evangélikusokat. A honlap komoly kép-, hang- és filmanyagával valóban átfogja mindazt, amit egyházunk tanít, továbbá megismerteti szolgálati területeinket, gyülekezeteink életét, épületeinket, szokásainkat. (A fejlesztés az e-Magyarország-program részeként készült, anyagi fedezetének 75%-át az Informatikai és Hírközlési Minisztérium biztosította.)

Ebéd előtt hirdette ki Hafenscher Károly országos irodaigazgató az első evangélikus honlapszépségverseny eredményét. Tizenkilenc gyülekezet lapja került be a döntőbe; a zsűri ezek közül Alsóságét, Balatonboglárét, illetve Pestlőrincét ítélte a legjobbnak. Készítőik értékes díjakat kaptak. A bírálók nem feledkeztek meg a fejlesztésben hátul kullogók ösztönzéséről sem; a „citromdíjat” abból a meggondolásból ítélték oda az erre érdemeseknek, hogy amiként a citrom meg tudja ízesíteni az italt, úgy adjon a díj is új kedvet és energiát a honlapkészítéshez. Citromdíjat – igazi sárga gyümölcsöt – vehetett át a győri gyülekezet megjelent képviselője, de postán megkapja „jutalmát” az arnóti, a mezőlaki és a csurgói gyülekezet is.

Ebéd után kevésbé látványos, de nagyon érdekes szakmai programmal folytatódott az informatikai nap. Az Enternet országos internetszolgáltató ügyvezető igazgatója, Smuk Zoltán kolléganőjével, Gondos Gabriellával, a kiemelt ügyfelek menedzserével közösen ismertette szolgáltatásaikat és az evangélikus intézményeknek, illetve egyházi dolgozóknak szóló kedvezményes, széles sávú ADSL-internetkapcsolat előnyeit. (A részletekről érdeklődni e-mailben a webmaster@lu¬

theran.hu címen lehet.)

Az előadások sorát az Internet Munkacsoport két tagjának beszámolói zárták. Mesterházy Attila az oktatási terveket mutatta be. Mint a helyszínen tartott gyors közvélemény-kutatás során kiderült, érdeklődőkben nem lesz hiány. Végül Bogdányi Gábor beszélt a SÜNI evangélikus adminisztrációs szoftver fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatokról, nehézségekről (melyek közül a pénzügyi modul elkészítése jelenti a legnagyobb problémát). A nap Hafenscher Károly lelki útravalónak szánt áhítatával ért véget.

Erdélyi Károly

Regionális hozzárendelés: Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Liturgikus sarok
Mennyire fontos nekünk Luther?
Élő víz
Mi a válaszod?
Hiába kerestem az örömöket…
A gyógyító erő
Heti útravaló
Amikor Isten hallgat
Egyházunk egy-két hete
Bizalom, szeretet, alázat
A templom egerétől az Online Hittanig
Eszmecsere a minisztériumban
Keresztutak
Az emberi jogi bizottság az egyházi iskolák tavalyi demonstrációjáról
A MAKÚSZ és a PRÚSZ közös közleménye az ügynöklistákról
Egy segítő kéz
A zsidóság evangélizálása
„Jézus, Tavasz és Jeruzsálem” – régi, mégis új ez a történet
Evangélikusok
Szabadság van – pénz nincs
Egyházias teológiát!
e-világ
Evangélikus iskolák informatikai versenye
Testünk legfőbb éltetője
Keresztény szemmel
Tábori püspök
Evangélikus böjti népszokások
evél&levél
Visszhang a visszhangokra
A közelmúlt krónikája
Bábokkal tettek bizonyságot…
Paraván mögötti vallomások
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Országos retorikaverseny
Liturgikus remekművek
Johann Sebastian Bach passiója is Krisztus-követésre hív
A vasárnap igéje
Nem vagy egyedül!
Új nap – új kegyelem
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hogyan böjtöljek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 12 A templom egerétől az Online Hittanig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster