EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 48 - Megérkezett az új liturgikus könyv

Liturgikus sarok

Hozzászólás a cikkhez

Megérkezett az új liturgikus könyv

2005 advent első vasárnapján új liturgikus könyvet vehetünk a kezünkbe. Megjelenése örvendetes, használata lehetőség minden lelkész és gyülekezet számára.

Mint minden újjal, ezzel az új istentiszteleti rendet bemutató könyvvel is meg kell ismerkednünk. Megjelenése mögött tíz év szorgalmas munkája, közös imádkozás, elmélyült teológiai kutatás és az istentiszteleti élet megújulásának reménye rejtőzik.

Ha új kiadvány érkezik hozzánk, először a tartalomjegyzéknél ütjük fel. Tegyünk így most is, és kísérjük figyelemmel, hogy miben új a megjelent liturgikus könyv!

Az Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv nagy hangsúlyt helyez a szolgálattevők imádságos felkészülésére, és gazdag választékban kínál kezdő- és zárófohászokat az istentiszteletet végzők számára.

Egységes az új ajánlott rend abban, hogy a négyféle istentiszteleti forma azonos vázra épül fel, alkalmazza az egyház korábbi tradícióját, ugyanakkor megfelel a reformátori elvek hagyományának. A négy rend közül bizonyára az énekverses a legismertebb, de ennek is vannak olyan változásai, amelyeknek értelmét és szépségét, belső logikáját és teológiai üzenetét ismertté kell tenni híveink előtt.

Három változás szembetűnő lehet. 1. Az istentisztelet gyónással kezdődik, hiszen Isten színe elé vétkeink megvallásával léphetünk. 2. A hitvallás mindig az igehirdetés után hangzik, válaszként a hallott és elfogadott isteni igére. 3. Ha a gyülekezet az istentiszteleten az úrvacsorát is ünnepli, akkor ez mindig szorosan kapcsolódik az előtte levő liturgikus rendhez. Ez az úrvacsora szentségének méltó megbecsülése és a gyülekezeti közösség imádságban való átélése. (Az, hogy az úrvacsorával élünk-e, természetesen személyes döntésen alapul.)

Minden vasárnapra felkínált zsoltárok, imádságok teszik változatossá az egyházi esztendőt. Ezek hangvételükkel szólítják meg korunk emberét vagy éppen a hagyományt jól ismerő evangélikust.

Kívánatos, hogy gyülekezeti tagok is bekapcsolódjanak a liturgia végzésébe; mind a lekciók olvasása, mind a befejező általános imádság jó lehetőséget kínál erre. Itt jegyezzük meg, hogy egy olvasópulpitusnak (ambónak) az oltártérbe helyezése feltétlenül szükséges. Az új istentiszteleti rend is – persze a most használt is – lehetőséget kínál ifjúsági énekkar szolgálatára, fiatalok bevonására. Éljünk ezzel a lehetőséggel!

Az új liturgikus könyv második részében konkrét alkalmakra szóló istentiszteleti rendeket találunk, olyanokat, amelyek a régi-mostani Agendánkban nem találhatók meg. Például tanévnyitó és -záró istentisztelet, a keresők istentisztelete, húsvét hajnali liturgia, temetési istentisztelet a templomban (egyre gyakoribb városi gyülekezeteinkben). Szép új áhítatformák teszik gazdaggá a kínálatot. A könyv harmadik részében a keresztség szentségének többféle liturgikus rendje olvasható. (Bárcsak több gyermek születne gyülekezeteinkben, hogy aztán a felnőttkor határán maguk is tudatos hittel lehessenek Krisztus elkötelezett követői!)

Az új liturgikus könyv első kötete a konfirmációval zárul. Gazdag és választékos rendje méltó keretet ad a fiatalok első tanúságtételéhez és a Krisztussal való közösség ünnepléséhez. Ifjúkorban különösen szükség van a hitbeli megerősítésre, de ki merné kétségbe vonni, hogy nekünk, felnőtt keresztényeknek pedig hitünk felfrissítésére, megújítására van szükségünk?

Heves viták pergőtüzében született az Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv. Talán nem is ismerték pontosan a vitában részt vevők, hogy milyen lesz az új istentiszteleti rend. Most már kézbe lehet venni, most már közelről meg lehet ismerni. Lehet használni az imádságos részeit, lehet barátkozni vele.

Minden úrvacsorai istentiszteleten a liturgia része a Pax, egymás köszöntése a „Legyen békesség köztünk mindenkor!” mondat kíséretében. Kezdeményezem és javaslom, hogy béküljenek meg a másik tábor tagjaival azok, akik örömmel fogadják az istentiszteleti rendet, illetve azok, akik ragaszkodnak az eddig és jelenleg is használt liturgiához. A döntő, hogy ott legyünk Isten közelében, hogy minden vasárnap dicsérjük énekünkkel és egész életünkben cselekedeteinkkel is. Hiszen ő mindent megtett értünk. Halleluja!

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Megérkezett az új liturgikus könyv
Élő víz
Ígéret
Az elfelejtett arc
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Elfogadták a költségvetés-előirányzatot
Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv
Beszélgetés a püspökjelöltekkel
Pályázatírást oktattak Révfülöpön
Keresztutak
Nyolcvanéves a Theologiai Szemle
Konferencia a rákos gyermekek lelkigondozásáért
Etikai szeminárium katonáknak
Evangélikusok
„A szószéken érzem magam igazán otthon…”
A kisebbség többlete
e-világ
Szemét ügy
Keresztény szemmel
Újra advent
Események, hangulatok, várakozások
A hét témája
Önfenntartó egyház?!
Nyilatkozat
evél&levél
Emlékezés elhunyt szeretteinkre
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr!”
Élményt adó találkozások
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A tudás – érték, a tudás – élmény
Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban
Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme
Látogatóban itthon
A vasárnap igéje
Nem figyel rá senki
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Tízéves a Mustármag
Semminden
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 48 Megérkezett az új liturgikus könyv

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster