EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 48 - A kisebbség többlete

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A kisebbség többlete

Keresztény ifjúsági szervezet a Vajdaságban

November 5-e Árpád-házi Szent Imre napja. Ezen a napon apostoli királyunk, Szent István fiára emlékezünk, aki a magyar katolicizmus hagyományában az ifjúság fő patrónusa. Nem véletlen tehát, hogy három évvel ezelőtt épp november 5-én alakult meg Szabadkán a Vajdasági Keresztény Ifjúság (VKI) elnevezésű polgári egyesület. A kezdetekről és az időközben megtett útról beszélgettünk a szervezet elnökével, Negyela Lászlóval.

– Milyen céllal alakult meg az egyesület?

– Egyesületünk a keresztény fiatalok érdekképviseletét tűzte ki legfőbb céljául, ám rendezvényeink nem csak fiataloknak szólnak. Kiemelt célunk a fiatalok tudatos keresztény életre való nevelése és egy keresztény értékeken alapuló társadalom megteremtése. A Vajdasági Keresztény Ifjúság az első és máig egyetlen ilyen jellegű kezdeményezés a tartományban. Véleményünk szerint fontos a modern kor kihívásaira, lehetőségeire való nyitottság, azonban nem szabad elszakadni a gyökerektől, az „atyák hitétől”. Utunkat az is befolyásolja, hogy „honnan jöttünk”. Ha elhagyjuk az évezredes értékeket, üressé, értéktelenné válunk, így pedig a most szerzett „kincseket” sem tudjuk megtartani. A Vajdasági Keresztény Ifjúság egy keresztényibb – ha úgy tetszik, krisztusibb – Európáért küzd, ahol nem a „szemet szemért” elven alapszik a társadalom.

– Úgy tudom, a szervezetnek saját kezdeményezésű ökumenikus rendezvényei is vannak. Melyek ezek?

– Immár második éve szervezünk adventben gyertyagyújtásokat Szabadka keresztény templomaiban. A négy adventi vasárnapon hétről hétre másik felekezet templomában gyűlünk össze, és vendég igehirdetőt hallgatunk meg. Az idén például a harmadik vasárnapon Dolinszky Márta evangélikus esperes prédikál a református templomban, a negyediken pedig Gyulay Endre szeged–csanádi római katolikus püspök hirdet igét az evangélikus templomban.

Ez a kezdeményezésünk a keresztények egységére való törekvés helyi, gyakorlati megnyilvánulásának tekinthető. „Összehozni” a különböző felekezetű keresztényeket – ez is a VKI egyik alapvető törekvése. Azt szeretnénk, hogy kinek-kinek személyesen legyenek a másik felekezettel, illetőleg a tagjaival kapcsolatos pozitív élményei.

A másik ilyen, ökumenikus jellegű szakrális rendezvényünk a nagyböjti bűnbánati liturgiák sorozata. Úgy gondolom, Istennek tetsző dolog, amikor a „különböző utakon járó” keresztények együttlétét a lelkipásztor ezekkel a szavakkal kezdi: „Mi, különböző felekezetű keresztények azért jöttünk össze Isten szent házában, testvéri közösségben az ő színe előtt, hogy Jézus Krisztus nevében bűnbocsánatot kérjünk Urunktól, Istenünktől. Bocsánatot azért, hogy nem igyekszünk mindig megérteni egymást; azért, hogy nem tartottuk tiszteletben a másik meggyőződését, de főképpen azért, mert nem szerettük egymást úgy, ahogyan Jézus szeret minket. Isten legyen irgalmas irántunk, és bocsássa meg mindazt, amit atyáink egymás ellen a múltban elkövettek, és mi, fiaik a jelenben még mindig elkövetünk. Istenünk, indíts arra, hogy megértsük egymást, és keressük Krisztus tanítványainak egységét és annak megvalósulását.”

– A szakrális rendezvények hogyan illeszkednek bele egy civil szervezet életébe, tevékenységébe?

– Áprilisban hoztuk létre a Szabadkai Ökumenikus Ifjúsági Lelkészség elnevezésű munkatestületünket, amely a VKI által kezdeményezett szakrális rendezvények szervezésével és lebonyolításával foglalkozik, ugyanis a Vajdaságban ma egyik felekezetnek sincs egyetemi lelkészsége. Az ökumenikus lelkészség felekezetek fölötti, így nem csupán ezt a hiányt kívánja pótolni. Mint már említettem, fontos célkitűzésünk a keresztény ökumené elősegítése. Szabadkán a vajdasági magyarság számára fontos középiskolák működnek, ezért nem csupán főiskolai-egyetemi, hanem ifjúsági lelkészséget hoztunk létre. Ha pedig megalakulnak a felekezeti főiskolai lelkészségek, összekötő kapocsként kívánunk tovább dolgozni e téren.

– A Vajdasági Keresztény Ifjúságot sokan az egyesület Esték a ferenceseknél elnevezésű rendezvénysorozatáról ismerik. Mit takar ez a név?

– 2003 januárjában indult útjára ez az előadás-sorozatunk. A név az első évben a helyszínt – vagyis a ferenciek kolostorát – jelölte. Ma inkább márkanév, egy folyamat része. Az Esték a ferenceseknél célkitűzése azonban nem változott: egy keresztény közéleti sorozat, mely a vajdasági magyarságot érintő aktuális témákkal foglalkozik. A cél az volt és ma is az, hogy az előadások a hallgatók tárgyi tudásának bővítése mellett erősítsék keresztény értékrendjüket.

Az esték keretében több neves közjogi és egyházi méltóság tartott előadást az elmúlt három évben. Amikor a szabadkai városháza díszterme zsúfolásig megtelik, jó látni és tapasztalni, hogy a szabadkai magyar közélet fontosnak tartja ezt a keresztény sorozatot, igényt tart rá.

– Mivel foglalkozik még az egyesület?

–Drogmegelőző műhelymunkákat szerveztünk Szabadka általános iskoláiban Nem tiltani, hanem megelőzni címmel. A programot szervezetünk Kor-társ Műhelye készítette elő és bonyolította le. Interaktív előadások útján szeretnénk tudatosítani a fiatalokban a különböző drogok hatásait, használatuk következményeit. Ez a program az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulóinak a felvilágosítását célozta meg. A csoportmunkákra az osztályfőnöki, illetve a biológiaórákon került sor. Manók elnevezésű műhelyünk a nyolc–tizenkét éves korosztállyal foglalkozik. Kereszténységgel kapcsolatos előadásaink, konferenciáink is voltak 2005-ben. A közeljövőben a tizennyolc–harminc évesek számára politikai műhelyt kívánunk indítani.

Az idén a VKI kezdeményezésére és közreműködésével mutatták be először az országban a Sorstalanság című filmet Szabadkán, Zentán és Topolyán. Többször is megfordultak tagjaink Kiskunhalason: civil partnerségi rendezvényen, bábcsoportok szakmai találkozóján. Szeptemberben együttműködési nyilatkozatot kötöttünk az ottani Szivárvány Bábszínházi Alapítvánnyal.

A Vajdasági Magyar Ifjúság szervezettel közösen emlékeztünk március 15-ére Paganini József tüzér százados sírjánál, aki Szabadka mellett, a kaponyai csatában vesztette életét.

Októberben társultunk a vajdasági magyar ifjúsági szervezetekkel; az együttműködés célja a vajdasági magyar fiatalok hatékonyabb érdekképviselete.

Mivel tud többet adni a VKI a tagjainak és a rendezvényeit látogatóknak, mint más ifjúsági vagy civil szervezetek?

– A „többletet” a keresztény értékek adják. Munkánk tükrözi azt, hogy igenis lehet ma, 2005-ben Szabadkán élni és dolgozni a kétezer éves jézusi értékrend alapján.

Kócé Ágota (Szabadka)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Megérkezett az új liturgikus könyv
Élő víz
Ígéret
Az elfelejtett arc
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Elfogadták a költségvetés-előirányzatot
Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv
Beszélgetés a püspökjelöltekkel
Pályázatírást oktattak Révfülöpön
Keresztutak
Nyolcvanéves a Theologiai Szemle
Konferencia a rákos gyermekek lelkigondozásáért
Etikai szeminárium katonáknak
Evangélikusok
„A szószéken érzem magam igazán otthon…”
A kisebbség többlete
e-világ
Szemét ügy
Keresztény szemmel
Újra advent
Események, hangulatok, várakozások
A hét témája
Önfenntartó egyház?!
Nyilatkozat
evél&levél
Emlékezés elhunyt szeretteinkre
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr!”
Élményt adó találkozások
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A tudás – érték, a tudás – élmény
Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban
Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme
Látogatóban itthon
A vasárnap igéje
Nem figyel rá senki
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Tízéves a Mustármag
Semminden
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 48 A kisebbség többlete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster