EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 48 - Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban

Orgona… Harang… Már megszólalásuk áhítatot kelt, csendre int. A Hungária körúti öreg házak között meghúzódó Aquincum Orgonagyár nagy udvarára lépve valami megnyugtató érzés uralkodik el a látogatón, látva a rendet, a tisztaságot és érezve a feldolgozásra váró, évek óta száradó dió, vörösfenyő, bükk, tölgy, éger, juhar és egyéb nemes fatáblák egybeolvadó illatát… Mindezt csak erősíti a belső tér, a munkahelyek harmonikus légköre, az őszi napfényben csillogó, megszólaltatásra váró orgonasípok csoportja. Kovács Gábor ügyvezető igazgatóval a cég múltjáról és jelenéről beszélgettünk.

Ha a harangról azt mondjuk, hogy szent hangszer, akkor az orgona a hangszerek királynője. Ez a hit mintha megmutatkozna a hangszer készítőinek gondolkozásán, művészi munkáján, munkahelyük hangulatán is: csendes tevékenység, halk beszéd…

Az 1976 óta a mai nevén működő orgonagyár több mint százesztendős múltra tekinthet vissza. 1894-ben a felső-sziléziai Jägerndorfban működő orgonagyár fiókcégeként alapították Budapesten a Rieger testvérek, majd hamarosan önállóvá lett. A II. világháborúig mintegy ezernégyszáz kisebb-nagyobb orgona került ki a gyárból. Aztán jött a háború, jóvátétel, államosítás s az ezt követő évtizedek fizikai és erkölcsi rombolása, a vállalat szuverenitásának és a Rieger névnek az elvesztése. Csak a hetvenes években adódott némi lehetőség a minőségi fejlődésre. Ekkor vette át az üzemet Kovács Gábor, aki kompromisszumot nem tűrve, új szakembergárdával és a több évtizedes tapasztalattal rendelkező Gáll István művezetővel kezdett munkához.

– Olyan közismert személyek segítették munkánkat – illetve segítik napjainkban –, mint dr. Szigeti Kilián O. S. B. organológus, Gergely Ferenc orgonaművész professzor vagy Trajtler Gábor, az evangélikus egyház egyházzenei igazgatója – mondja Kovács Gábor. – Öröm olvasni Trajtler Gábor sorait a tihanyi bencés apátság orgona átadás-átvételi jegyzőkönyvéből: „Az orgonaüzem a különleges, nehéz feladatot teljességgel megvalósította, a rendelkezésre álló, műemlékileg restaurált kis térfogatú orgonaszekrényben elhelyezve a 24 regisztert. (…) Az orgona regiszterei a szakleírásoknak és a Silbermann-hagyományoknak megfelelően szólalnak meg, egyenletes intonációval, nemes, művészileg kialakított hangzással.”

Hasonló elismerésről tanúskodik a neudaui (Ausztria) katolikus templom orgonahomlokzata tervezőjének, Georg Keler építésznek a levele is: „Szakmai hozzáértést tapasztaltam az önök részéről. A földrajzi távolság ellenére mindig jól tudtunk együttműködni. Személyes benyomásom mindvégig az volt, hogy egymást kiegészítve, segítve és nem egymás ellen dolgozunk…”

Jelenleg két evangélikus templom orgonájának átadására készülnek. Egerben november 27-én, egy ősi magyar községben, a Tolna megyei Zombán pedig, melynek 1992 óta újra van evangélikus temploma, december 17-én lesz az ünnepélyes átadás.

– Az Aquincum név felvételéhez jelentős esemény kapcsolódik, mely számunkra minőségi áttörést is jelentett – folytatja a cég bemutatását az igazgató. – 1976-ban a Budapesti Nemzetközi Vásáron két korszerű mechanikus orgonát állítottunk ki. Csodálatos sikerük volt, az egyiket egy nyugati szakember vette meg, és az üzem dolgozói szerelték fel Bécsben. Így indult meg a hazai és külföldi megrendelések sora. A rendszerváltás tette lehetővé, hogy az Aquincum Orgonagyár ismét magántulajdonba kerüljön… – jegyzem Kovács Gábor szavait.

Ma az üzem – vezető szakemberei, Kovács Gábor, Varga László, Németh Tihamér, Pour László, Kis Zoltán, Frey Gábor irányításával – kft.-ként folytatja az új orgonák építését. Foglalkoznak műemlék orgonák restaurálásával, és vállalják bármilyen rendszerű orgona felújítását. 1976 óta közel száz egyedi tervezésű orgona került ki az üzemből, melynek nem csak a jelszava ez: „A mindenkori legmagasabb minőségi és művészi színvonal a kötelező mérték!”

Schelken Pálma


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Megérkezett az új liturgikus könyv
Élő víz
Ígéret
Az elfelejtett arc
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Elfogadták a költségvetés-előirányzatot
Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv
Beszélgetés a püspökjelöltekkel
Pályázatírást oktattak Révfülöpön
Keresztutak
Nyolcvanéves a Theologiai Szemle
Konferencia a rákos gyermekek lelkigondozásáért
Etikai szeminárium katonáknak
Evangélikusok
„A szószéken érzem magam igazán otthon…”
A kisebbség többlete
e-világ
Szemét ügy
Keresztény szemmel
Újra advent
Események, hangulatok, várakozások
A hét témája
Önfenntartó egyház?!
Nyilatkozat
evél&levél
Emlékezés elhunyt szeretteinkre
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr!”
Élményt adó találkozások
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A tudás – érték, a tudás – élmény
Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban
Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme
Látogatóban itthon
A vasárnap igéje
Nem figyel rá senki
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Tízéves a Mustármag
Semminden
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 48 Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster