EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 48 - Tízéves a Mustármag

Gyermekvár

Hozzászólás a cikkhez

Tízéves a Mustármag

1992 nyarán éppen Budapesten voltam, amikor az evangélikus teológia helyet adott annak a tanfolyamnak, amelyen magyarországi és erdélyi evangélikus hitoktatók, vasárnapi iskolai oktatók vettek részt. Az erdélyiek – így jómagam is egy-két előadás erejéig – tulajdonképpen akkor találkoztak először mindazzal, amit itt hallottak. Bár a két világháború között a barcasági gyülekezetekben is volt vasárnapi iskolai foglalkozás, mégis kellettek a megváltozott körülmények és politikai viszonyok ahhoz, hogy 1991-ben Erdélyben újra elindulhasson ez a munka. Alapját egy Norvégiából érkezett oktató, Alf Dambolt előadásai jelentették, és a Norvégiai Vasárnapi Iskolák Szövetsége mindmáig támogatja ezt a hitéleti tevékenységet.

Ugyan előfordult, hogy az idősebb generációk emlékeztek még a korábbi vasárnapi iskolai tevékenységre, de konkrét segítséget nem nyújthattak, így új alapokra kellett helyezni az oktatást. A korábbi vallásórákhoz képest egy újfajta foglalkozás indult be a gyülekezetekben. Nem a lelkészek tartották, hanem oktatók, akik maguk is tanulták az első években a vasárnapi iskolai mozgalom lényegét.

A gyerekek korosztályonkénti csoportokban ismerkednek a bibliai történetekkel, többnyire kézműves foglalkozásokon is megjelenítve őket. A csoportfoglalkozásokat minden gyülekezet egyénileg szervezi meg. Ugyanakkor minden egyes oktató dönthet arról is, hogy milyen közösségépítő együttléteket teremt a gyerekek számára. Lehet az gyermek-istentisztelet vagy közös kirándulás, egyéb szórakozási lehetőség is.

A vasárnapi oktatás megszilárdulása után felmerült az igény egy lap indítására is. Így jelent meg tíz évvel ezelőtt a Mustármag, amely sokáig az erdélyi evangélikus egyház egyetlen hivatalos lapja volt.

A szerkesztői munkák koordinálását az első perctől kezdve Török Lászlóné Kiss Beáta, a csernátfalusi gyülekezet lelkészének a felesége vállalta magára, aki – nagyapja, dr. Kiss Béla nyomdokaiba lépve – a mozgalom erdélyi elindítója is egyben. A lapot eredetileg havonta szerették volna megjelentetni, ám mivel kevesen vannak, elég nehézkesen megy a szerkesztés. Ennek ellenére egy évben általában hét-nyolc szám jelenik meg. Büszkék rá, mert a gyerekektől kapott levelek azt jelzik, hogy van rá igény, érdeklődnek iránta, szeretik, és reklamálják, ha nincsen – azaz fontos a lap.

A folyóiratot megújult külső és fokozatosan bővülő tartalom jellemzi. Míg a kezdeti lapszámok egyszerűbb technikával készültek, és többnyire fekete-fehér nyomatban jelentek meg, ma már a gyerekek egy színes, többoldalas folyóiratot lapozgathatnak, amelyben a kicsiktől a nagyobbakig mindenki megtalálja a korosztályának megfelelő színvonalú olvasmányt vagy rejtvényt. (A rejtvények egyébként néha még a felnőttek számára is fejtörést okoznak…)

Talán csak az a szomorú, hogy vannak olyan gyülekezetek, ahol a nagy gyereklétszám ellenére sem igénylik a lapot. Akadnak olyan települések is, ahol a lelkészcserével az addig jól működő vasárnapi iskolai foglalkozások is megszűntek, így a lap azokhoz a gyerekekhez sem jut el mindig, akiket érdekelne, hiszen terjesztése csak a lelkészek vagy a vasárnapi iskolai oktatók segítségével oldható meg. Mindezek dacára a szerkesztők örömmel és kitartóan végzik a munkájukat – a visszajelzések is erre kötelezik őket. Amíg akad támogató, addig a lap is él!

Ha Magyarországon is érdeklődnek a lap iránt, a szerkesztők eljuttatják a gyülekezetekbe vagy az evangélikus könyvesboltokba. Címünk: 505600 Sacele, Jud. Brasov, B-dul Brasovului 48.

Veres Emese-Gyöngyvér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Megérkezett az új liturgikus könyv
Élő víz
Ígéret
Az elfelejtett arc
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Elfogadták a költségvetés-előirányzatot
Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv
Beszélgetés a püspökjelöltekkel
Pályázatírást oktattak Révfülöpön
Keresztutak
Nyolcvanéves a Theologiai Szemle
Konferencia a rákos gyermekek lelkigondozásáért
Etikai szeminárium katonáknak
Evangélikusok
„A szószéken érzem magam igazán otthon…”
A kisebbség többlete
e-világ
Szemét ügy
Keresztény szemmel
Újra advent
Események, hangulatok, várakozások
A hét témája
Önfenntartó egyház?!
Nyilatkozat
evél&levél
Emlékezés elhunyt szeretteinkre
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr!”
Élményt adó találkozások
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A tudás – érték, a tudás – élmény
Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban
Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme
Látogatóban itthon
A vasárnap igéje
Nem figyel rá senki
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Tízéves a Mustármag
Semminden
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 48 Tízéves a Mustármag

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster