EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 48 - Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme

Terítsük magunkra a kincskereső kisködmönt, és keressünk kincseket, de ne a messze távolban, hanem egész közel: gyülekezeteink régi iratai, könyvei, kegytárgyai között. Sokszor a hozzánk legközelebbi dolgokról tudunk a legkevesebbet; talán ez a mostoha sors jut néha az egyházi gyűjteményeknek is. Pedig az a néhány poros iratcsomó, az a foszladozó kötésű anyakönyv, az a régi Biblia, a használaton kívüli terítők és kegytárgyak sokat tudnának mesélni – ha megkérdeznénk őket. Mesélnének hitvalló ősök gyülekezetépítő és -fenntartó küzdelmeiről; elmondanák, hogy miként folyt a templom építésének és renoválásának áldozatos munkája… Ehhez azonban meg kell őrizni és meg kell kérdezni őket.

Az evangélikus egyházat különösen sújtották az előző évszázadok: ellenreformáció, Trianon, kitelepítés, államosítás, szórványosodás – mind a hazai lutheranizmus megpróbáltatásainak egy-egy stációját jelentik. A veszteségek, a fogyatkozás mind arra figyelmeztetnek, hogy fokozottan kell őrizni azt, ami számunkra megmaradt, az ősök emlékeit, akiknek példája hitet és reményt adhat.

Kiváltképp fájdalmas ennek tükrében az a tapasztalat, hogy sokszor nem figyelünk oda, „nincs időnk” egyházunk kincseinek a védelmére. Pedig rászorulnak erre, sok veszély fenyegeti őket. Ha csak a nyilvánosságra került egy-két veszteségre gondolunk – a békéscsabai oltárkép ellopására, a múzeumi tárló kifosztására –, nyilvánvalóvá lesz, hogy oda kell figyelnünk. Ha pedig arra gondolunk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, valójában a legtöbb veszteség nem is jut el a nyilvánosságig, megmarad belső ügynek, akkor mérhetjük föl igazán a gyűjteményi kincseket fenyegető veszélyeket.

A 20. század viharos történelme nagy károkat okozott az evangélikus gyűjteményi anyagban. Elsősorban a második világháború végének bombázásai, az orosz csapatok, de helyenként a lakosság szándékos pusztítása is fontos helyen levő városi gyülekezetek, iskolák, szervezetek, evangélikus főúri családok iratait, könyveit semmisítette meg (például Budavár, Székesfehérvár, Szombathely, a soproni líceum, az aszódi és az acsai kastély esetében). A kommunizmus 1948-as hatalomátvétele utáni elnyomás idején az iskolák államosítása egyben az évszázados evangélikus iskolai irat- és könyvanyag állami kézbe kerülését vonta maguk után. Ez jó esetben azt jelentette, hogy a megyei levéltárak, könyvtárak őrizték tovább az anyagot; de a tanítóképzők, egyes gimnáziumok és főleg az evangélikus népiskolák iratanyaga jelentős mértékben elpusztult a gondatlanság miatt (például a miskolci és a szarvasi tanítóképző, illetve a békéscsabai gimnázium anyagai).

Szerencsére Mályusz Elemér, Sólyom Jenő, Gyapay Gábor levéltárosok és mások áldozatos munkája következtében a megszűnt egyházi egyesületek, az 1952-ben megszüntetett régi egyházkerületek és egyházmegyék anyagának jó része bekerült az Evangélikus Országos Levéltárba. Az 1960-as években az egyházi anyakönyvekről mikrofilmek készültek, mivel 1895-ig az egyházi anyakönyvezés jelentette egyben a hivatalos népesség-nyilvántartást is. Az 1970-es években pedig Sólyom Jenő professzor vezetésével a gyülekezeti levéltárakat rendezték, jegyzékelték. Sajnos az 1952 utáni új egyházmegyék anyaga már alig-alig került be a levéltárba, és félő, hogy az esperesi irattárak nagyon foghíjasan maradnak meg.

Leginkább a gyülekezeti irat- és levéltárak vannak veszélyben. Az elnéptelenedő gyülekezetek üressé vált parókiáin őrizetlenül maradt iratokat penész, egér, szétszóratás, pusztulás fenyegeti. Kéri Henrik bácsinak, a tolnai német evangélikusok kutatójának a figyelmeztetésére számos alkalommal jártunk a Tolna-Baranyai Egyházmegyében, hogy felmérjük a hajdani jelentős, mára azonban összezsugorodott volt német ajkú gyülekezetek levéltári anyagát. Bár Bikácson a korábbi esperesek (Lackner Aladár, Sólyom Károly) kezdeményezésére néhány gyülekezet anyagát sikerült begyűjteni a parókián, sok helyen bizony elég rossz körülmények fogadtak bennünket. Ugyanilyen vigasztalan helyzet várt a Sopron melletti Harkán és a fogyatkozó Borsod-Hevesi Egyházmegye gyülekezeteinek egyikében-másikában is. Kutatóinktól és másoktól pedig szerte az országból időről időre érkeznek az eltűnt gyülekezeti iratokról, veszélyeztetett állományokról szóló vészjelzések.

Bár vannak szerencsére jó példák és biztató kezdeményezések is, mégis ezeket a figyelemfelhívó eseteket kellett először bemutatni, hogy tudatosodjon bennünk, milyen értékek mehetnek, mennek tönkre. Odafigyeléssel, a felelősség vállalásával, jó szervezéssel azonban sok mindent tehetünk.

A legfontosabb az állományvédelem: az iratokat – legalább a legfontosabb köteteket – lehetőleg őrzött, kártevőktől mentes, száraz helyen, zárt szekrényben vagy dobozolva kell tartani (dobozt a levéltártól lehet kérni). A megbomlott iratrendet az 1970-es jegyzékek segítségével lehet helyreállítani. A levéltárban levő jegyzékekről szívesen készítünk másolatot, fontos azonban, hogy a jelenlegi helyzetről új, aktuális jegyzék készüljön. Az esperesek és az egyházmegyei gyűjteményi megbízottak figyeljenek oda a lelkészváltásokkor, felújításokkor, hogy a gyülekezeti levéltár átvétele leltár szerint megtörténjen, illetve mozgatása, szállítása ne okozzon kárt az iratokban.

Az országos gyűjtemények – a könyvtár, a levéltár és a múzeum – munkatársai mindig szívesen segítenek szakmai kérdésekben. A gyűjteményi munkát, közte a gyűjteményi megbízottakét a néhány éve megjelent gyűjteményi szabályrendelet szabályozza, országosan pedig a Gyűjteményi Tanács koordinálja.

Fontos tehát, hogy az egyházigazgatás minden szintjén, a gyülekezetektől az egyházmegyéken át a kerületekig ne tartsák a gyűjteményi anyagok őrzésének ügyét másodlagosnak, feleslegesnek. Tudatosítsuk, hogy aránylag kis odafigyeléssel nagy értékek menthetők meg! Kincseinkért, az ősök által ránk hagyott emlékek megőrzéséért mindannyian felelősek vagyunk.

Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Levéltár igazgatója


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Megérkezett az új liturgikus könyv
Élő víz
Ígéret
Az elfelejtett arc
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Elfogadták a költségvetés-előirányzatot
Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv
Beszélgetés a püspökjelöltekkel
Pályázatírást oktattak Révfülöpön
Keresztutak
Nyolcvanéves a Theologiai Szemle
Konferencia a rákos gyermekek lelkigondozásáért
Etikai szeminárium katonáknak
Evangélikusok
„A szószéken érzem magam igazán otthon…”
A kisebbség többlete
e-világ
Szemét ügy
Keresztény szemmel
Újra advent
Események, hangulatok, várakozások
A hét témája
Önfenntartó egyház?!
Nyilatkozat
evél&levél
Emlékezés elhunyt szeretteinkre
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr!”
Élményt adó találkozások
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A tudás – érték, a tudás – élmény
Egy délelőtt az Aquincum Orgonagyárban
Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme
Látogatóban itthon
A vasárnap igéje
Nem figyel rá senki
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Tízéves a Mustármag
Semminden
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 48 Egyházi gyűjtemények kincseinek védelme

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster