EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 36 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Jézus bejárta a városokat és a falvakat mind, tanított a zsinagógáikban, hirdette a mennyek országának evangéliumát, gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget. Mt 9,35 (Zsolt 71,20; Lk 17,11–19; Róm 8,/12–13/14–17; Zsolt 78,1–31) Jézus bejárta a városokat és a falvakat mind. Azóta is járja a világ útjait. Így jutott el ma hozzám is, és hirdette nekem evangéliumát. Áldjad, lelkem, az Urat, mert Jézus nem hagyott ki engem sem, amikor Isten szeretetét meghirdette! S ha ő hozzám is elérkezett, akkor én is gyógyulok betegségeimből, bűneimből. Ám Jézus nemcsak egyes emberekhez jött, hanem „falvakba, városokba”, ezért hiszem: engem azért szólított meg, hogy rajtam keresztül másokhoz is eljusson, és közösségeink betegségeit is meggyógyítsa.

Hétfő

Rátekintenek arra, akit átdöftek. Zak 12,10 (Jn 19,5; 2Tim 1,1–6/7/; Mt 15,29–39) Uram, szeretném, ha ma is egész nap rád tekintenék. Amikor nélküled a könnyebb utat választanám. Amikor magamat elviselhetetlennek, menthetetlennek tartom. Amikor tehetetlennek érzem magam, és akkor is, amikor sikereim rózsaszín ködében úszom. Hadd lássam megkínzott, összetört testedet, hogy merjem vállalni én is a küldetésemet; hogy végtelen szereteted megszabadítson; hogy észrevegyem: a te tehetetlenséged többet ér minden tettemnél!

Kedd

Te vagy az én Uram, rajtad kívül nincs, ami jó nekem. Zsolt 16,2 (Mt 26,33–34; Jn 9,24–38/39–41/; Mt 16,1–12) Nem merek úgy beszélni, mint Péter vagy mint a zsoltáros. Tudom, hogy ma is keresni fogom a szépséget, az örömöt, a jót. Ma is belefeledkezem saját dolgaimba, saját céljaim formálnak ma is engem. Mégis szeretném elmondani, hogy minden, ami valóban jó és értékes, mind benned, általad és tőled való, Uram. Áldalak ezért. S kérlek, hogy amikor a sajátom felé fordulnék, tekintsen rám is szelíd szemed.

Szerda

Láttad, hogy úgy vitt téged Istened, az Úr, ahogyan fiát viszi az ember. 5Móz 1,31 (Jn 16,27; Filem 1–16/17–22/; Mt 16,13–20) Uram, megvallom, hogy nem mindent láttam. Nem mindig vettem észre, hogy jelen vagy. Nem mindig vettem észre, hogy meghallod, amikor kiáltok. Tudom, azért van ez, hogy végre felnőtt legyek. Néha mégis úgy érzem, túl mélyre engedtél. Segíts, hogy akkor is bízzam benned, amikor nem látom erős karodat! Hogy ezekben az időkben különösen ne feledjem azt, amit értem Jézus Krisztusban tettél.

Csütörtök

Vajon nem Isten választotta-e ki azokat, akik a világ szemében szegények, hogy hitben gazdagok legyenek, és örököljék azt az országot, amelyet Isten az őt szeretőknek ígért? Jak 2,5 (Ézs 11,4a; 1Krón 29,9–18; Mt 16,21–28) Áldjad, lelkem, az Urat, mert engem kiválasztott és elhívott. Sokszor küszködöm középszerűségemmel, külső-belső hibáimmal. Most tudom, hogy mégis értékes, különleges vagyok, mert Isten, aki kiválasztott, keresztségemben elhívott, értékes és különleges. Amikor pedig vezető szerep jut nekem, amikor tekintélyt kapok, hadd jusson mindig eszembe, hogy ez nem az enyém, hanem a bölcs és hatalmas Istené, aki engem, szegényt, kiválasztott és elhívott.

Péntek

A százados ezt felelte: „Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám.” Mt 8,8 (Zsolt 119,114; Jn 13,31–35; Mt 17,1–13) Áldjad, lelkem, az Urat, mert ma is hajlékomba jött. Nem törődött azzal, hogy nap közben, az autóbuszon és a munkahelyen, a boltban és odahaza annyi indulat, annyi aggódás, annyi önzés szennyezte gondolataimat. Nem törődött azzal, hogy a rohanás közben, fájó végtagjaimmal már nem volt igényem kitakarítani, felkészíteni a lélek otthonát. Eljött, szólt, és szava hatalmas erejű: megtisztít és felkészít az ünnepre.

Szombat

Pál írja: Nem mintha már elértem volna mindezt, vagy már célnál volnék, de igyekszem, hogy meg is ragadjam, mert engem is megragadott a Krisztus Jézus. Fil 3,12 (Hab 2,4; 2Thessz 2,13–17; Mt 17,14–21) Megragadott, és nem tudok többé úgy élni, mintha nem ismerném. Megragadott, hiába kerestem kerülő utakat. Megragadott, és most már tudom, hogy minden erőfeszítést megér az igeolvasás és az imádság, az istentisztelet és a testvéri közösség, mindaz, ahol és amikor megragadhatom Jézust, mindaz, ami a cél felé vezet. Mert még nem vagyok a célnál. Szombat van. Törekszem úgy rendezni a hétvégémet, hogy a Jézussal való találkozás helyet és időt kapjon benne.

Bencze András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszatérő kérdés
Mások hasznára, de ne a magam kárára
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Amit a falak hirdetnek…
Új munkás a lelki építkezésben
„Őrizd az ót, s hozz elő újat!”
Kettős ünnep Domonyban
„Legeltesd az én juhaimat!”
Keresztutak
Közel – és még közelebb
Püspöki látogatás Genfben
Október a reformáció hónapja
Tíz nap a Bárka-táborban
Fontos előrelépés a fogyatékosügyben
Külügyminiszteri kitüntetés a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatójának
Evangélikusok
Európa: mítosz és álom
Turné után, premier előtt
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr…”
e-világ
Bajor fejlesztések a világhálón
Keresztény szemmel
Apácaszigor
Ahol a jó bor felekezeti tulajdonságairól is értekeztek
Boldog- és Kisasszonyok, Máriák
Evangélikus néprajzi konferenciák és tanulmánykötet
Hogyan vehetjük elejét az érzelmi kiégésnek?
A hét témája
Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek
Indiából a soproni líceum falai közé
Lépesfalvi „nyelvhatárátlépések”
Az ökumené és a fiatalok közötti szolgálat elkötelezett híveként
Hittanárok, akik tudatos polgárokat nevelnek
Tanévnyitó istentisztelet Szarvason
evél&levél
Viszontlátás
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház elnökségének és püspöki tanácsának nyilatkozata
Gyülekezetimunkatárs-képző tanfolyam
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Angyalok énekelnek
Rekonstruált Bach-mű
Joghurttorta
A vasárnap igéje
Üdvös viaskodás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Az igehirdetés pasztorális karaktere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 36 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster