EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 36 - Hittanárok, akik tudatos polgárokat nevelnek

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Hittanárok, akik tudatos polgárokat nevelnek

A hitoktatás ezernyi lehetősége és feladata közül az (állam)polgári öntudat fejlesztésének kérdésével foglalkozott az az Európa tizennégy országából érkezett, különböző történelmi egyházakban hitoktatást végző vagy hitoktatók képzésével foglalkozó nyolcvankét szakember, aki részt vett az EFTRE (European Forum for Teachers of Religious Education – hittanárok európai fóruma) augusztus 23. és 26. között Budapesten tartott konferenciáján. A huszonhét évvel ezelőtt Helsinkiben alakult szervezet háromévente megrendezendő nagygyűlésének és konferenciájának az Evangélikus Hittudományi Egyetem adott otthont az augusztusi kánikula utolsó napjaiban.

Az aktív polgári lét és a vallásosság összefüggése régóta ismert teológiai és gyakorlati probléma, mellyel kapcsolatban a hitoktatásban különösen is sok kérdés vetődik fel. A pártpolitika az iskolai oktatásban tiltott terület, a felelős polgári gondolkodás kialakítása azonban fontos elvárás minden pedagógus irányában. Az állam és az egyház kapcsolata pedig országonként különbözik.

A témáról gondolkodva természetes is, hogy az Európa különböző szegleteiből érkezett résztvevők más-más véleményt fogalmazzanak meg, ám a közös válaszkeresés a probléma mélyebb megértéséhez, a mindenki számára közös alapkérdések feltárásához, valamint kinek-kinek a saját helyzetében is útmutatást nyújtó gondolatok megfogalmazásához vezet. Hogy mit jelentenek a hitoktatás számára a polgári lét kérdései, miként kapcsolódik össze a vallási és a polgári identitás, miként formálódott s formálódhat a globális jövőben az európai lélek, s mi lehet mindebben a hitoktatók, illetve az EFTRE szerepe, azt neves egyetemi tanárok vázolták gondolatindító előadásaikban.

A téma gyakorlati vetületére az előadásokat követő viták és a mindenkit megmozgató tematikus kiscsoportos foglalkozások világítottak rá. Ezek révén olyan, a hitoktatás során felmerülő témák felé kalandozhattak ifjú és idősebb résztvevők, mint a popzene, a graffitik, a képzőművészet, az építészet, a színjátszás, a filozófia világa vagy akár a konfliktus és az együttműködés elméleti és praktikus kérdései, gyakorlata a törökországi és az északír vallási életben, hitoktatásban.

A beszélgetések nem fejeződtek be az előadótermekben: a budapesti városnézés, a Dohány utcai zsinagógában tett látogatás vagy a dunai sétahajón töltött zenés este mind-mind számos impulzust tartogatott folytatásukra, a vallási és polgári öntudat terén való tapasztalatszerzésre.

A konferencia gördülékeny és ötletes megszervezéséért és lebonyolításáért a kiértékeléskor külön köszönet illette Szabóné Mátrai Mariannát, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetőjét, akit az EFTRE közgyűlése újfent az elnökség tagjává választott, valamint Gömböcz Elvira gyakorlati teológus tanársegédet. A konferencia hátterének biztosításában az egyetem és a teológusotthon számos dolgozója és hallgatója is nélkülözhetetlen munkát végzett.

A konferencia vezetője, Sonja Danner, a bécsi evangélikus valláspedagógiai intézet munkatársa hetilapunk kérdésére kiemelte: a konferencia helyszínének kiválasztásakor az infrastrukturális és a kulturális környezeten túl a legfontosabb szempont az, hogy minél inkább meg tudják szólítani a helyi és a környező országokban tevékenykedő hitoktatókat és a társadalmat, amelyben élnek. Budapest az EFTRE-konferenciák sorában az első olyan helyszín, amely egykori szocialista országban található. A román ortodox résztvevők budapesti jelenléte jelentős lépés a látókörtágítás tekintetében. „Miközben újra meg újra felvetődik a kérdés Európa-szerte, hogy szükség van-e a hitoktatásra, nyilvánvalóvá kell tenni a vallások közötti és a szekuláris társadalommal folytatott dialógus melletti elkötelezettségünket és az erre való képességünket, hiszen »nemcsak a saját levesünket főzzük«, hanem a kívülállók számára is van mondanivalónk!” – összegezte a szervezők szándékát Danner asszony.

A résztvevők közös áhítattal zárták a négynapos együttlétet. E világ és Isten országának polgáraiként nem pusztán a valóság kritikus kérdéseivel szembesültek, de számos ötletet és indíttatást kaptak e krízisek feldolgozásához, illetve maguk és hallgatóik, diákjaik identitásának a megerősítéséhez is. A sok mellékfolyóból táplálkozó Duna partjáról hazaindulva kinek-kinek a saját területén, a maga kihívásokkal és tennivalókkal teli környezetében kell majd megvalósítania a „hídépítés” feladatát, hogy minél többen valódi otthonra lelhessenek közösségükben Istentől kapott e világi és mennyei polgárságuk kreatív megélése által.

Balogné Vincze Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszatérő kérdés
Mások hasznára, de ne a magam kárára
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Amit a falak hirdetnek…
Új munkás a lelki építkezésben
„Őrizd az ót, s hozz elő újat!”
Kettős ünnep Domonyban
„Legeltesd az én juhaimat!”
Keresztutak
Közel – és még közelebb
Püspöki látogatás Genfben
Október a reformáció hónapja
Tíz nap a Bárka-táborban
Fontos előrelépés a fogyatékosügyben
Külügyminiszteri kitüntetés a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatójának
Evangélikusok
Európa: mítosz és álom
Turné után, premier előtt
„Mindeddig megsegített bennünket az Úr…”
e-világ
Bajor fejlesztések a világhálón
Keresztény szemmel
Apácaszigor
Ahol a jó bor felekezeti tulajdonságairól is értekeztek
Boldog- és Kisasszonyok, Máriák
Evangélikus néprajzi konferenciák és tanulmánykötet
Hogyan vehetjük elejét az érzelmi kiégésnek?
A hét témája
Nagy terhet jelent az állami támogatás csökkenése az egyházi közoktatási intézményeknek
Indiából a soproni líceum falai közé
Lépesfalvi „nyelvhatárátlépések”
Az ökumené és a fiatalok közötti szolgálat elkötelezett híveként
Hittanárok, akik tudatos polgárokat nevelnek
Tanévnyitó istentisztelet Szarvason
evél&levél
Viszontlátás
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház elnökségének és püspöki tanácsának nyilatkozata
Gyülekezetimunkatárs-képző tanfolyam
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Angyalok énekelnek
Rekonstruált Bach-mű
Joghurttorta
A vasárnap igéje
Üdvös viaskodás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Az igehirdetés pasztorális karaktere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 36 Hittanárok, akik tudatos polgárokat nevelnek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster