EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 43 - Isten levele

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 21. (BIBLIA-) VASÁRNAP – Jn 20,30–31

Hozzászólás a cikkhez

Isten levele

A mai vasárnapon hálát adunk a Bibliáért, a Szent Írásért, a könyvek könyvéért, amelyet az emberiség Istentől kapott. A gondviselés munkája az, hogy a világ legelterjedtebb, legtöbb nyelvre lefordított, legtöbb kiadást megért könyve a Biblia. Hatása rendkívüli az egész emberi kultúrára; de mindez mit sem ér, ha személyes életünket nem változtatja meg. Ezért hangsúlyozza János mai igénkben: „Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.” Nem elég olvasni és hallgatni az igét. Szükséges befogadni, hinni benne, engedni, hogy szíven találjon, megváltoztasson, újjászüljön.

Az egyház és a világ története mutatja, hogy az Isten nélkül élő, meg nem tért ember hogyan viszonyul az Igéhez: tagadja, gúnyolja, félremagyarázza, esetleg porfogónak, szobadísznek használja. Arra is volt példa, hogy akadályozták a Szentírás terjesztését, olvasását – még az egyházban is. Romániában a diktatúra idején például bezúzták, és WC-papírt gyártottak belőle.

Az úgynevezett hívők is sokszor csűrik-csavarják a szent szövegeket, önös szempontok alapján válogatják a számukra kedvező részeket – mintha a Kijelentés valami szent turkáló lenne –, és igazolják, magyarázzák az így kiragadott „ííígékkel” saját döntéseiket, sok esetben bűneiket.

A nyílt tagadásnál, elutasításnál nagyobb bűn, ha az „írástudók”: teológusok, lelkészek saját kényük-kedvük, „látásuk”, „hitük” vagy éppen hitetlenségük szerint értelmezik, vagyis félreértelmezik a Bibliát.

Lucifer is nagy „teológus”, „bibliatudós”, aki ismeri, idézgeti, magyarázza Isten igéjét.

Testvér, a te életedben milyen teret kap Isten szava? Tudod-e, hogy az Úr ezeken a sorokon keresztül is keres téged, hatni akar rád? Teremtőd és formálód szól hozzád: hidd, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia, hogy e hitben életed legyen.

De valójában mit jelent ez, miért olyan fontos hinni azt, hogy a názáreti Jézus a Krisztus, a Messiás; e hittől miért lesz nekem jobb vagy más?

A válasz erre a sok millió megtért, újjászületett, megváltozott ember élete; mert Jézus Isten válasza az emberiség égető kérdéseire.

Gúnyosan emlegetik, még egyházi körökben is, a budapesti közlekedési eszközökre felragasztott öntapadó matrica szövegét: „Jézus a válasz”. Több helyen olvasható volt a mondat mellé odafirkált kiegészítés: „Mi volt a kérdés?” Szellemesnek hat ez a reagálás, én mégis úgy gondolom, hogy helyes volt az eredeti kiírás, mert minden lényeges és lényegtelennek tűnő kérdésre is Jézus a válasz. „Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten (…), a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk.” (Zsid 1,1–2) Az Isten egyértelműen, világosan, érthető és befogadható módon szólt és szól Jézus által.

És miért ő a válasz minden kérdésre? „Mert tetszett az egész Teljességnek, hogy benne lakjék…” (Kol 1,19) Mivel benne lakott és lakik a Teljesség, ezért egész életünkre ő a válasz. Ő szabadíthat meg a bűntől, a haláltól, az ördög hatalmától; a hitetlenségtől, céltalanságtól, szenvedélybetegségektől, reménytelenségtől, félelemtől, ő „az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6). Nincs olyan kérdés, amelyre ne lenne tanács, válasz, iránymutatás Jézus tanításában, Szentlélek általi vezetésében. Olvasd csak nyitott szívvel, imádkozva az evangéliumot, a Hegyi beszédet, a szeretethimnuszt, és megtalálod minden igazi, fontos kérdésre a választ!

Ma divat a Szentírás megkérdőjelezése, relativizálása még az egyházban is. Nagy komolyan, intellektuális magaslatról adagolják egyesek a szkeptikus „tudást”, ami sehová sem vezet, amitől senki sem fog megtérni és üdvözülni. Mások viszont szinte Isten helyett imádják a Szentírást, és nem számolnak annak emberi, földi vetületével.

Valóban, a Biblia sokrétű, évszázadokon keresztül írt, különleges könyv. Nem könnyű kiigazodni benne. Az évezredes tapasztalat mégis az, hogy Isten csodálatosan szól a leírt szövegeken keresztül azokhoz – gyermekekhez, tanulatlan vagy tudós emberekhez egyaránt –, akik ugyanazt a Lelket kapják, mint aki valamikor a szerzőket ihlette.

„Törvényemet a belsejükbe helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig népem lesznek. Akkor nem tanítja többé egyik ember a másikat, ember az embertársát arra, hogy ismerje meg az Urat, mert mindenki ismerni fog engem, kicsinyek és nagyok – így szól az Úr –, mert megbocsátom bűneiket, és nem gondolok többé vétkeikre.” (Jer 31,33b–34)

„A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre…” (Jn 14,26)

Imádkozzunk! Drága Urunk! Köszönjük a Bibliát, hozzánk küldött leveledet. Bocsásd meg, hogy sokszor nem érdekelt minket üzeneted, semmibe vettük életet mentő szavadat. Dicsőítünk és magasztalunk téged Jézusért, Megváltónkért. Köszönjük a keresztről szóló üzenetet és örömhírt. Szabadíts meg, kérünk, a bűntől, a haláltól, az ördög hatalmától. Add nekünk Szentlelkedet, azt a Lelket, aki ihlette a bibliai könyvek íróit is, hogy értsük a nekünk szóló üzenetet. Ámen.

Szeverényi János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Alagútban
Ami a Naplóból kimaradt…
Szeretethiány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tanulmányi házat avattak Balassagyarmaton
Mementó
Jézus szent nyomdokában járni
„Mindenre van erőm a Krisztusban…”
Orgonaszentelés Dunakeszin
Bonyhádi sikerek
1956 üzenete Nagyszénáson
’56-os megemlékezés a Luther Márton Kollégiumban
Keresztutak
Köszönet az oltalomért
Miniszterelnöki magánvizit
Ismertté vált az egyházi iskolák és kórházak állami finanszírozásának mértéke
Emléktábla-avatás Aszódon
Hová tűntek a fiatalok?
Ifjak akciója az éhezőkért
175 év a segítségnyújtás útjain
A lyukas lobogó
Evangélikusok
Négyszázötven esztendő
Az evangélikus Maléter
Siketek segítője
Halála mint széttört ablakok
e-világ
A sportoló püspök
Keresztény szemmel
Reformáció/forradalom
Hídépítés
Elfelejtett jutalom vagy direkt marketing?
Hitpróba
evél&levél
Kiegészítő gondolatok a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivőjének közleményéhez
Megdöbbentő, de tanulságos
Mi a magánügy?
Válasz egy pécsi olvasói levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Pulitzer-galaxis vége
Előkészületben a Szélrózsa
Luther csoki
A Biblia leginkább a szegények és az elit olvasmánya
Bemutatkozik a Soproni Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Isten levele
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tervről
Ige+hirdető
Textus vagy téma?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 43 Isten levele

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster