EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 43 - Textus vagy téma?

Ige+hirdető

Aki titeket hallgat…

Hozzászólás a cikkhez

Textus vagy téma?

Amíg az egyik felekezet igét magyaráz, a másik (szent)beszédet mond, addig mi, evangélikusok, igét hirdetünk. Tudatos döntés eredménye ez, az ige mértékadó voltát fejezi ki, azt, amit reformátorunk így mondott: „sola scriptura” – egyedül a Szentírás. Mégis ismert a nemzetközi evangélikus gyakorlatban olyan igehirdetés, amely előtt nem olvasnak bibliai szakaszt. Helyénvaló ez? Vagy nincs igehirdetés igeolvasás nélkül?

A prédikáció számunkra azért igehirdetés, mert Isten szavát hirdetjük meg. Ez a mandátumunk, s az Újszövetség tanúsága szerint ez jelenti az éltető igét, amely hitet ébreszt, üdvösséget munkál.

A lelkész feladata, hogy miután felolvasta az adott bibliai szakaszt, azt aktuálisan meghirdesse. Tapasztaljuk, hogy a Biblia gazdagsága végtelen, s egy-egy mondat (néha egy szó) meghirdetése hatalmas, hosszan tartó feladatot jelent. Ugyanakkor azt sem szabad felednünk, hogy az igehirdető mandátuma arra szól, hogy az adott igét a teljes Szentírás kontextusában hirdesse meg. Azaz ne csak egy mondat, egy szakasz, egy fejezet tartalma szólaljon meg, hanem az adott mondanivaló a Biblia teljes összefüggésében, Isten igéjének mindent átfogó egészében.

Három olyan műfaj is ismert a világ evangélikusságában, amelyről szót kell ejtenünk: a kátéprédikáció, az énekprédikáció és a téma-igehirdetés.

A kátéprédikáció tradíciója hosszan visszavezet egyházunk történetében. A kérdés-felelet formájában megfogalmazott hitigazságok, alapvető bibliai üzenetek olyan anyagot kínáltak, amelyek igehirdetésben való megszólaltatásra: tanításra és lelki táplálék továbbadására is alkalmasak voltak. A kátéprédikáció sorra vette ezeket a hittételeket, és alkalomról alkalomra megszólaltatta a keresztény ember számára legfontosabb témákat.

A kátéprédikációt többnyire sorozatban tartották. Ott, ahol egy vasárnap több istentisztelet volt, inkább a délutáni istentiszteletek igehirdetései voltak ilyenek. Ha a két lutheri kátéra gondolunk, a bennük kifejtett igékre és gondolatokra, akkor már magunk elé tudunk képzelni egy ilyen kátéprédikáció-sorozatot: akár a Tízparancsolatról, akár a Miatyánk mondatairól, akár a keresztséggel, úrvacsorával kapcsolatos tanításokról. Magyarországon elsősorban református testvéreink gyakorolják ezt a hagyományt, de adventi vagy böjti sorozatként előfordul evangélikus egyházunkban is.

Az énekprédikáció elsősorban német testvéreinknél ismert, bár hallottam magyarországi német ajkú gyülekezetben is ilyen gyakorlatról. A műfaj lényege, hogy az énekeskönyv egy-egy énekének tematikáját versszakonként vagy témánként sorra véve hangzik fel Isten szava. Ha csupán néhány klasszikus korál példájára utalok, érzik olvasóink, mennyire gazdag, biblikus tartalmú szövegekről van szó: Ki dolgát mind az Úrra hagyja (EÉ 331), Jézus, boldogságom (EÉ 357), A Bárány hordja csendesen (EÉ 370), Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát! (EÉ 57), Ó, drága Jézus, vajon mit vétettél (EÉ 198). Lehetne bőven más példákat is hozni (noha bizonyára nem minden korálunk alkalmas erre, nem minden énekünk rendelkezik az ehhez szükséges mélységgel).

Vannak énekeink, amelyek már önmagukban felérnek egy prédikációval, hiszen bibliai igéhez kapcsolódnak, azt „bontják ki”. (Ezért mondom gyakran hallgatóimnak, hogy az énekeskönyv nemcsak éneklésre való, hanem egyben olvasmányos anyagunk is!) Ismét más énekek ugyan nem kapcsolódnak szentírási történethez, de lényegük szerint igehordozók.

A témaprédikáció ismert hazánkban (bár többnyire csak rejtett módon jelenik meg: akkor, amikor a lelkész ugyan felolvassa a bibliai szakaszt, de csak egy témáról beszél, nem a teljes textusról). A lényege épp az, hogy a Szentírás összefüggésébe helyezve emel ki egy témát, s azt kifejtve hirdeti az igét. Ilyen téma lehet például a teremtés, a megváltás, a szeretet, az imádság, a kegyelem. Fontos, hogy ne emberi gondolatok gyűjteményévé váljék az ilyen prédikáció, hanem a téma valóban az ige koncentrált megszólaltatását segítse elő, és bibliai összefüggéseket tárjon fel. (A témaprédikációval legközelebb részletesen foglalkozunk.)

Lehet-e bibliai alapige nélkül prédikálni? – ez volt az alapkérdésünk. Igen, lehet, ha a prédikáció valóban Isten igéjének meghirdetése, az élő Ige – Krisztus – megszólaltatása. Az evangélikus igehirdetés lényege és alapkritériuma ez: Krisztust prédikálni. Ha egy-egy téma, kátéanyag vagy ének erre ad lehetőséget, akkor az valóban igehirdetés.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Alagútban
Ami a Naplóból kimaradt…
Szeretethiány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tanulmányi házat avattak Balassagyarmaton
Mementó
Jézus szent nyomdokában járni
„Mindenre van erőm a Krisztusban…”
Orgonaszentelés Dunakeszin
Bonyhádi sikerek
1956 üzenete Nagyszénáson
’56-os megemlékezés a Luther Márton Kollégiumban
Keresztutak
Köszönet az oltalomért
Miniszterelnöki magánvizit
Ismertté vált az egyházi iskolák és kórházak állami finanszírozásának mértéke
Emléktábla-avatás Aszódon
Hová tűntek a fiatalok?
Ifjak akciója az éhezőkért
175 év a segítségnyújtás útjain
A lyukas lobogó
Evangélikusok
Négyszázötven esztendő
Az evangélikus Maléter
Siketek segítője
Halála mint széttört ablakok
e-világ
A sportoló püspök
Keresztény szemmel
Reformáció/forradalom
Hídépítés
Elfelejtett jutalom vagy direkt marketing?
Hitpróba
evél&levél
Kiegészítő gondolatok a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivőjének közleményéhez
Megdöbbentő, de tanulságos
Mi a magánügy?
Válasz egy pécsi olvasói levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Pulitzer-galaxis vége
Előkészületben a Szélrózsa
Luther csoki
A Biblia leginkább a szegények és az elit olvasmánya
Bemutatkozik a Soproni Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Isten levele
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tervről
Ige+hirdető
Textus vagy téma?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 43 Textus vagy téma?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster