EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 43 - A Pulitzer-galaxis vége

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

A Pulitzer-galaxis vége

Akik a gutenbergi találmányig visszavezethető könyvkiadási láz végét várták a televíziózás, majd az internet megjelenésétől, bizonyára maguk is örülnek, hogy tévedtek. A papír alapú kultúra ugyanis köszöni, jól van, az emberek továbbra is szeretik az irodalmat. Ez azonban nem feltétlenül jó hír a sajtónak, mivel ugyanazok az olvasók, akik hajlandók kinyomtatva kézbe venni egy novellát, regényt vagy verset, nem biztos, hogy megteszik ugyanezt a hírekkel is. Főleg nem a tegnapi hírekkel. Márpedig újságpapíron legkorábban másnap reggel lehet olvasni az előző nap eseményeiről, amikor már minden magára adó internetes médium hírt adott róluk, olvasói pedig már aludtak is rá egyet.

Az internettel pedig – legalábbis ami a sebességet illeti – nem lehet versenybe szállni. A digitális tartalomszolgáltatás ezen területe ugyanis messze nem annyira időigényes, mint a nyomdai előkészítés. A napilapok nem tehetnek mást, mint hogy megpróbálják ezt a hiányosságot a saját hasznukra fordítani, és alaposabb háttérmunkával, részletesebb elemzések keretében foglalkoznak az aktualitásokkal, mivel az éjszakai nyomdába adás ezt amúgy is lehetővé teszi számukra. Az iparág jövőjét fürkésző szakemberek úgy vélték, hogy ezáltal egyfajta egyensúlyi állapot fog kialakulni: az újságok on-line szerkesztősége a megérkezéskor leközli a hírt, a nyomtatott változat munkatársai pedig másnapra a lehető legalaposabban felgöngyölítik a szálakat, és így noha az interneten már megjelent téma kerül be a lapba, ez utóbbit a hozzáadott információk miatt mégis érdemes lesz megvásárolni.

A világháló azonban már nem ugyanaz, mint öt évvel ezelőtt. A Web 2.0 néven elhíresült változások lényege, hogy az internetezők egyszerű fogyasztóból tartalomgyártóvá léphetnek elő. A blogok számának növekedése a mai napig töretlen, az önkifejezésnek ez az eszköze pedig kellően flexibilis ahhoz, hogy a legtöbb felhasználónak megfeleljen. Ráadásul az elmúlt egy-két évben kezdtek felvirágozni a közösségi oldalak, amelyek képesek a legtöbb felhasználói aktivitást egy helyre gyűjteni. Sőt a virtuális világok már külön identitást is kínálnak a látogatóknak, akik így – a hétköznapok valóságából kiszakadva – még kevésbé fognak arra vágyni, hogy mások által elkészített médiaanyagokkal táplálják őket.

Az olvasó öntudatra ébredt. És éppúgy, ahogyan a valódi forradalmak esetén, az internetes változásokat is csak megfelelő karhatalmi fellépéssel lehetne leverni, a régi médiabirodalmak erejéből azonban csupán a sorba történő beállásra futja.

Úgy tűnik, hogy a jövő az olyan semmiből kiemelkedő startup oldalaké, mint a YouTube videomegosztó portál. A 2005 februárjában indult vállalkozást másfél év múltán a főként keresőjéről ismert Google vásárolta fel – több mint másfél milliárd dollárért. És bár a televíziós és filmes műsorgyártásból élő mamutcégek jogi úton megpróbáltak fellépni ellene, lassan mindenki belátta, hogy szélmalomharc küzdeni egy olyan cég ellen, amelyik megváltoztatja az internetezési szokásokat.

A YouTube győzelme akkora, hogy az oldalt a politikai elemzők már a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány egyik fő hadszíntereként jelölik meg! Az interneten három év bőven elég ahhoz, hogy kiérleljen új technológiai megvalósításokat, és noha a videomegosztás főleg a televíziótól vonja el a nézőket, azok eközben értelemszerűen újságot sem fognak olvasni.

A nyomtatott sajtó jövője felett tornyosuló sötét fellegek az interaktivitás irányába kényszerítik az újságokat. Az on-line kiadások akkor lehetnek sikeresek, ha saját közösséget sikerül maguk köré „felépíteniük”, akik vissza-visszatérnek újabb olvasnivalóért.

A sikeresség képlete azonban nem egyszerű, az egyes írások után érdeklődők ugyanis nem ismerősök, így a közösségépítés eszköztárának főbb elemeit nem lehet használni. A saját blog lehetőségének felkínálása sem vezethet feltétlenül eredményre, hiszen a webnaplóírásra kedvet érzők már valószínűleg belakták magukat máshol, két párhuzamos blogot pedig csak kevesek tartanak. Nem reménytelen azonban a bloggerek és az amatőr szerzők bevonása a szerkesztés folyamatába, a jó tollforgatóknak a nyomtatott kiadásban való megjelenést felkínálva pedig a legkönnyebben lehet értékes munkatársakra szert tenni.

Az újságok jövőjét egyfajta szociális hálóként elképzelő elmélet azonban éppen a sajtó legnagyobb értékével nem számol, és ezt a lapokról kialakult kép sem segíti. Úgy tartják, hogy a tegnapi újság legfeljebb már csak az asztalláb billegése ellen vagy a szalonna becsomagolására jó, noha a lapokban megjelent információkat más módon összefűzve máris egyfajta enciklopédia jön létre, amelyben pontosan nyomon lehet követni az egyes személyekkel és helyszínekkel kapcsolatos történéseket.

A hagyományos újságkészítés lassan a múlté. A vezető internetes újságok egyre szélesebb teret engednek a közösségi tartalmaknak, mind gyakoribbá válnak a videobejátszásokkal tarkított tudósítások. A szerkesztőségi munkamenet is változik, nagyobb betekintést ad a belső folyamatokba, miközben – jó esetben az önkéntes szakértők tanácsait figyelembe véve – a gyorsabb átfutási idők ellenére sem romlik a cikkek minősége. Ezeket pedig megéri újracsomagolva a közönség rendelkezésére bocsátani, így téve a híreket egy folyamatosan bővülő tudásbázis részévé.

És ez már nem a jövő…

Az Evangélikus Élet a világi napilapokhoz képest jobb helyzetben van. Olvasóink többsége igényli, hogy a közéleti eseményekről akár egy kis késés árán is keresztény és főképpen evangélikus megközelítésben tájékozódhasson. A legnagyobb potenciál azonban lapunk esetében is az internetes kiadásban rejlik.

Lapzártánk napjáig az idén 114442 egyedi látogató érkezett az EvÉlet honlapjára, ez hetente mintegy 2700 új olvasót jelent. A mi felelősségünk, hogy egy-egy ilyen látogatásból ne csak egy gyors „elkattintásra” fussa, hanem újabb és újabb híveket szerezzünk. Vonzó on-line tartalomszolgáltatóvá kell válnunk, amelyhez viszont nélkülözhetetlen az internetes infrastruktúra olyan kialakítása, amely folyamatosan továbbfejleszthető, és megfelelően támogatja a szerkesztőségi munkát.

Jelenleg ugyanis csak arra futja, hogy mi is megjövendöljük saját Pulitzer-galaxisunk végét…

Nagy Bence


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Alagútban
Ami a Naplóból kimaradt…
Szeretethiány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tanulmányi házat avattak Balassagyarmaton
Mementó
Jézus szent nyomdokában járni
„Mindenre van erőm a Krisztusban…”
Orgonaszentelés Dunakeszin
Bonyhádi sikerek
1956 üzenete Nagyszénáson
’56-os megemlékezés a Luther Márton Kollégiumban
Keresztutak
Köszönet az oltalomért
Miniszterelnöki magánvizit
Ismertté vált az egyházi iskolák és kórházak állami finanszírozásának mértéke
Emléktábla-avatás Aszódon
Hová tűntek a fiatalok?
Ifjak akciója az éhezőkért
175 év a segítségnyújtás útjain
A lyukas lobogó
Evangélikusok
Négyszázötven esztendő
Az evangélikus Maléter
Siketek segítője
Halála mint széttört ablakok
e-világ
A sportoló püspök
Keresztény szemmel
Reformáció/forradalom
Hídépítés
Elfelejtett jutalom vagy direkt marketing?
Hitpróba
evél&levél
Kiegészítő gondolatok a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivőjének közleményéhez
Megdöbbentő, de tanulságos
Mi a magánügy?
Válasz egy pécsi olvasói levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Pulitzer-galaxis vége
Előkészületben a Szélrózsa
Luther csoki
A Biblia leginkább a szegények és az elit olvasmánya
Bemutatkozik a Soproni Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Isten levele
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tervről
Ige+hirdető
Textus vagy téma?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 43 A Pulitzer-galaxis vége

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster