EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 43 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Közel van a szabadulás az istenfélőkhöz. Szeretet és hűség találkoznak, igazság és béke csókolgatják egymást. Zsolt 85,10–11 (2Pt 3,14; Mt 5,38–48; Ef 6,10–17; Zsolt 22,1–22) A külső szorongatásokból és saját bűneink szorításából egyedül Istenben kell keresnünk a szabadulást. Isten mindig közel van az őt félőkhöz, és benne közel van a szabadulás is. Isten szabadító tetteiben megnyilvánuló szeretete viszont szeretetet és hűséget teremt. Ezzel Isten és ember viszonya új alapra kerül, amelyet igazság és béke jellemez. Istennek nem kell többé a békesség kedvéért eltekintenie az igazságtól, amikor az ember sorsáról dönt: találkozik az igazsággal, ha a hozzá hű és őt szerető gyermekei életét a vele ellenséges világban békességben őrzi meg. A megigazulás így teljes egészében Isten szeretetének műve.

Hétfő

Igazságos az Úr, mert szembeszálltam parancsával. JSir 1,18a (Ef 2,8; Róm 12,17–21; Jób 19,21–29) A próféta népe nevében teszi ezt a kijelentést. Igazságosnak vallja Istent, amiért a parancsolataival szembeszállt népet elűzte az ígéret földjéről, és hetven évre fogságra adta, amelyet a távoli Babilonban kell eltöltenie. Jeremiás ezzel nemcsak a kiszabott büntetés jogosságát ismeri el, hanem Isten igazságosságába vetett bizalmát is kifejezi. Azt a hitét, hogy a fogság ítélete végül a nép bűntől való megtisztulását, más szóval megigazulását fogja eredményezni.

Kedd

Megteremtette az Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette. 1Móz 1,27 (Róm 8,29; 1Sám 26,5–9.12–14.17–24; Jób 31,16–40) Isten – hatalmától eltekintve – abban különbözik teremtményeitől, hogy különbséget tesz az erkölcsi jó és rossz között. Teremtményei közül egyedül az embert ruházta fel ezzel a képességgel: egyedül az embert teremtette saját képére és hasonlatosságára. Ám Isten azt is tudta, hogy az ember ezzel a tőle „örökölt” képességgel az ő útmutatása nélkül csak visszaélni tud. Amikor eltiltotta a „jó és rossz tudásának fájától”, azt tiltotta meg, hogy az ember saját belátása szerint ítélje meg: mi a jó, és mi a rossz.

Szerda

Előtökbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet! 5Móz 30,19 (Jn 14,6; Mt 5,1–10/11-12/; Róm 3,21–28; Jób 32,1–22) Isten azt akarja, hogy az ember ne önfejűen, hanem igéjének kinyilatkoztatását követve tegyen különbséget jó és rossz között. Ha azt fogadja el jónak, amit az ige jónak nyilvánít, akkor az élet útján jár. Ha nem, akkor a halál ösvényére téved.

Csütörtök

Megitatta a szomjazókat, és jól tartotta az éhezőket. Zsolt 107,9 (Jn 6,48; Ézs 32,1–8; Jób 38,1–21) A zsoltáros olyanokról beszél, akik Isten igéjének kinyilatkoztatását figyelmen kívül hagyva mindig a maguk belátása szerint döntöttek jó és rossz kérdésében. Életük így jutott sivatagi körülmények közé: víz és élelem híján kitikkadtak, erejük elhagyta őket, tehetetlenül roskadtak magukba, várva az elkerülhetetlen véget. Ám Isten egyszer csak megszánta őket. Eltekintett attól, hogy miért jutottak ide, és lehajolva hozzájuk – noha teljesen érdemtelenek voltak erre – „megetette” és „megitatta” őket, azaz új élet lehetőségét nyitotta meg számukra. Az embernek nem is lehet más reménysége, csak az, hogy Isten jóságos, és nem a törvény, hanem a maga igazsága szerint bánik a nem igazakkal, az elesett bűnösökkel.

Péntek

Ó, Uram, segíts meg! Ó, Uram, adj szerencsét! Zsolt 118,25 (1Kor 3,6; Lk 22,49–53; Jób 40,1–5) Nincs olyan mélysége az emberi bűnnek, amelyből ne lehetne reménységgel Istenhez kiáltani. Tehetetlenségünk belátása és a meghallgatás reményével való kiáltás az első mozzanata megigazulásunknak.

Szombat

Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el? Távol van tőlem a segítség, pedig jajgatva kiáltok! Zsolt 22,2 (Jk 5,15; 2Tim 2,1–5/6/; Jób 40,6–32) Jézus nem a maga bűnei miatt, hanem a mi bűneink terhét – irántunk való szeretetből – magára véve kiált így a keresztről a zsoltáros szavával. Ha hiszünk benne, akkor ő jelen lesz végső nyomorúságunkban, amikor mi már kiáltani sem tudunk, és kiáltása értünk is szól. És az Atya húsvétkor neki adott válasza halálunkból minket is örök életre támaszt fel.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Alagútban
Ami a Naplóból kimaradt…
Szeretethiány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tanulmányi házat avattak Balassagyarmaton
Mementó
Jézus szent nyomdokában járni
„Mindenre van erőm a Krisztusban…”
Orgonaszentelés Dunakeszin
Bonyhádi sikerek
1956 üzenete Nagyszénáson
’56-os megemlékezés a Luther Márton Kollégiumban
Keresztutak
Köszönet az oltalomért
Miniszterelnöki magánvizit
Ismertté vált az egyházi iskolák és kórházak állami finanszírozásának mértéke
Emléktábla-avatás Aszódon
Hová tűntek a fiatalok?
Ifjak akciója az éhezőkért
175 év a segítségnyújtás útjain
A lyukas lobogó
Evangélikusok
Négyszázötven esztendő
Az evangélikus Maléter
Siketek segítője
Halála mint széttört ablakok
e-világ
A sportoló püspök
Keresztény szemmel
Reformáció/forradalom
Hídépítés
Elfelejtett jutalom vagy direkt marketing?
Hitpróba
evél&levél
Kiegészítő gondolatok a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivőjének közleményéhez
Megdöbbentő, de tanulságos
Mi a magánügy?
Válasz egy pécsi olvasói levélre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Pulitzer-galaxis vége
Előkészületben a Szélrózsa
Luther csoki
A Biblia leginkább a szegények és az elit olvasmánya
Bemutatkozik a Soproni Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Isten levele
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tervről
Ige+hirdető
Textus vagy téma?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 43 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster