EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Középiskolák az interneten

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Középiskolák az interneten

A napokban országszerte számos középiskola tart nyílt napot, melyen azokat az érdeklődő diákokat és szüleiket fogadják, akiknek tavasszal dönteniük kell a továbbtanulásról. Ezúttal középiskoláink honlapjait vesszük sorra. Ezzel egyrészt mindenképpen fel szeretném hívni a figyelmet a tájékozódás e lehetőségére, másrészt érdekes lehet a vizsgálódás: mennyire használják oktatási intézményeink a világhálót?

Elsőként Sopronba, a líceumba látogassunk el (www.bdeg.sopron.hu)! Az elsőségnek két oka van. Egyrészt a jelenlegi felület évek óta tartó fejlődés eredménye, másrészt az év elején (EvÉlet 2007/3.) e rovat is hírt adott az iskola informatikai fejlesztéseiről. Akkor Babics Csaba a honlap megújulását említette írása végén. Nos, a honlap valóban megújult, sőt egy új is indult, a MyLíceum.

A korábbi két változat gyenge pontja az arculata volt. Legalábbis nekem egyik sem tetszett. Nos, az új sem tetszik. Ismerve az iskola pezsgő mindennapjait, bizony az sokkal színesebb, mint a mostani honlap (a korábbi honlapok elérhetők a bal oldali menüsorban a „Főoldal” dobozban található linkeken). A tartalom ellenben változatlanul jelentős, a honlap dinamikus programozással, adatbázis-támogatással készült. A folyamatosan frissülő adatbázis híreit RSS csatorna is segíti eljutni a látogatókhoz. A tartalom jól érzékelteti a nagy múltú, idén négyszázötven éves iskola mindennapjait. Amit nagyon hiányolok: a korábbi változatban a beiskolázással kapcsolatos link kiemelt helyen szerepelt, most azonban nem találtam.

Deák tér (www.deg.sulinet.hu): látványos felület, csúnya betűk. Ez az első benyomás. Tartalmában azonban nagyon jó. A bal oldali menüsorban felülről a harmadik, tehát kiemelt hely a „Jelentkezés”, bár az oldalon található szöveg csak invitál, nem tájékoztat. A cikk írásának pillanatában a november 17-i felvételi tájékoztatóra hívnak.

A fasori gimnázium (www.fasori.hu) honlapja a sopronihoz hasonlóan színhiányos. Gyakorlatilag nélkülözi a grafikai elemeket. E sorok írásakor ugyan éppen a november 21-i nyílt nap szerepel a hírek között legfelül, de ezenkívül nem találtam mást a beiskolázással kapcsolatban. Sem a honlap megjelenése, sem a tartalma nem tükrözi az iskola jelentős múltját. (Ugyanakkor a szemlézett honlapok közül csak ez az egy felel meg maradéktalanul a webes szabványoknak, és rendelkezik keresővel, így vélhetően a nem túldíszített megjelenés is csupán a használhatóságot szolgálja. – A szerk.)

A legszebb evangélikus középiskolai honlap a békéscsabai (http://begart.hu/). Ezen látszik, hogy grafikus munkája, a menüsor és a programozás is kifogástalan. A menüben az „Iskola” gomb alatti megfelelő linkre kattintva bőséges információt talál a látogató a beiskolázásról. Egyébként is elmondható, hogy a honlap óriási tartalommal, látványos megoldásokkal minden tekintetben kielégíti azt az igényt, amelyet az érdeklődők támasztanak: mindent meg lehet tudni az iskoláról!

Az aszódi intézmény honlapja (www. aszevgim.sulinet.hu) arculatában és technikájában is elavult. Bizonyára körülményes lehet a HTML-oldalak frissítése is. Az előzőekkel ellentétben ez ugyanis nem dinamikus portál. Talán ez lehet az oka annak, hogy még nem található információ a beiskolázásról. Hasonlóakat tudok leírni az orosházi honlap (www.evangelikus-ohaza.sulinet.hu) megjelenéséről és technikájáról, itt azonban részletes tájékoztatást találtam a felvételiről.

A győri iskolaközpont (www.peterfy.hu) szép felületen jelenik meg; a honlap ez esetben dinamikus programozással készült, és van rajta RSS támogatás (A lapzárta idején nem volt működőképes. – A szerk.). A hírek között található információ a beiskolázásról. A honlap tartalmában is kiváló. A kőszegi Teki (általánosan így emlegetik a szakközépiskolát) honlapja (www.mezgazd-koszeg.sulinet.hu) ugyan csúnyácska felületen jelenik meg, viszont talán itt találják a látogatók a legteljesebb információhalmazt. Komoly tartalmat kínál a bonyhádi honlap is (www.petofi-bhad.sulinet.hu), teljességre törekedő felvételi tájékoztatóval.

Terjedelmi okokból több iskolánk kimaradt. A http://evangelikus.lap.hu/ címen azonban valamennyi általam ismert evangélikus középiskola honlapjának linkje elérhető.

Erdélyi Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Átutazóban
Két bűz között
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Útmutató szimbólum
Reformációi istentisztelet és GAS-megemlékezés Győrött
„Oltalmam és erős váram”
Színes szemek a láncban
Megmaradni az ige és az imádkozás szolgálata mellett
„Alapbejárás”
Október a reformáció hónapja
Könyvbemutató Győrben
Hálaadó istentisztelet és gyülekezetiház-szentelés Szolnokon
Házaspártfogás
Keresztutak
Több mint gigantikus templom
Reményik-napok az új evangélikus általános iskolában
Állt a bál a Várban
Evangélikusok
Taktika helyett stratégia
Az igaz ember hitből él
Árnyék és fény között
e-világ
Középiskolák az interneten
Keresztény szemmel
Luther „wittenbergi katolikus” egyháza
A forradalom lelkületére emlékeztek Kolozsvárott
Nagybányai hangulatok
Négyszáznyolcvan éves az „Erős várunk”
Távol – és mégis közel
Világítás halottak napján
Levelet írtam…
1987. október 24.
A hét témája
Jubileumzárás
Díszünnepség
„Hála legyen néked mindenért…”
Jubileumi emlékbélyeg
Záróakkord
Öregdiákok
Ünnepi beszéd nélkül…
evél&levél
Győri megemlékezés a forradalomról
Fébé-nap az ózdi gyülekezetben
Műsor a szeretetotthonban az idősek világnapja alkalmából
Közlemények, nyilatkozatok
Az MEE püspöki tanácsának határozata
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Birsalmatorta
A vasárnap igéje
A mennyek országának alkotmánya
Boldog nyugtalanság
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Alapige
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 44 Középiskolák az interneten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster