EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 44 - Két bűz között

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Két bűz között

„Miért féljek a gonosz napokon, ha körülvesz az alattomosok bűne…?” (Zsolt 49,6) Úgy érzem, egyre kiszolgáltatottabbak vagyunk. Kiszolgáltatottságunk miatt pedig egyre nagyobb bizonytalanságban és félelemben élünk. Természetesnek tűnik ilyenkor, ha az ember mind jobban igyekszik függetlenné tenni magát a félelmeitől. A 49. zsoltár így folytatja: „…akik vagyonukban bíznak, és nagy gazdagságukkal dicsekszenek?” A legtöbben így gondolkodunk. Abban a tévedésben élünk, hogy vagyonunkban keressük a biztonságot, a boldogságot. És ez így majdnem teljesen igaz is.

Ha körülnézünk, mit látunk? Eladó minden. És el is adták a fejünk fölül a tiszta levegőt, a szemünk előtt nemzeti értékeinket és az egészségünket, a lábunk alól a termőföldet és az ivóvizet. Mi maradt nekünk? Szinte semmi. Talán csak az életünk. Nincs hova menekülni. Már nincs hova hátrálni, hiszen nem hagytak még csak ösvényt sem, nemhogy menedéket.

Egyre többen érzik: ha még egy lépést hátrálunk, akkor a velünk megásatott sírba zuhanunk. Ezért aki megteheti, megvásárolja azt, amit tud. Ki vidéki, tiszta levegőjű telket és villát, ki újabb egészségbiztosítást, ki pedig erkölcsi bizonyítványt. A többségnek azonban erre nincs lehetősége.

Két tűz között állunk – illetve mi például Dunaújvárosban szeptember eleje óta két bűz között. A sokat emlegetett és közpénzen igen támogatott Hankook gumigyárban elindult ugyanis a termelés. A több mint gyanús, de mindenképpen környezet- és levegőszennyező beruházás helyszínválasztása is azt mutatja, hogy bekerítettek bennünket. Miként az országban, akként Dunaújvárosban is az északnyugati ugyanis az uralkodó szélirány. Annak idején, több mint ötven éve a vasmű nem véletlenül épült a város délkeleti végébe. Pedig akkoriban a környezetvédelem messze nem volt oly mértékadó, mint ma.

Érthetetlen hát sokunk számára, hogy miért északnyugaton, szélirányban és zöldmezős beruházás keretében kellett a nyakunkra tenni egy vegyi üzemet, amelynek sokkal jobb helye lett volna a meglévő összközműves, a vasmű közelében lévő déli iparterület hatalmas és a lakókörnyezettől messze álló, széliránytól lévő területén. Nem beszélve a klímaváltozásról, a szaporodó munkáltatói szabálytalanságokról és a sunyi, alattomos módon éjszaka ránk engedett sűrű, fekete és mérgező gumifüstről.

Mit tehet ilyenkor az egészségéért, gyermekeiért és környezetéért aggódó ember? Hiszen nincs hova menekülni. Két füst között égünk (gumigyár és vasmű), két országban lakunk, és két világban élünk. Félelmetes ez a „dualizmus”. A Jelenések könyve így ír erről: „Felnyitotta az alvilág mélységét, és füst szállt fel onnan (…), és elsötétült a nap és a levegő a mélység füstjétől.” (9,2)

El lehet ezt fogadni? Lehet ez ellen küzdeni, tenni? A válaszhoz Jézus szavait szeretném segítségül hívni, aki így szólt Pilátus helytartó előtt: „Az én országom nem e világból való…” (Jn 18,36) Korábban pedig ekként könyörgött értünk főpapi imájában: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (Jn 17,15) És Jézus mondta azt is, hogy „ne féljetek azoktól, akik megölik a testet (…) attól féljetek, akinek azonfelül, hogy megöl, arra is van hatalma, hogy a gyehennára vessen” (Lk 12,4.5).

Nem szabad tehát félnünk és kétségbeesnünk. Jézus feltámadása és előremenetele okán van nekünk menedékünk és ösvényünk. Noha egyre inkább arra biztatnak, arra kényszerítenek, hogy rendezzük életünket e világ szerint, nekünk mégsem kell így tennünk. A nem mulandó kincseket keressük: a vasárnapot és ennek nyugalmát, a családot és a gyermekeinkkel való törődést, a közösséget és egymás segítésének lehetőségét. Valamint Isten egyetemes csodáit.

Éppen ezért kell Jézus segítségét kérnünk nap mint nap, mikor a bennünk és körülöttünk lakozó gonosz és önző gondolatok kísértenek és zsarolnak félelmes és sötét erővel. Lelkünk levegőtlenségét kívánják, természetes szép- és jóérzésünket tompítják. Lelki életünket is el akarják venni. Ez a legnagyobb veszély.

Ne hagyjuk magunkat! Meg kell maradni a keskeny ösvényen és abban a bizalomban, hogy az élet Isten oltalma alatt áll – „Mert olyan drága az élet váltsága…” (Zsolt 49,9) Drága és igazságos az Úr, hiszen mindnyájan elpusztulunk, és számadásra szólíttatunk – amint folytatja a zsoltár.

Addig azonban nekünk helyt kell állnunk, és bizonyságot kell tennünk Isten országáról. Itt születtünk, ez a hazánk, és itt van lehetőségünk az újjászületésre, a jó példamutatásra egyaránt. Tapodtat sem szabad hátrálni, hanem két tűz között félelem és kettősség nélküli, tiszta, világos és érthető beszéddel, Isten igéjével kell bátorítani és vigasztalni.

Mert Krisztus keresztje több mint kétezer éve áll – szilárdan, rendíthetetlenül.

Stermeczki András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Átutazóban
Két bűz között
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Útmutató szimbólum
Reformációi istentisztelet és GAS-megemlékezés Győrött
„Oltalmam és erős váram”
Színes szemek a láncban
Megmaradni az ige és az imádkozás szolgálata mellett
„Alapbejárás”
Október a reformáció hónapja
Könyvbemutató Győrben
Hálaadó istentisztelet és gyülekezetiház-szentelés Szolnokon
Házaspártfogás
Keresztutak
Több mint gigantikus templom
Reményik-napok az új evangélikus általános iskolában
Állt a bál a Várban
Evangélikusok
Taktika helyett stratégia
Az igaz ember hitből él
Árnyék és fény között
e-világ
Középiskolák az interneten
Keresztény szemmel
Luther „wittenbergi katolikus” egyháza
A forradalom lelkületére emlékeztek Kolozsvárott
Nagybányai hangulatok
Négyszáznyolcvan éves az „Erős várunk”
Távol – és mégis közel
Világítás halottak napján
Levelet írtam…
1987. október 24.
A hét témája
Jubileumzárás
Díszünnepség
„Hála legyen néked mindenért…”
Jubileumi emlékbélyeg
Záróakkord
Öregdiákok
Ünnepi beszéd nélkül…
evél&levél
Győri megemlékezés a forradalomról
Fébé-nap az ózdi gyülekezetben
Műsor a szeretetotthonban az idősek világnapja alkalmából
Közlemények, nyilatkozatok
Az MEE püspöki tanácsának határozata
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Birsalmatorta
A vasárnap igéje
A mennyek országának alkotmánya
Boldog nyugtalanság
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Alapige
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 44 Két bűz között

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster