EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 51 - Karácsonyi crescendo

A vasárnap igéje

SZENTESTE – Ézs 9,1–6

Hozzászólás a cikkhez

Karácsonyi crescendo

Minden karácsonyeste meghallgatja Händel Messiásának 11. tételét. Azt a kórust, amely Ézs 9 próféciáját dolgozza fel. Rádióinterjúban mesélte, jól emlékszem rá. Érdekes, hogy nem a személyére, csak a mondanivalójára. Biztosan azért, mert ma is könnyű felidéznem a régi, fekete lemez Messiását. Nálunk is minden karácsonyeste ugyanott recscsent a lemez ütemesen, a karcolás mentén, az alt ária kellős közepén.

De a 11. tétel – meséli – mindent elmond a karácsonyestéről. Gyermek születik. Kisfiú. Olyan leheletfinom a zene, hogy alig mer az ember lélegzetet venni, el ne rontsa, el ne riassza. A dallam is könnyed, egyszerű, mint valami gyermekdal. Hegedűk kísérik, de épp csak érinti a vonó egy pillanatra a húrt. Legföljebb egy újszülött lehet ilyen törékeny. A pólyában. De leginkább a barlangistálló falába vájt jászolban. Kőből lehetett – olvasom – vagy agyagból. Fából biztosan nem, mert az túl drága volt abban az időben. A vonó közben szinte súlytalanul hozzáér a húrhoz. De már csak néhány pillanatig, mert elemi erejű crescendo következik. Húzza a tekintetet a dallam fölfele, megtelik a tüdő levegővel: és az uralom az ő vállán lesz. Már fényes trombiták fújják, dallam és hangerő a csúcsra ér, és szinte kirobban a név: Csodálatos, Fenséges, Örök.

Nem lehet jobban kifejezni karácsony tartalmát. Törékeny finomság, szinte suttogás – és csillogó, fényes csúcsok. Újszülött gyermek és erős Isten. Történés és szó. Esemény és magyarázat. A történés óriási csoda: gyermek születik. Ám ha nincs a szó, semmit sem tudunk róla. Hússzor is megszülethetett volna – mondja Luther egy szentesti prédikációban –, ha hírül nem adják nekünk, hogy kicsoda. Ha meg nem magyarázzák. Ha nem követi szó az eseményt.

Aki itt megszületett, az az Úr, aki Isten hiánytalan békéjét és felülbírálhatatlan igazságát hozza. A maradéktalan békét, amely nemcsak megtámadhatatlan, hanem a belső egyenetlenségek és görcsök teljes kisimulását is jelenti. Igen, pontosan azt az állapotot, amelyet nem tudunk egészen elképzelni, mert semmi tapasztalatunk nincs róla. És azt az igazságot, amely nem részben az, vagy nem egy bizonyos szemszögből az, hanem teljes és hibátlan. Amellyel mindenki számára helyrezökken az élet. Nem a győztesek és nem a legyőzöttek igazsága. Nem a megmagyarázott, csűrt-csavart igazság. Hanem éppen az, amit ugyanúgy nem tudunk elképzelni, mint a maradéktalan békét. Mert ugyancsak nincs róla tapasztalatunk. Szikrányi se. Az ellenkezőjével viszont tele van a házunk, és háborog tőle a lelkünk.

Esemény és magyarázat találkoznak. Történés és ige segítenek egymásnak. Ha csak a szó lenne, legföljebb szépet ígérne. Akár illúzió is lehetne. De nem csak a szó van, ott a Gyermek! S ha csak a gyermek lenne, nem is tudnánk, mit hordoz magában. De ott a Szó, és elénk tárja. Esemény és magyarázat így segítik egymást, hogy mi hírt kapjunk róla: megnyílt a menny, Isten elküldte egyszülött Fiát, hogy ne legyen többé elképzelhetetlen a béke és az igazság. Hanem benne valóság legyen, a szívünkben pedig ígéret, hogy meg fogjuk látni. Át fogjuk élni. Eljön az idő, amikor nem fogalom, nem prófécia, hanem valóság lesz. Átélhető valóság. Amikor nemcsak a csírája lesz jelen egy három évtizednyi életben, egy brutális halálban és egy példátlan fölemeltetésben, hanem a teljessége is, amely kézzelfogható, átélhető minden ember számára. Sorsa és része az embernek. Mert így szerette Isten a világot.

Karácsonyban csoda a jelen: gyermek született. Benne rejlik a jövő ígérete: ez a kisgyermek az, aki majd megvalósítja Isten békéjét és igazságát. És karácsony örök: ez a béke és igazság ki fog teljesedni – túl az időn, Isten örök országában. Ezért ne tiltakozzunk, gondolatban sem, ha bárki azt mondja: karácsony a legnagyobb ünnep. Igen, az, mert kezdete annak a crescendónak, amelyet többé már nem lehet megállítani. Ami elkezdődött és feltartóztathatatlan. És ne tiltakozzunk a „fehér karácsony” giccses frázisa ellen sem, mert fehér, hiszen magában hordoz minden színt.

Éppen emiatt olyan érzelemdús, hogy furcsa reakciókat vált ki az emberből. Ilyenkor valahogy felszínre kell törniük az érzelmeknek. És mert nemcsak Händelek éltek, és nemcsak Messiás szintű zenék vannak – feltartóztathatatlanul ömlik a giccs. Mert a szeretet számára nem mindig tudunk megfelelő csatornát találni vagy létrehozni, áramlik furcsa gomolyagokban is. Mert jót tenni muszáj, ezért mindig lesznek, akik visszaélnek az ünnep kitörni akaró érzelmeivel. És mert ennyire bensőséges, szinte nem lehet elhordozni a veszteségeket, a hiányokat, a változásokat, a gyászokat.

Karácsonykor nem csak a gyermek törékeny és sérülékeny. Mindenki az. Mindnyájan sebezhetőek vagyunk. Ezért nekünk szól Ézsaiás próféciája: az a nép lát világosságot, amely egyébként sötétben jár, és küzd az árnyakkal (9,1). Az a nép kap hírt gyermekről, születésről, életről, amelyre szüntelenül ráveti árnyékát a halál.

Sérülékenyek, gyengék és sebezhetők vagyunk. Sérülékennyé, gyengévé és sebezhetővé vált az Isten, hogy mellettünk legyen. Ám épp innen, a legmélyebb és legsötétebb pontról indul fölfelé. Az ég felé és az élet felé. Mint a kórusmű crescendója. Elindult – és már nem lehet megállítani. Ezért szól a glória, ezért csillognak a trombiták, és ezért indul el a vigasztalás, sőt az öröm felénk karácsony éjjel.

Szabóné Mátrai Marianna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az igazi ajándék
Advent fényei, karácsony ragyogása
Valahol olvastam…
Heti útravaló
Évváltás: óból az újba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„…vár a mi Istenünk”
Tíz év – hét órában
Hálaadás templomért és lelkészért
Lelkésziktatás és parókiaszentelés Kemenesalja fővárosában
„Szárnyakon” prédikál az új oltárkép
„Öregkoromban se vess el engem, ha elfogy az erőm, ne hagyj el!”
Parókusi alkalmassági vizsga
Egyedülálló karácsony
Szeretetszolgálat Orosházán
Szeretet.éhség
A leghűségesebb
Keresztutak
Északi hír
Oroszországi evangélikusok között
Negyvenezer fiatal megy Genfbe
Az emlékezet gyógyítása
Evangélikusok
Mérleg 2007
Az egyházpolitikai modellváltás reményében
Id. dr. Fabiny Tibor
Kulcsár György lendvai prédikátor emlékezete
Lichard Dániel, a szlovák nemzetébresztő lelkész
e-világ
A gyalogló
Keresztény szemmel
Karácsony koreográfiája
Karácsony politikai dimenziója
Isteni adomány és a MikulásGyár
Advent derekán
A hét témája
EvÉlet-faló
Ízi rájder
Esperesi vizitációra készülve
Házasságkötés
Vizsga
Show-man
Közlemények, nyilatkozatok
A Lutheránus Világszövetség elnökének 2007. évi karácsonyi üzenete
A közelmúlt krónikája
Nagyszeben – egy másik világ
„Még vagyunk, de fogyunk”
Zsidók mögött a legjobb keresztényekként
Vereség
Titanic – eredeti leletek, igaz történetek
On-line plusz
Nem várunk hiába
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Megjelent a Liturgikus könyv és gyülekezeti változata
Rózsalámpa
A rádiózás élménye
Százharmincöt egyházi közgyűjteményt veszélyeztetnek a megszorítások
Isten Önnel, Magda!
Evangélikusok Hatvan helytörténetében
Cseppek a Gödörben
Szemelvény a kötetbe foglalt vallomásokból:
Magyar költők karácsonya
Rajzverseny
A Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség
A Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség
Déli harangszó
„Ó, jöjj el, áldott karácsony!”
Ünnepi fényben
A vasárnap igéje
Őrségben
Karácsonyi crescendo
Rész helyett az egész
„Menjünk el egészen Betlehemig…”
„Szívem ámul, úgy csodálja…”
Szilveszteri tükör
Csomagbontás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Formális bevezetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 51 Karácsonyi crescendo

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster