EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 03 - Színpompás születésnap

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Színpompás születésnap

Kollázsinterjú Schéner Mihály képzőművésszel

Schéner Mihály nyolcvanöt éves. Az evangélikus képzőművész január 9-én ünnepelte születésnapját. Hatvanesztendős művészi pályafutása elismeréseként ez alkalomból vehette át a minap a parlament arany emlékérmét az Országgyűlés elnökétől. Szili Katalin előzőleg személyes látogatásával tisztelte meg otthonában az idős mestert, akinek szobájába lépve számos tárgy árulkodik alkotói sokoldalúságáról.

Velem szemben, a szekrény tetején harminc kerámiafigurája, hátam mögött egy szobrának kicsinyített mása. A zongora mellett az általa írt könyvek néhány példánya. De a legszembetűnőbb természetesen a falaknak támasztott számos festmény, Templomok című sorozatának képei.

– Miért épp szakrális helyeket örökített meg a vásznon?

– Hadd idézzem a latin mondást: habent sua fata libelli, azaz a könyveknek megvan a maguk sorsa. Így van ez a festményekkel is. Több mint száz templomos képet alkottam, ezekből legutóbb 2006-ban nyílt kiállítás Kiskőrösön. Könyv is készült belőlük, tavasszal megjelenik.

A művésznek legutóbb 2006-ban – Festés közben címmel – jelent meg kötete. Ebben alkotás közben született gondolatai olvashatók Ladányi Zsuzsa újságíró szerkesztésében. A templomokat ábrázoló képekről így vall benne:

„Körülbelül egy éve elkezdtem templom-tájképeket festeni. (…) A templomok közelében, a stációk tövében az isteni békesség csendje hat rám, és megnyugszik a szívem. (…) A templomok, még a legegyszerűbbek is, sokkal többet mondanak a mai, kocka alakú épületeknél. Mindig úgy festettem meg őket, hogy ott legyen körülöttük a park is, a bokrok és a szép fák környezetében, a padon vagy a fűben magam is szívesen megpihennék. A templomok közelében találkozom Istennel, beszél hozzám a Csend. Gondolatokat ébreszt, megnyugtat és feltölt energiával, reménységgel.” (A templomos tájképekről és a lelki megüresedésről)

– A felülről kapott energia számtalan alkotásban – festményben, kerámiafigurában, kollázsban, szoborban vagy épp egy írásművében – manifesztálódik: számomra, a laikus szemlélő számára a képeken leginkább a varázslatos színekben van jelen.

– Mások mondják a képeimről, hogy a színeim sugárzása az, ami leginkább megragadja őket. Pedig nem sok színt használok. Véleményem szerint a kiválasztásukon és használatukon múlik minden, de ez a képesség Isten ajándéka.

„Pályám hatvan évével a hátam mögött világosabb színekben látok, s világosabb színeket keresek. A virágokat is világosabb, vidámabb színekben festem. Másképpen festem a tájképeket is. Mostanában mindenekelőtt hangulatképek kerülnek ki a kezem alól.” (A sárga tájképekről és a giccses ízlésről)

– Mely napszakban alkot a legszívesebben?

– Korán reggel, pirkadatkor, amikor még nem látom pontosan a színeket.

„A hatvanas, hetvenes években este, a kötelezettségek elvégzése, a baráti találkozások után, gyakran éjszaka festettem. Tíz, tizenöt éve viszont korán reggel, öt-hat óra körül kezdek hozzá, nyolc körül befejezem, és azzal a nyugodt érzéssel fekszem vissza az ágyba, hogy már ez a nap sem múlik el anélkül, hogy létrehoztam volna valamit. (…) Azért mindez nem jelenti azt, hogy ma már egyáltalán nem festek este. Dehogynem! Sőt az is előfordul, hogy éjjel felébredek, nem tudok aludni, és festeni kezdek.” (A festés idejéről, időtartamáról és mikéntjéről)

– Megtisztelt azzal, hogy megmutatta a műtermét. Körbenézve jó néhány festékes tubust láttam, ecsetet azonban egyet sem…

– Csak egy ecsetet használok, és a képeket gyakran simítom el a kezemmel.

„Maximum egy ecsettel és a tíz ujjammal festek. Amikor például magyar pipacsos rétet festek, hogy gyorsabban menjen a munka, egyszerre tíz ujjbegyemet húzom végig a horizont alatt, ahol a magyar Alföldön a pipacsok nyílnak, és szép kis fejecskéjükkel kibólintanak Isten szabad egére, keresik a napsütést. (…) A magyar pipacsos rét és tarló mezei virágait diákkorom óta szeretettel festem, odaadásom mit sem apadt az idők során.” (A festés idejéről, időtartamáról és mikéntjéről)

– Bár szép, kertes házban lakik, innen azért távol esnek az említett pipacsos rétek. De gondolom, ezt Ön – aki egyszer azt nyilatkozta, hogy útközben szeret élni – annyira nem bánja, hiszen ez alkalmat adhat arra, hogy ismét felkerekedjék…

– Mindenki, aki él és lélegzik, úton van, hiszen maga az élet egy nagy utazás. Az enyém nem volt csupa boldogság és öröm, részem volt sok próbatételben és nehézségben is. De az a nézetem – ha tetszik, „hitelvem” –, hogy minden reggel „fel kell támadni”, elölről kell kezdeni. Én is ezt teszem újra meg újra, Isten kegyelmében bízva.

„Hiányoznak az ifjúkor boldog napjai. Szervezetem gyakorta figyelmeztet, hogy többet kellene pihennem, nekem mégis a munka a legigazibb feltámadásom; amikor alkotok, nem is érzem magamat fáradtnak. Emellett egyre inkább élvezem a csendet, és lelki megüresedésre törekszem. Még sok mindentől meg kellene szabadulnom, hogy elérjem az igazság és a békesség csendjét. Egyre jobban vágyakozom a csendre, hogy meghalljam az isteni csodák hangját, és közelebb kerüljek Istenhez.” (A művészetről, a művészi magányról és a feltámadásról)

A beszélgetés után színek, formák, képek emlékével gazdagodva távozom, és az autóbuszon, útban a szerkesztőség felé Schéner Mihály könyvét lapozgatom. Az első oldalon ez áll benne: „Mi kell még nekem? Bona venta újból és mindennap, hogy újrakezdhessem, amit évtizedek óta mindig újra kell kezdenem. Irgalmas az Úr hozzám, erőt ad kezemnek és szívemnek, hogy megvalósítsam a földit és az égit, hogy mint a kettő közötti vándor, munkám örömével kivédjem a rossz csapásokat, és alkotásaimmal felemelkedhessek. Fáradozásom célja legyen továbbra is a szép és az igaz keresése!” (Invokáció)

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mózes harmadik könyve – az áldozat
A megbízhatóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az abszolút hang
Kegyeleti ünnepség
Keresztutak
Közös programok egész évben – a Szentírás jegyében
Nagykövet az LMK-n
KDNP: legyen visszajelzés az egyszázalékos felajánlásokról
Csepregi András: stabilizálódik az egyházi oktatás anyagi helyzete
A „Spe salvi” enciklika hatása az ökumenikus párbeszédre
Evangélikusok
Jussunk végre hétről a nyolcra…
e-világ
Óév, újév – evangélikus informatika
Keresztény szemmel
„…szüntelenül imádkozzatok…”
Blogbejegyzés
A hét témája
A Himnusz születésnapja
A Himnusz „életrajza”
Értékmentés a „képernyőről”
Írófejedelem vagy nemtelen író?
evél&levél
Nyílt levél Donáth László evangélikus lelkésznek, szocialista parlamenti képviselőnek az egészségügyi törvényről
Újabb levél Donáth László evangélikus lelkésznek
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Wass Albert-szobrot avattak
Színpompás születésnap
John Q – Végszükség
Kitüntetett evangélikusok
Bizánci rítusú rotunda Apostagon
Madách Imre
Reprezentatív kiadások a Biblia évének tiszteletére
A Biblia és a természettudományos gondolkodás
A Szentírás segít a depresszió leküzdésében
Médiaszolgálatunk mint az evangélium tükre
Új vallási műsor az ATV-n
Sörkorcsolya
A vasárnap igéje
Na, futás…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent nekem az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 03 Színpompás születésnap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster