EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 03 - Óév, újév – evangélikus informatika

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Óév, újév – evangélikus informatika

Újabb évet kezdtünk, ideje van hát a számvetésnek, és illik szólni az új esztendő terveiről is. Először lássuk, mire jutottunk 2007-ben, majd röviden a 2008. év terveiről írok.

Egy évvel ezelőtt ilyenkor arról volt szó, hogy 2007-ben az egyik irány az interaktivitás fejlesztése, a rendszeres hírszolgálat webalapú kiszolgálása. Nos, mindkettő részben valósult csak meg. Egyházunk internetes megjelenését elsősorban a Zope alapon működő portálrendszer jelenti, amely indulásakor jelentős lépés volt a korszerű webes megjelenés irányába. Mára azonban a technológia változása, új lehetőségek megjelenése megkövetelte a változást.

Az elmúlt év legfontosabb fejlesztése a Plone portálrendszer felépítése volt, amelyet Bogdányi Gábor, az Internet Munkacsoport vezetője végzett el. Elkészült egy, a Zope minden előnyét magába foglaló, a Zope forrására is épülő, de önálló keretrendszer, a Plone. A már mintegy tesztelés alatt futó rendszer lényegesen több lehetőséget kínál a honlapfejlesztőknek. Sokak álma valósul majd meg 2008-ban, amikor ennek segítségével felépíthetik Plone-portáljukat. Első lépésként a kiemelt honlapok, a már ma is a Zope teljes eszközkészletét használók kapják meg a lehetőséget, majd az Internet Munkacsoport ezt kiterjeszti a lehető legszélesebb körre.

Természetesen a megszokott szolgáltatások, lehetőségek is megmaradtak 2007-re, folyamatosan bővült a gyülekezeti honlapok köre (érdekességként jegyzem meg, hogy a bécsi magyar gyülekezet és a berlini protestáns gyülekezet is a mi Zope-on futó rendszerünket használja). 2007-ben is volt informatikai pályázat, továbbfejlődött a Protestáns honlap, lényegesen többen vették igénybe a naptar.lutheran.hu-n elérhető híradatbázist helyi eseményeik hirdetésére.

Idén a már megkezdett fejlesztések folytatódnak, a meglévő szolgáltatások, lehetőségek továbbra is igénybe vehetők, de új projektek elindítása is várható. Az egyik legfontosabb feladat a Plone rendszer minél szélesebb körű bevezetése. Ennek érdekében minden érintett és érdeklődő tanfolyamo(ko)n ismerheti meg a rendszer működését. Folytatódik a tavaszi–őszi képzések sora is; várható, hogy mind az oktatás tárgyában, mind az oktatók személyében változások lesznek.

Az elmúlt évek egyik leginkább várt fejlesztése a SÜNI. Az ügyviteli szoftver fejlesztése évek óta csúszik; ennek legmeghatározóbb oka a pénzügyi modul elkészítésének késése. E modul elkészítése nem csupán informatikai ismereteket követel meg, hanem pénzügyi, számviteli szakemberek részvételére is szükség van a munkában. Határozottnak tűnik az elhatározás, hogy 2008-ban ez a modul is elkészülhet.

Részben a SÜNI-hez is kapcsolódik, hogy körvonalazódnak a tervek egy egységes könyvelési, anyaggazdálkodási és kontrollingrendszer elkészítésére. Erre „fel lehet fűzni” egyházi intézményeinket a központi szervektől a gyülekezetekig. A néhány évvel ezelőtt működő Intelligens Egyházprogram Munkacsoport terveiben már szerepelt egy hasonló rendszer elkészítése; úgy tűnik, 2008-ban jelentős lépést tehetünk a megvalósítás irányába.

Fontos események lesznek 2008-ban az uniós pályázatok. Reményeink szerint nem csupán az épületvagyon felújítására, új diakóniai, oktatási és egyéb projektek elindítására lesz lehetőség, hanem informatikai fejlesztéseinkhez is sikerül forrásokat szerezni. Az Internet Munkacsoport lapzártánk után tartotta évindító megbeszélését, így konkrét tervekről most még nem írhatok.

Ezeken az oldalakon már többször esett szó arról, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház az informatika terén a testvéregyházakkal való összevetésben nagyon jó eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt évben több alkalommal is volt alkalmam más felekezetek informatikával, internettel foglalkozó munkatársaival beszélgetni erről – minden esetben elismeréssel nyilatkoztak munkánkról. Ugyanakkor néhány területen lemaradás tapasztalható. Az új évben ezért az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ezeket megszüntessük.

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mózes harmadik könyve – az áldozat
A megbízhatóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az abszolút hang
Kegyeleti ünnepség
Keresztutak
Közös programok egész évben – a Szentírás jegyében
Nagykövet az LMK-n
KDNP: legyen visszajelzés az egyszázalékos felajánlásokról
Csepregi András: stabilizálódik az egyházi oktatás anyagi helyzete
A „Spe salvi” enciklika hatása az ökumenikus párbeszédre
Evangélikusok
Jussunk végre hétről a nyolcra…
e-világ
Óév, újév – evangélikus informatika
Keresztény szemmel
„…szüntelenül imádkozzatok…”
Blogbejegyzés
A hét témája
A Himnusz születésnapja
A Himnusz „életrajza”
Értékmentés a „képernyőről”
Írófejedelem vagy nemtelen író?
evél&levél
Nyílt levél Donáth László evangélikus lelkésznek, szocialista parlamenti képviselőnek az egészségügyi törvényről
Újabb levél Donáth László evangélikus lelkésznek
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Wass Albert-szobrot avattak
Színpompás születésnap
John Q – Végszükség
Kitüntetett evangélikusok
Bizánci rítusú rotunda Apostagon
Madách Imre
Reprezentatív kiadások a Biblia évének tiszteletére
A Biblia és a természettudományos gondolkodás
A Szentírás segít a depresszió leküzdésében
Médiaszolgálatunk mint az evangélium tükre
Új vallási műsor az ATV-n
Sörkorcsolya
A vasárnap igéje
Na, futás…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent nekem az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 03 Óév, újév – evangélikus informatika

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster