EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 03 - A Szentírás segít a depresszió leküzdésében

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

A Szentírás segít a depresszió leküzdésében

A Biblia olvasása, előírásainak figyelembevétele segíthet a depresszió leküzdésében és abban is, hogy kevesebben szánják el magukat az öngyilkosságra – mondta dr. Balla Péter teológus, egyetemi tanár az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy 2008 a Biblia éve. A Biblia arra tanít, hogy aki Istent féli, az önmagáért is felelős, így az önpusztítás ellen igen határozottan fellép, egyúttal helyes önbecsülésre nevel – hangsúlyozta a Károli Gáspár Református Egyetem Újszövetségi Tanszékének vezetője.

„Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” – adott útravalót Jézus a Tízparancsolat újszövetségi értelmezéseként, ami eleve feltételezi, hogy az emberek önmaguknak általában kedvezni szoktak – hívta fel a figyelmet a professzor. Magyarázata szerint ennek túlzott formája az önzés, amely minden bűn forrása, hiszen a Tízparancsolat éppen azt tiltja, hogy az ember mások rovására élje ki vágyait, vagy növelje egyebek között saját vagyonát. Természetesen a Bibliában megjelenő Tízparancsolat mindezzel együtt nem azért jött létre, hogy Isten hatalmaskodjon az emberiségen, hanem azért, hogy az életet jobbá tegye, és megvédje az embert, amit úgy is fel lehet fogni, mint a KRESZ-táblákat, amelyek eligazítanak az utakon – mutatott rá.

A mai kor embere ugyanakkor sokat találkozik az úgynevezett eszkatologikus, azaz a világ végét a közeli jövőben jelző Biblia-értelmezésekkel; ezzel kapcsolatban Luther Márton mondását lehet felhozni. A reformáció elindítója úgy vélekedett: ha tudná, hogy holnap jön el a végítélet, akkor ma még ültetne egy almafát – idézte Balla Péter az evangélikus egyház alapítóját. Ez azt sugallja, hogy mindenkinek gondoskodnia kell szeretteiről, felelősséggel kell élnie, és nem szabad arra gondolnia, hogy a végső órákban már nem érdemes semmi földi vonatkozásút tenni. Ilyen szempontból teljesen elhibázott azoknak a Jézus közeli eljövetelében hívőknek a hozzáállása, akik befelé fordulnak, sőt extrém esetben akár közös, tömeges öngyilkosságot követnek el. Luther az almafáról szóló példázattal arra is felkéri a Biblia-olvasókat, hogy a környezetvédelemben is járjanak elöl, hiszen ez szintén Isten akaratának beteljesítése – tette hozzá.

A professzor utalt arra, hogy a Szentírás nemcsak dogmatikai, hanem etikai, azaz nemcsak a hitbeli, hanem a gyakorlati életre vonatkozó nevelési elveket is tartalmaz. Példaként említette Jézus Hegyi beszédét, amelyben a mindennapi élethez ad segítséget, így nem csak a vallásos embereknek nyújt útmutatást.

Ennek szép példája a Máté evangéliumában adott jézusi aranyszabály: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük…” (7,12) Ez az egymással törődés, egymás javára való élés egyik legtömörebb megfogalmazása a Bibliában a ma embere számára is – mondta.

Az Újszövetség tanításai Balla Péter szerint a politikusok számára is ajánlhatók, azonban nekik is tudniuk kell, hogy Jézus etikája sokszor az emberi magatartás megváltozását kívánja, amit akkor is el kell fogadni, ha első hallásra nem tetszik.

A modern kor és a bibliai idők társadalmai abban megegyeznek, hogy akkor is kevesen voltak, és most is kevesen vannak a mélyen vallásos emberek – mondta a teológus. A mostani egyházaknak változtatniuk kell ezen a helyzeten. Balla Péter ezért tartja jó kezdeményezésnek a Városmissziót, amely jó példa arra, hogy az egyházaknak nyitottnak kell lenniük a társadalom iránt, a hívőknek pedig példát kell mutatniuk a többi embernek.

A Biblia évének ötlete is ennek jegyében született. A rendezvénysorozat a Szentírás olvasására szeretné visszaszoktatni az embereket; egyúttal az egyházak felelősségét is kidomborítja – jegyezte meg.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mózes harmadik könyve – az áldozat
A megbízhatóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az abszolút hang
Kegyeleti ünnepség
Keresztutak
Közös programok egész évben – a Szentírás jegyében
Nagykövet az LMK-n
KDNP: legyen visszajelzés az egyszázalékos felajánlásokról
Csepregi András: stabilizálódik az egyházi oktatás anyagi helyzete
A „Spe salvi” enciklika hatása az ökumenikus párbeszédre
Evangélikusok
Jussunk végre hétről a nyolcra…
e-világ
Óév, újév – evangélikus informatika
Keresztény szemmel
„…szüntelenül imádkozzatok…”
Blogbejegyzés
A hét témája
A Himnusz születésnapja
A Himnusz „életrajza”
Értékmentés a „képernyőről”
Írófejedelem vagy nemtelen író?
evél&levél
Nyílt levél Donáth László evangélikus lelkésznek, szocialista parlamenti képviselőnek az egészségügyi törvényről
Újabb levél Donáth László evangélikus lelkésznek
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Wass Albert-szobrot avattak
Színpompás születésnap
John Q – Végszükség
Kitüntetett evangélikusok
Bizánci rítusú rotunda Apostagon
Madách Imre
Reprezentatív kiadások a Biblia évének tiszteletére
A Biblia és a természettudományos gondolkodás
A Szentírás segít a depresszió leküzdésében
Médiaszolgálatunk mint az evangélium tükre
Új vallási műsor az ATV-n
Sörkorcsolya
A vasárnap igéje
Na, futás…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent nekem az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 03 A Szentírás segít a depresszió leküzdésében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster