EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 22 - Szent István könyvhét 2008

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Szent István könyvhét 2008

A fennállásának százhatvanadik évfordulóját ünneplő Szent István Társulat tizenhatodik alkalommal rendezte meg a keresztény szellemiségű kiadók könyvhetét. Húsz sátorban hétezer kiadvánnyal, köztük nyolcvan újdonsággal várták a szervezők a szépre szomjas olvasókat. Akik május 19. és 24. között elmentek a Ferenciek terére, azokat izgalmas könyvbemutatók, reneszánsz muzsika, népzene, néptánc, beszélgetések és zenés gyerekműsorok tartották ott hosszú órákon keresztül.

Mondhatni, egész héten át lógott az eső lába, egyik délután sűrűn esett is, de ez sem zavarta az embereket abban, hogy sétáljanak, válogassanak, és leüljenek a tér kőkorlátjára, hogy belelapozzanak a talált kedves kötetükbe.
Szinte minden kiadó fele áron árulta a szebbnél szebb Bibliákat, s külön is adott kedvezményt: tizenöt-húsz százalékot. Az élelmesebbek kis dobozba tett régi kötetekkel csábították magukhoz a látogatókat, szép kiállítású kiadói ajánlatokkal. Szóval Dárius kincse is kevés lett volna ahhoz, hogy mindent megvegyünk. (Maradt a belelapozás, ismerkedés a jeles írókkal és szerkesztőkkel.)
– Jó érzésekkel sétálgat az ember ilyenkor – mondja Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója –, nézegeti a gazdag könyvkínálatot. A régi protestáns–katolikus hitvitára gondolva elképzelhetetlen ez a Ferenciek terei béke! A könyveknek megvan a maguk sorsa: az, hogy megférjenek egymás szomszédságában Luther, Kálvin, Pázmány és a pápák gondolatai. Mert a Szent István könyvhét keresztény, ökumenikus. Református, evangélikus, ortodox és katolikus kiadók könyveivel ismerkedhetnek itt az érdeklődők. A keresztény kiadók legjobb „szinopszisa” ez a közös ünnep: egy évben egyszer, egy hétig itt látható együtt minden kiadványunk. Sőt a szerzők is. Naponta közös asztalnál dedikálnak, és jól érzik magukat egymás társaságában… Igen, reméljük, még sokáig lesz ilyen. A társulat százhatvan éves, jubileumi életkorából azt a nullát kívánjuk az idén tizenhat éves könyvhétnek, amely önmagában semmit nem ér, mégis úgy megváltoztatja a számsorokat. És békességet mindkettőjüknek, az olvasóknak is! Legalábbis olyat, amilyen itt a téren van. „Kincset” is találok: jeles költőnk, Petrőczi Éva régebbi kötetét a református Kálvin Kiadónál. Istenes verseit gyűjtötte össze, rövid, végletekig csiszolt vallomásait. Éppen érkezik Kendeh K. Péter, az evangélikus Luther Kiadó fiatal vezetője, akit a könyvhétről kérdezek.
– A kezdetektől itt vagyunk mi is, és nagy szeretettel ajánljuk kiadványainkat. Jó itt lenni, ebben a békés közösségben. Mindenki talál magának valami szépet, építő munkát. Az idén mintha nagyobb lenne a forgalom és a kedv, mint régebben, és ezen az sem változtat, hogy mindig esőfelhők tornyosultak felettünk. Az arcokon öröm van, és ez mindennél többet ér! Délután három óra. Gyerünk a dedikálásra: Vasadi Péter nagykabátban ír, Szentmihályi Szabó Péter nyári öltönyben, Csókay András idegsebész főorvos sok könyvvel a kezében, Bolberitz atya friss szakállal, Blaskó Péter színészi dialógussal… Minden együtt. Kezdődhet a nemzetmentés!

Fenyvesi Félix Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Jeremiás siralmai – a fájdalom
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Alapkőletétel Pogányban
Somlóvecseiek ünnepe
Bonyhádi öregdiákok szövetsége
Kirándult az iroda
Keresztutak
Méltóságteljes búcsú
Mire képes a testvériség?
„Krisztusért járva követségben…”
„A párbeszédért”
2010 legyen az ökumené éve!
Közelebb és még közelebb
Testvérgyülekezetek határközelben
Evangélikusok
Szemétkrízis
e-világ
Gyülekezeti információs sarok a környezetvédelem szolgálatában
Keresztény szemmel
Tizenévesek pedagógusnapi gondolatai
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
Szent István könyvhét 2008
Élek, tehát félek?
Ünnepekről mindenkinek
Szúpatak szélén
A vasárnap igéje
Jézus a garancia Isten ajánlatára
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Tudod-e, ki a Szélrózsa pénzügyi felelőse?
ÉnekKincsTár
Dicsértessék, Uram, örökké szent neved
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 22 Szent István könyvhét 2008

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster