EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 04 - De­ák té­ri temp­lo­munk­ban nyílt meg az öku­me­ni­kus ima­hét

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

De­ák té­ri temp­lo­munk­ban nyílt meg az öku­me­ni­kus ima­hét

2010. ja­nu­ár 17. és 24. kö­zött ren­de­zik meg az ez évi öku­me­ni­kus ima­he­tet. Or­szá­gos meg­nyi­tó­ün­nep­sé­gét ja­nu­ár 17-én es­te hat óra­kor tar­tot­ták a De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban. Szent­be­szé­det mon­dott dr. Er­dő Pé­ter bí­bo­ros, prí­más, esz­ter­gom–bu­da­pes­ti ér­sek, igét hir­de­tett dr. Bo­gár­di Sza­bó Ist­ván, a Du­na­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke.

A szol­gá­lat­te­vők be­vo­nu­lá­sa után Smi­dé­li­usz Gá­bor De­ák té­ri igaz­ga­tó lel­kész szólt a sok­fe­le­ke­ze­tű gyü­le­ke­zet­hez. A kez­dő­imád­sá­got Haj­du­né Cser­nák Er­zsé­bet me­to­dis­ta lel­kész mond­ta, majd dr. Mé­szá­ros Kál­mán bap­tis­ta egy­ház­el­nök ol­vas­ta fel Lu­kács evan­gé­li­u­má­nak 24. fe­je­ze­tét.

Er­dő Pé­ter 1Kor 15,12–20 alap­ján mon­dott szent­be­szé­det. A ke­resz­té­nyek el­pusz­tít­ha­tat­lan op­ti­miz­mu­sá­ról be­szélt, akik­nek a hi­tük le­het az erő­for­rá­suk és re­mény­sé­gük a ne­héz­sé­gek kö­ze­pet­te. „A bi­zony­ta­lan­ság, az em­be­rek kö­zöt­ti fe­szült­ség, a gyű­lö­let, a be­teg­ség, a há­bo­rúk, az anar­chia vagy a bű­nö­zés ag­gasz­tó je­lei más fény­be ke­rül­nek, ha a fel­tá­ma­dás táv­la­tá­ban néz­zük a dol­go­kat” – fo­gal­ma­zott a bí­bo­ros. Szólt ar­ról, hogy az idei öku­me­ni­kus ima­hét köz­pon­ti té­má­ja Krisz­tus fel­tá­ma­dá­sa, „ez az a ha­tal­mas tény, amely mi­att a ke­resz­tény­ség lé­te­zik, en­nek a hi­te kap­csol össze mind­annyi­un­kat, Krisz­tus-hí­vő­ket meg­bont­ha­tat­lan kö­te­lék­kel”.

A szent­be­széd után Bo­gár­di Sza­bó Ist­ván, a Du­na­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke állt „az or­szág temp­lo­má­nak” szó­szé­ké­re, és Lk 24,5 alap­ján hir­det­te Is­ten igé­jét. „Krisz­tus üres sír­já­nak ta­núi tud­ták, hogy épp ott tel­je­sed­tek be az ígé­re­tek, ahol üres a sír. Az an­gyal kér­dé­se ar­ra utal: az asszo­nyok és a ta­nít­vá­nyok elő­ször nem az élő, ha­nem a ha­lott Krisz­tust ke­res­ték. Ami­kor az an­gyal kér­dé­se meg­nyit­ja az iga­zi em­lé­ke­ze­tet, már Jé­zus sza­vai, sőt ma­ga az élő Jé­zus nyúj­tott szá­muk­ra re­ményt. Ép­pen itt, ahol a hol­tat ke­re­si­tek és nem ta­lál­já­tok, itt ta­lál­já­tok az élőt – ezt je­len­tik ezek a sza­vak. De azt is kér­dez­het­nénk: mit ke­res az élő a hol­tak kö­zött? Mit ke­res kö­zöt­tünk Is­ten, aki nem a hol­tak, ha­nem az élők Is­te­ne? Min­ket ke­res, hogy meg­ele­ve­nít­sen min­ket!” – fo­gal­ma­zott Sza­bó Ist­ván.

A bé­ke je­le után D. Sze­bik Im­re nyu­gal­ma­zott evan­gé­li­kus püs­pök, a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak (ME­ÖT) el­nö­ke hí­vott az Apos­to­li hit­val­lás­ra. Köz­ben­já­ró és há­la­adó imád­sá­got dr. Fa­bi­ny Ta­más evan­gé­li­kus püs­pök és Tarr Zol­tán re­for­má­tus zsi­na­ti ta­ná­csos fo­gal­ma­zott meg; a Mi­atyán­kot dr. Bó­na Zol­tán re­for­má­tus lel­késszel, a ME­ÖT fő­tit­ká­rá­val együtt mond­ta a gyü­le­ke­zet.

Ál­dást Ka­lo­ta Jó­zsef or­to­dox ér­se­ki vi­ká­ri­us, Vo­isz­lav Ga­lity püs­pö­ki hely­nök és Ma­gyar Má­ri­usz ro­mán or­to­dox es­pe­res kért a gyü­le­ke­zet­re, amely­nek aj­ká­ról – Gáncs Pé­ter evan­gé­li­kus püs­pök el­bo­csá­tó sza­vai után – a Him­nusz csen­dült fel.

Az ima­he­tet meg­nyi­tó is­ten­tisz­te­le­ten dr. Fin­ta Ger­gely és Me­kis Pé­ter or­go­nált, a Lu­the­rá­nia ének­kart dr. Kamp Sa­la­mon kar­nagy di­ri­gál­ta. A gyü­le­ke­ze­ti éne­kek mel­lett fel­csen­dült Ka­pi Gyu­la 46. zsol­tá­ra, va­la­mint Ko­dály Zol­tán 114. gen­fi zsol­tár cí­mű mű­ve is.

Az idei ima­hét so­rán a kü­lön­bö­ző fe­le­ke­ze­tek szer­te a nagy­vi­lág­ban a skó­ci­ai egy­há­zak ál­tal össze­ál­lí­tott te­ma­ti­ka alap­ján imád­koz­nak a Krisz­tus­ban hí­vők egy­sé­gé­ért. Az ez évi ese­mény bib­li­ai mot­tó­ja: „Ti vagy­tok er­re a ta­núk.” (Lk 24,48)

Hor­váth-Bol­la Zsu­zsan­na For­rás: evan­ge­li­kus.hu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Össz­hang­zat­tan
Ki­nek ég a gyer­tya­láng?
Job­ban bol­do­gul ket­tő, mint egy
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mit ta­nít egy­há­zunk – a Szent­írás­ról?
Keresztutak
De­ák té­ri temp­lo­munk­ban nyílt meg az öku­me­ni­kus ima­hét
Fel­újí­tot­ták a szó­szé­ket Mar­ton­há­za evan­gé­li­kus temp­lo­má­ban
Gyors­mér­leg a jó­té­kony­sá­gi szer­ve­ze­tek de­cem­be­ri se­gé­lye­zé­si ak­ci­ó­i­ról
Üldöztetések tegnap és ma
Jubiláló tör­vény
Hu­szon­egy új egy­ház ala­kult ta­valy
Az öku­me­né nem em­be­ri ta­lál­mány
Van, aki csak play­boy, és van, aki hit­té­rí­tő is egy­ben
Kul­tú­ra na­pi gon­do­lat- ­tö­re­dé­kek
Ma­gyar pré­di­ká­tor a re­for­má­tor asz­ta­lá­nál
Evangélikusok
A köny­ves­bolt, amely­nek még ven­dég­köny­ve is van
Be­mu­tat­ko­zik a Vá­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Hat­va­ni 3 ­mi­llió
Még­is?!
Keresztény szemmel
Eset­leg mi is, ugyan­így?
Jegy­zet­la­pok
Két meg­ál­ló­nyi mo­soly­ára­dat
Lel­kész­kép­zés és „la­i­kus­kép­zés”
A hét témája
Is­ten­tisz­te­let­tel kö­szön­töt­ték a ma­gyar kul­tú­ra nap­ját
Égi­ek­hez fo­hász­kod­va
Lát­já­tok fe­le­im…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Hí­vo­ga­tó ha­rang­szó
Nyit­ra püs­pö­ki vá­ra
A vasárnap igéje
Egy bú­za­szem ha­lá­lá­ra
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 04 De­ák té­ri temp­lo­munk­ban nyílt meg az öku­me­ni­kus ima­hét

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster