EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 04 - Be­mu­tat­ko­zik a Vá­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség

Evangélikusok

Is­ten­tisz­te­let-köz­ve­tí­tés a rádióban

Hozzászólás a cikkhez

Be­mu­tat­ko­zik a Vá­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség

A Vácz vá­ros tör­té­ne­te cí­mű mun­ka 1546. év­ről szó­ló sza­ka­szá­ban ol­vas­ha­tunk az el­ső, pro­tes­táns­nak mon­dott, de min­den bi­zonnyal a re­for­má­ció evan­gé­li­kus irány­za­tát kép­vi­se­lő pré­di­ká­tor­ról, aki a wit­ten­ber­gi egye­tem­ről ér­ke­zett ha­za szü­lő­vá­ro­sá­ba.

Az el­ső nyil­vá­nos evan­gé­li­kus is­ten­tisz­te­le­tet 1836 pün­kösd­hét­fő­jén Bo­dend­or­fer Gyu­la fű­szer­ke­res­ke­dő há­zá­nak ud­va­rán, egy ár­nyas eper­fa alatt tar­tot­ták meg. 1846-ban el­ké­szült a Pest–Vác vas­út­vo­nal. Egy­ház­ke­rü­le­ti dön­tés ér­tel­mé­ben a vá­ci, a tót­fa­lu­si, a bog­dá­nyi és a pócs­me­gye­ri hí­vek a Pes­ti Evan­gé­li­kus Egy­ház­hoz ke­rül­tek. Az el­gon­do­lás hosszú tá­von élet­kép­te­len volt. Már a dön­tést kö­ve­tő év­ben, a mű­kö­dés­hez szük­sé­ges anya­gi se­gít­ség biz­to­sí­tá­sá­val, Vá­cot ön­ál­ló anya­gyü­le­ke­zet­té nyil­vá­ní­tot­ták. 1847 ok­tó­be­ré­ben be­ik­tat­ták a gyü­le­ke­zet el­ső lel­ké­szét. Idő­vel a Du­na-par­ton meg­vá­sá­rol­tak egy ima­ház, is­ko­la, pa­ró­kia és ta­ní­tói la­kás szá­má­ra is al­kal­mas há­zat. 1853-ban a pen­ci­ek – a rá­di­ak­kal ke­let­ke­zett is­ko­la­vi­ta mi­att – ki­vál­tak a gyü­le­ke­zet­ből.

Temp­lo­munk 1865–1868 kö­zött épült. Is­ten jó­mó­dú ado­má­nyo­zót is ren­delt a temp­lom­épí­tés­re ké­szü­lő gyü­le­ke­zet mel­lé. Kál­dy Mik­lós tá­pió­sze­lei bá­ró az épí­tés költ­sé­ge­i­nek je­len­tős ré­szét sze­mé­lyes ado­má­nya­ként biz­to­sí­tot­ta.

A ro­man­ti­kus stí­lus­ban épült temp­lom jel­leg­ze­tes­sé­ge a sze­ge­cselt ön­tött­vas to­rony. Ter­ve­ző­je Krem­pe Ed­mund. A kü­lön­le­ges to­rony so­kak sze­mét bán­tot­ta. Gyak­ran el­hang­zott a gú­nyos mon­dat: „A lu­the­rá­nu­sok­nak csak lyu­kas temp­lom­to­rony­ra tel­lett!” Még hat­van év­vel ké­sőbb – 1928-ban – is elő­ke­rült a ré­gi sé­re­lem. Töb­ben is in­dít­vá­nyoz­ták a to­rony bá­dog­le­mez­zel va­ló be­ta­ka­rá­sát. Az egyik egy­há­zi ta­nács­ko­zás­ra a pa­ró­kia és az ele­mi is­ko­la ter­ve­i­vel ér­ke­ző Sándy Gyu­la épí­tész ha­tá­ro­zott sza­va azon­ban vég­re le­zár­ta az ügyet: „Nem ké­szí­tek sem­mi­fé­le ter­vet, a to­rony úgy jó, aho­gyan van!”

Az 1370 fős Vá­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség be­fo­ga­dó kö­zös­ség, az anya­gyü­le­ke­ze­ten és a rá­di fi­li­án kí­vül je­len­tős a szór­vány­te­rü­let – Vác­har­tyán, Vác­rá­tót, Vác­du­ka, Csö­rög, Kosd, Szen­de­hely, Ka­ta­lin­pusz­ta, Ve­rő­ce, Kis­ma­ros, Bör­zsöny­li­get, Nagy­ma­ros, Ze­be­gény tar­to­zik hoz­zánk.

1994-től mű­kö­dik a Vá­ci Evan­gé­li­kus Egy­há­zi Óvo­da. In­téz­mé­nyünk­ben évek óta je­len­tős túl­je­lent­ke­zést ta­pasz­ta­lunk. A vá­ros­ban min­den ál­ta­lá­nos is­ko­lá­ban van evan­gé­li­kus hit­ok­ta­tás. Rend­sze­res is­ten­tisz­te­le­ti szol­gá­la­to­kat vég­zünk a vá­ros szo­ci­á­lis ott­ho­na­i­ban, és igény sze­rint a vá­ros kór­há­za­i­ban és a vá­ci bör­tön­ben is le­he­tő­sé­günk van sze­mé­lyes lel­ki­gon­do­zás­ra. Gyü­le­ke­ze­tünk­ben ele­ven if­jú­sá­gi cso­por­tok mű­köd­nek. Rend­sze­re­sek a nyá­ri tá­bo­ro­zá­sok. Az if­jú­sá­gi szín­ját­szó kör éven­te két-há­rom al­ka­lom­mal új da­ra­bok­kal szol­gál. A vá­ci és a rá­di gyü­le­ke­ze­ti kó­ru­sok, a bib­lia­órai cso­por­tok lel­kes, össze­tar­tó, hű­sé­ge­sen szol­gá­ló kö­zös­sé­gek.

A ko­ráb­bi évek­ben a ke­resz­te­lé­sek szá­ma jó­val meg­ha­lad­ta a te­me­té­se­két. Gyü­le­ke­ze­tünk­ből hét lel­kész in­dult. Az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­te­men je­len­leg két fi­a­ta­lunk ké­szül lel­ké­szi, il­let­ve hit­ok­ta­tói, lel­ké­szi mun­ka­tár­si szol­gá­lat­ra.

Egy­ház­köz­sé­günk ön­fenn­tar­tó. Ta­ta­ro­zá­si mun­ká­in­kat a hí­vek ál­do­zat­kész­sé­gé­ből és gaz­dál­ko­dá­sunk­ból fi­nan­szí­roz­zuk. Ele­ven test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­la­tunk van a finn­or­szá­gi Jär­venpää gyü­le­ke­ze­té­vel.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Össz­hang­zat­tan
Ki­nek ég a gyer­tya­láng?
Job­ban bol­do­gul ket­tő, mint egy
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mit ta­nít egy­há­zunk – a Szent­írás­ról?
Keresztutak
De­ák té­ri temp­lo­munk­ban nyílt meg az öku­me­ni­kus ima­hét
Fel­újí­tot­ták a szó­szé­ket Mar­ton­há­za evan­gé­li­kus temp­lo­má­ban
Gyors­mér­leg a jó­té­kony­sá­gi szer­ve­ze­tek de­cem­be­ri se­gé­lye­zé­si ak­ci­ó­i­ról
Üldöztetések tegnap és ma
Jubiláló tör­vény
Hu­szon­egy új egy­ház ala­kult ta­valy
Az öku­me­né nem em­be­ri ta­lál­mány
Van, aki csak play­boy, és van, aki hit­té­rí­tő is egy­ben
Kul­tú­ra na­pi gon­do­lat- ­tö­re­dé­kek
Ma­gyar pré­di­ká­tor a re­for­má­tor asz­ta­lá­nál
Evangélikusok
A köny­ves­bolt, amely­nek még ven­dég­köny­ve is van
Be­mu­tat­ko­zik a Vá­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Hat­va­ni 3 ­mi­llió
Még­is?!
Keresztény szemmel
Eset­leg mi is, ugyan­így?
Jegy­zet­la­pok
Két meg­ál­ló­nyi mo­soly­ára­dat
Lel­kész­kép­zés és „la­i­kus­kép­zés”
A hét témája
Is­ten­tisz­te­let­tel kö­szön­töt­ték a ma­gyar kul­tú­ra nap­ját
Égi­ek­hez fo­hász­kod­va
Lát­já­tok fe­le­im…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Hí­vo­ga­tó ha­rang­szó
Nyit­ra püs­pö­ki vá­ra
A vasárnap igéje
Egy bú­za­szem ha­lá­lá­ra
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 04 Be­mu­tat­ko­zik a Vá­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster