EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 25 - Egy­há­zunk dia­kó­ni­ai szol­gá­la­ta is tá­mo­gat­ja az ár­víz­ká­ro­sul­ta­kat

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egy­há­zunk dia­kó­ni­ai szol­gá­la­ta is tá­mo­gat­ja az ár­víz­ká­ro­sul­ta­kat

A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Or­szá­gos Pres­bi­té­ri­u­ma is gyűj­tést hir­de­tett az ár­víz­ká­ro­sul­tak meg­se­gí­té­sé­re. Hogy ezen­kí­vül ed­dig mi­lyen konk­rét lé­pé­sek va­ló­sul­tak meg, ar­ról dr. Me­kis Vik­tó­ria, egyházunk or­­szá­gos ­iro­dájának ­igaz­ga­tó­he­lyet­tese szá­mol be.

– Egy­há­zunk alap­szol­gá­la­tai kö­zé tar­to­zik a dia­kó­nia. A ko­ráb­bi évek­ben el­ső­sor­ban a sze­re­tet­szol­gá­lat in­téz­mé­nye­sült for­má­i­ra össz­pon­to­sí­tot­tunk, de a gyü­le­ke­ze­ti dia­kó­ni­ai mun­ka leg­alább ilyen fon­tos és erős kel­le­ne, hogy le­gyen. A mos­ta­ni ár­víz al­kal­mat ad ar­ra, hogy fel­hív­juk er­re a fi­gyel­met, il­let­ve hogy meg­mu­tas­suk: az evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­tek és az egy­ház­ta­gok akar­nak és tud­nak is ten­ni a rá­szo­ru­lók meg­se­gí­té­se ér­de­ké­ben. Köz­egy­há­zi szin­ten mind­ezt – az or­szá­gos iro­da mun­ka­tár­sa­i­nak ak­tív köz­re­mű­kö­dé­sé­re tá­masz­kod­va – a dia­kó­ni­ai osz­tály fog­ja össze.

Mind­há­rom egy­ház­ke­rü­le­tünk­ben van­nak az árvízben kárt szen­ve­dett te­le­pü­lé­sek. A Dé­li Egy­ház­ke­rü­let te­rü­le­tén – Dom­bó­vár kö­ze­lé­ben – ta­lál­ha­tó Csi­kós­tőt­tő­sön a pa­tak áradt ki; ide már a má­jus kö­ze­pi eső­zé­sek után is ér­kez­tek na­gyobb össze­gű ado­má­nyok. A Nyu­ga­ti (Du­nán­tú­li) Egy­ház­ke­rü­let­hez tar­to­zó – Győr mel­let­ti – Bőnyt bel- és ár­víz is súj­tot­ta; itt egy­elő­re a kap­cso­lat­fel­vé­tel sza­ka­szá­nál já­runk. Az ugyan­csak du­nán­tú­li Ba­kony­cser­nyét a sop­ro­ni gyü­le­ke­zet és a lí­ce­um ka­rol­ta fel.

Ahogy a hír­adá­sok­ból bár­ki ér­zé­kel­het­te, Bor­sod­ban a leg­sú­lyo­sabb a hely­zet. Egy­ér­tel­mű volt szá­munk­ra, hogy ide sze­mé­lye­sen is igyek­szünk el­jut­ni. Jú­ni­us 9-én, szer­dán dr. Fa­bi­ny Ta­más területileg il­le­té­kes püs­pök­kel és Bu­da An­na­má­ri­á­val, a dia­kó­ni­ai osz­tály ve­ze­tő­jé­vel tar­tós­élel­mi­szer-cso­ma­go­kat és fer­tőt­le­ní­tő­sze­re­ket szál­lí­tot­tunk a tér­ség­be. Ezek je­len­tős há­nya­dát Ar­nó­ton tet­tük le Bu­day Bar­na­bás lel­kész­nél, a töb­bit pe­dig Sa­jó­ka­zá­ra vit­tük, és Ba­lázs Ti­bor lel­kész gond­ja­i­ra bíz­tuk. Az ado­mány meg­vá­sár­lá­sá­ra egyéb­ként a dia­kó­ni­ai osz­tály az éves költ­ség­ve­té­sé­ből biz­to­sí­tott ke­re­tet; a be­szer­zés so­rán a Lu­ther Ki­adó kis­bu­szát vet­tük igény­be, a cél­ba jut­ta­tás­hoz a Sa­rep­ta-sze­re­tet­ott­hon­tól kap­tunk kis­buszt és so­főrt.

A soron következő élel­mi­szer- és fer­tőt­le­ní­tő­szer-se­gély fi­nan­szí­ro­zá­sá­hoz a ba­jor egy­ház tá­mo­ga­tá­sát pró­bál­juk meg­nyer­ni, il­let­ve fo­lya­mat­ban van egy na­gyobb mennyi­sé­gű ás­vány­víz­ado­mány meg­szer­ve­zé­se is; ez utób­bi­ra az irs­ai gyü­le­ke­zet kap­cso­la­tai ré­vén kí­nál­ko­zik le­he­tő­ség.

Az in­téz­mé­nye­ink kö­ré­ben meg­hir­de­tett ru­ha- és bú­tor­gyűj­té­si ak­ció ke­re­té­ben be­ér­ke­ző ado­má­nyok szét­osz­tá­sá­nak majd csak ak­kor lesz ér­tel­me, ami­kor már tel­je­sen vissza­hú­zó­dott az ár, és az em­be­rek ki tud­ták ta­ka­rí­ta­ni az épü­le­te­ket. A ru­ha­ne­műk és a bú­to­rok in­gye­nes el­szál­lí­tá­sá­ra egyéb­ként egy szál­lít­má­nyo­zás­sal fog­lal­ko­zó cég­től kap­tunk ígé­re­tet.

Azt, hogy van-e olyan evan­gé­li­kus csa­lád, amely nem tud vissza­köl­töz­ni az ott­ho­ná­ba, ezek­ben a na­pok­ban pró­bál­juk fel­mér­ni. Ad­dig is fel­vet­tük a kap­cso­la­tot a Hab­itat for Hu­ma­nity ne­vű nem­zet­kö­zi, fe­le­ke­ze­tek­től füg­get­len ke­resz­tény jó­té­kony­sá­gi szer­ve­zet ma­gyar­or­szá­gi mun­ka­tár­sa­i­val. A szer­ve­zet cél­ja a nyo­mo­rú­sá­gos la­kás­kö­rül­mé­nyek fel­szá­mo­lá­sa – töb­bek kö­zött könnyű­szer­ke­ze­tes épü­le­tek fel­ál­lí­tá­sá­val. A prog­ram­ban va­ló rész­vé­tel­hez azon­ban ön­rész­re van szük­ség, ezért még át kell gon­dol­nunk az általuk aján­lott konstrukció pénzügyi fel­té­te­leit. Mi­vel az or­szá­gos pres­bi­té­ri­um ál­tal meg­hir­de­tett gyűj­tés ré­vén be­folyt pénz fel­hasz­ná­lá­sá­ra még nincs konk­rét öt­let, el­kép­zel­he­tő, hogy eb­ből fog­juk fi­nan­szí­roz­ni az itt fel­me­rü­lő költ­sé­ge­ket.

Le­je­gyez­te: V. J.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Ve­led va­gyok!”
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ki mond­ja, hogy a pénz nem bol­do­gít?
Ima Trianon évfordulóján
Egyházunk egy-két hete
Temp­lom­szen­te­lé­si em­lék­ün­nep
Sze­re­tet­szol­gá­la­ti köz­pont épül
Be­mu­tat­ko­zott az egyházügyi ál­lam­tit­kár
Idős szol­ga­tár­sak ta­lál­ko­zó­ja Győr­ben
Egy­há­zunk a há­zas­ság­ról
Ben­kás se­gít­ség
Nap­sü­té­ses gyü­le­ke­ze­ti nap
El­raj­tolt a Re­for­má­ció.500 – újabb ülést tartott az emlékbi­zott­ság
Sportos vadkertiek
Keresztutak
Egy­há­zunk dia­kó­ni­ai szol­gá­la­ta is tá­mo­gat­ja az ár­víz­ká­ro­sul­ta­kat
Segélyszervezeti segítség
Evangélikusok
Be­mu­tat­ko­zik a Mo­há­csi Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
He­lyet­tes ál­lam­tit­ká­ri ki­ne­ve­zést kap­ott az evan­gé­li­kus egy­ház két ve­ze­tő tiszt­ség­vi­se­lője
Cél­egye­nes­ben a kö­zép­kez­dés­hez
Keresztény szemmel
Va­sár­na­pok ün­nep nél­kül?
Göm­bö­lyű re­mény­ség
A so­főr ke­reszt­je
A hét témája
„Megint va­la­mi »bal­hé« van”
Hoz­zá­szó­lás Gáncs Pé­ter püs­pök Ki­nek az ér­de­ke? című, jú­ni­us 6-i írá­sá­hoz
Az MEE Tény­fel­tá­ró Bi­zott­sá­gá­nak köz­le­mé­nye
evél&levél
Jó volt evan­gé­li­kus­nak len­ni!
Va­ló­ban fel­cse­ré­lőd­tek a har­tai szob­rok?
„A bib­li­ai igaz­sá­gok meg­cá­fol­ha­tat­la­nok”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kan­tá­ta­est
Ang­li­á­ból jöt­tem…
Egy hét köny­vek­kel
Szószékoltárt vigyenek?!
Az épí­tett ér­té­kek él­nek to­vább
A vasárnap igéje
Utol­só utá­ni esély a bű­nös­nek
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
El­té­ved­tem, mint juh
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 25 Egy­há­zunk dia­kó­ni­ai szol­gá­la­ta is tá­mo­gat­ja az ár­víz­ká­ro­sul­ta­kat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster