EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 25 - Segélyszervezeti segítség

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Segélyszervezeti segítség

Egy hó­nap le­for­gá­sa alatt két­szer is özön­víz­sze­rű eső­zé­s zú­dul­t Ma­gyar­or­szág­ra. Több ezer em­bert kel­lett ki­te­le­pí­te­ni – kö­zü­lük so­kak­nak nem­csak át­me­ne­ti­leg kel­lett el­hagy­ni­uk az ott­ho­nu­kat, ha­nem örök­re, hi­szen rom­ba dőlt há­za­ik­ba so­ha töb­bé nem köl­töz­het­nek vissza. A tra­gé­dia hal­la­tán-lát­tán az egész or­szág meg­moz­dult; ma­gán­em­be­rek és in­téz­mé­nyek egy­aránt ke­re­sik a mód­ját, hogy mi­ként is se­gít­sék az ára­dá­sok ká­ro­sult­ja­it. Na­pon­ta több­tu­cat­nyi hír je­le­nik meg ar­ról, hogy me­lyik ka­ri­ta­tív szer­ve­zet ép­pen hol és mi­vel tá­mo­gat­ja a rá­szo­ru­ló­kat. A fel­ada­tok­ból ter­mé­sze­te­sen – a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­há­zat is ala­pí­tói kö­zött tu­dó – Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet (MÖSZ) is ki­ve­szi a ré­szét. A rész­le­tek­ről Fe­ke­te Dá­ni­el saj­tó­re­fe­renst kér­dez­tük.

– A Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet – csak­nem húsz év ta­pasz­ta­la­tá­val a há­ta mö­gött – min­dig ké­szen áll ar­ra, hogy egy-egy ka­taszt­ró­fa ese­tén azon­na­li se­gít­sé­get nyújt­son a baj­ba­ju­tot­tak­nak. A má­ju­si, özön­víz­sze­rű eső­zé­se­ket kö­ve­tő­en mun­ka­tár­sa­ink – aho­gyan ko­ráb­ban pél­dá­ul a szé­kely­ud­var­he­lyi, vaj­da­sá­gi, kár­pát­al­jai ár­vi­zek ide­jén is – rög­tön a hely­szín­re si­et­tek. Az el­ső idő­szak­ban a ki­te­le­pí­tett la­ko­so­kat tá­mo­gat­tuk. Élel­mi­szert, ta­ka­rót, ru­ha­ne­műt, tisz­tál­ko­dá­si sze­re­ket osz­tot­tunk szét kö­zöt­tük, hogy leg­alább egy mi­ni­má­lis kom­for­tot tud­junk biz­to­sí­ta­ni ne­kik.

Az el­múlt kö­zel egy hó­nap­ban több mint ti­zen­öt te­le­pü­lé­sen dol­goz­tunk. Rész­ben a ki­te­le­pí­tett csa­lá­do­kat tá­mo­gat­tuk, rész­ben azo­kat, akik már vissza­köl­töz­het­tek az ott­ho­na­ik­ba. Utób­bi­ak­nak a ko­ráb­ban fel­so­rolt dol­go­kon kí­vül tisz­tí­tó- és fer­tőt­le­ní­tő­sze­rek­ből ál­ló egy­ség­cso­ma­go­kat is ad­tunk.

Ez­zel pár­hu­za­mo­san fel­hí­vás­sal for­dul­tunk a ma­gyar la­kos­ság­hoz, hogy tá­mo­gas­sa a MÖSZ ka­ri­ta­tív mun­ká­ját, és or­szá­gos ado­mány­gyűj­tést in­dí­tot­tunk az ár­víz­ká­ro­sul­tak meg­se­gí­té­sé­re.

–Hány­fé­le mó­don jut­tat­hat­ják el fel­aján­lá­sa­i­kat az ado­má­nyo­zók? Ki­zá­ró­lag pénz­be­li tá­mo­ga­tást vár a MÖSZ?

– El­ső­sor­ban pénz­ado­mányt gyűj­tünk. A fel­aján­lá­so­kat egy­részt köz­vet­le­nül az ado­mány­szám­la­szá­munk­ra (11705008-20464565) vár­juk, más­részt hon­la­pun­kon (www.se­gely­szer­ve­zet.hu) az on-line ado­má­nyo­zás­ra is van le­he­tő­ség; bár­mi­lyen tí­pu­sú bank­kár­tyá­ja van a se­gí­te­ni szán­dé­ko­zó­nak, azon­nal el tud­ja jut­tat­ni hoz­zánk az e cél­ra szánt össze­get. Nem­ré­gi­ben si­ke­rült meg­ál­la­po­dást köt­nünk a Ma­gyar Pos­tá­val, így má­ra az or­szág összes pos­ta­hi­va­ta­lá­ban meg­ta­lál­ha­tó­ak a se­gély­szer­ve­zet csekk­jei.

A ter­mé­szet­be­ni ado­má­nyok fo­ga­dá­sá­ra, szor­tí­ro­zá­sá­ra, szál­lí­tá­sá­ra nincs elég em­be­rünk, ezért ilyen for­má­ban fő­ként a cé­ges tá­mo­ga­tá­so­kat vár­juk. De ter­mé­sze­te­sen ha va­la­ki ilyen mó­don kí­ván se­gí­te­ni, ak­kor bár­me­lyik in­téz­mé­nyünk­ben át tud­ja ad­ni ne­künk a cso­ma­got.

– Az ado­mány­gyűj­tés so­rán mek­ko­ra összeg gyűlt össze má­jus kö­ze­pe óta?

– Csak hoz­zá­ve­tő­le­ges szá­mot tu­dok mon­da­ni, mert fo­lya­ma­to­san újabb és újabb tá­mo­ga­tá­so­kat ka­punk. A sa­ját ado­mány­gyűj­té­sünk ke­re­té­ben ed­dig kö­rül­be­lül hatvanmil­lió fo­rint folyt be, a 1752-es nem­ze­ti se­gély­vo­nal­ra mos­ta­ná­ig be­ér­ke­zett ado­mány­nak a MÖSZ-re ju­tó ré­szé­vel együtt össze­sen több mint nyolcvan­mil­lió fo­rint­nál já­runk.

– El­ső­sor­ban ma­gán­sze­mé­lyek­től vagy in­téz­mé­nyek­től, vál­la­la­tok­tól is ér­kez­nek ado­má­nyok?

– Azt ta­pasz­tal­tuk, hogy elő­ször fő­ként a ma­gán­sze­mé­lyek fe­jez­ték ki ily mó­don is az együtt­ér­zé­sü­ket az ár­víz­ká­ro­sul­tak iránt, a cé­ges tá­mo­ga­tá­sok az utób­bi más­fél hét­ben kezd­tek el be­ér­kez­ni. Mos­tan­ra több ha­zai nagy­vál­la­lat is je­len­tős összeg­gel vagy nagy ér­té­kű ter­mé­szet­be­ni tá­mo­ga­tás­sal já­rult hoz­zá a mun­kánk­hoz. Több együttes és zenész is segélykoncerttel támogatja az árvízkárosultakat, de érdemes meg­említeni a június 19-i múzeumok éj­sza­káját, ahol szintén gyűjtést in­dí­tanak. A részleteket illetően az ol­va­sók a www.segelyszervezet.hu hon­la­pon tájékozódhatnak.

– Ha va­la­ki az ide­jét, ener­gi­á­ját sze­ret­né fel­aján­la­ni?

– Saj­nos nincs ka­pa­ci­tá­sunk ar­ra, hogy min­den­ki­vel egye­sé­vel egyez­tes­sük, mi­kor, hol, mi­ben tud­na se­gí­te­ni, így az egyé­ni fel­aján­lá­so­kat nem tud­juk fo­gad­ni. Azt in­kább el tud­juk kép­zel­ni, hogy mond­juk egy vál­la­lat mun­ka­tár­sai cso­por­to­san el­jön­nek egy-két nap­ra ru­hát vá­lo­gat­ni vagy az egy­ség­cso­ma­gok össze­ál­lí­tá­sá­ban és szét­osz­tá­sá­ban se­géd­kez­ni.

Azt szok­tuk ja­va­sol­ni, hogy ha va­la­ki a két­ke­zi mun­ká­já­val kí­ván se­gít­sé­get nyúj­ta­ni, for­dul­jon köz­vet­le­nül az ál­ta­la ki­vá­lasz­tott ön­kor­mány­zat­hoz, és tő­lük kér­dez­ze meg, hogy mi­ben – pél­dá­ul az ide­ig­le­nes gá­tak le­bon­tá­sá­ban, a ho­mok­zsá­kok el­ci­pe­lé­sé­ben, a köz­te­rü­le­tek ta­ka­rí­tá­sá­ban-fer­tőt­le­ní­tés­ben – szá­mí­ta­ná­nak rá. Ar­ra azon­ban ké­szül­jön fel, hogy na­gyon ke­vés he­lyen tud­nak szál­lást és ét­ke­zést biz­to­sí­ta­ni, ezért ér­de­mes há­ló­zsá­kot vin­ni és úgy szá­mol­ni, hogy a sa­ját el­lá­tá­sát egyé­ni­leg kell meg­ol­da­nia.

– Szám­ta­lan szer­ve­zet si­e­tett a baj­ba­ju­tot­tak se­gít­sé­gé­re. Van va­la­mi­fé­le mun­ka­meg­osz­tás, akár pél­dá­ul a Ma­gyar Vö­rös­ke­reszt­tel, akár a ka­to­li­kus, a re­for­má­tus vagy a bap­tis­ta sze­re­tet­szol­gá­lat­tal?

– Na­gyon fon­tos a ko­or­di­ná­ció, hi­szen csak így le­het el­ke­rül­ni, hogy egy ár­víz­ká­ro­sult se ma­rad­jon tá­mo­ga­tás nél­kül. A már ko­ráb­ban em­lí­tett Nem­ze­ti Se­gély­vo­nal Ala­pít­vány pél­dá­ul a hí­vá­sok ré­vén be­ér­ke­zett pénz­ado­mányt a Ka­to­li­kus Ka­ritá­szon, a Ma­gyar Bap­tis­ta Sze­re­tet­szol­gá­la­ton, a Ma­gyar Mál­tai Sze­re­tet­szol­gá­la­ton, a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­ze­ten és a Ma­gyar Vö­rös­ke­resz­ten ke­resz­tül jut­tat­ja el a baj­ba­ju­tot­tak­nak. Az öt szer­ve­zet fo­lya­ma­tos egyez­te­té­se nél­kül ez el­kép­zel­he­tet­len. Már a hu­ma­ni­tá­ri­us gyors se­gít­ség­nyúj­tás sza­ka­szá­ban meg­ál­la­pod­tunk ar­ról, hogy me­lyi­künk mely te­le­pü­lé­sek­re kon­cent­rál, de ez nem zár­ja ki azt, hogy ugyan­azon a te­rü­le­ten egy má­sik szer­ve­zet mun­ka­tár­sai is se­gít­se­nek.

Azon­ban nem­csak a ka­ri­ta­tív szer­ve­ze­tek­kel kell egyez­tet­nünk, ha­nem a he­lyi ön­kor­mány­za­tok­kal és in­téz­mé­nyek­kel, az ál­la­mi sze­rep­vál­la­lók­kal és a biz­to­sí­tók­kal is – kü­lö­nö­sen fon­tos lesz ez az új­já­épí­té­si sza­kasz­ban, a hely­re­ál­lí­tá­si mun­ká­la­tok so­rán.

– Ez utób­bi fel­ada­tok­ban mi­lyen mó­don vesz majd részt a MÖSZ?

– Azt kell meg­vizs­gál­nunk, hogy mi­re ter­jed ki a kor­mány­za­ti sze­rep­vál­la­lás, mit tud fe­dez­ni a biz­to­sí­tó, és ez mi­lyen mér­ték­ben kár­ta­la­nít­ja majd az em­be­re­ket. A mi fel­ada­tunk az, hogy azok­nak se­gít­sünk, akik­hez ezek a kül­ső for­rá­sok nem jut­nak el, és olyan te­rü­le­te­ken, ame­lyek­re azok nem ter­jed­nek ki. Az el­múlt évek ta­pasz­ta­la­tai azt mu­tat­ják, hogy a se­gély­szer­ve­zet­nek vár­ha­tó­an az in­gó­sá­gok pót­lá­sá­ban – pél­dá­ul a bú­to­rok, ház­tar­tá­si esz­kö­zök be­szer­zé­sé­ben – lesz nagy sze­re­pe. Az el­kö­vet­ke­ző he­tek­ben mun­ka­tár­sa­ink ma­guk mé­rik majd fel, hogy elő­re­lát­ha­tó­lag mi min­den­re lesz szük­sé­gük az em­be­rek­nek. A kár­fel­mé­rés so­rán min­den­kép­pen szá­mí­tunk majd azok­nak az evan­gé­li­kus lel­ké­szek­nek az ész­re­vé­te­le­i­re is, akik már a gyors se­gít­ség­nyúj­tás sza­ka­szá­ban is nagy­ban hoz­zá­já­rul­tak ah­hoz, hogy ha­té­ko­nyan vé­gez­hes­sük a mun­kán­kat.

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Ve­led va­gyok!”
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ki mond­ja, hogy a pénz nem bol­do­gít?
Ima Trianon évfordulóján
Egyházunk egy-két hete
Temp­lom­szen­te­lé­si em­lék­ün­nep
Sze­re­tet­szol­gá­la­ti köz­pont épül
Be­mu­tat­ko­zott az egyházügyi ál­lam­tit­kár
Idős szol­ga­tár­sak ta­lál­ko­zó­ja Győr­ben
Egy­há­zunk a há­zas­ság­ról
Ben­kás se­gít­ség
Nap­sü­té­ses gyü­le­ke­ze­ti nap
El­raj­tolt a Re­for­má­ció.500 – újabb ülést tartott az emlékbi­zott­ság
Sportos vadkertiek
Keresztutak
Egy­há­zunk dia­kó­ni­ai szol­gá­la­ta is tá­mo­gat­ja az ár­víz­ká­ro­sul­ta­kat
Segélyszervezeti segítség
Evangélikusok
Be­mu­tat­ko­zik a Mo­há­csi Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
He­lyet­tes ál­lam­tit­ká­ri ki­ne­ve­zést kap­ott az evan­gé­li­kus egy­ház két ve­ze­tő tiszt­ség­vi­se­lője
Cél­egye­nes­ben a kö­zép­kez­dés­hez
Keresztény szemmel
Va­sár­na­pok ün­nep nél­kül?
Göm­bö­lyű re­mény­ség
A so­főr ke­reszt­je
A hét témája
„Megint va­la­mi »bal­hé« van”
Hoz­zá­szó­lás Gáncs Pé­ter püs­pök Ki­nek az ér­de­ke? című, jú­ni­us 6-i írá­sá­hoz
Az MEE Tény­fel­tá­ró Bi­zott­sá­gá­nak köz­le­mé­nye
evél&levél
Jó volt evan­gé­li­kus­nak len­ni!
Va­ló­ban fel­cse­ré­lőd­tek a har­tai szob­rok?
„A bib­li­ai igaz­sá­gok meg­cá­fol­ha­tat­la­nok”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kan­tá­ta­est
Ang­li­á­ból jöt­tem…
Egy hét köny­vek­kel
Szószékoltárt vigyenek?!
Az épí­tett ér­té­kek él­nek to­vább
A vasárnap igéje
Utol­só utá­ni esély a bű­nös­nek
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
El­té­ved­tem, mint juh
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 25 Segélyszervezeti segítség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster