EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Protestáns kulturális est

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Protestáns kulturális est

D. Szebik Imre elnök-püspök és dr. Frenkl Róbert országos felügyelő között a Péterfy Sándor oktatási díj idei kitüntetettje: Schulek Mátyás, a Budapest-Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója
Egyháztörténészekre vár annak kiderítése, hogy mikorra datálható az Országos Protestáns Napok születése. A rendezvénysorozat újraszervezéséről tudósító Evangélikus Élet szerint mindenesetre 1993-ban egy „közel négy évtizede abbamaradt hagyományt” elevenített fel a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, immár nem csupán az evangélikus és a református, de a MEÖT valamennyi tagegyházának híveit invitálva az évenkénti közös alkalmakra. Az idén október 18–31. között megrendezésre került sokszínű programból – a sorozatzáró országos reformációi emlékünnepély mellett – ezúttal is kiemelkedett a Budapest Kongresszusi Központban múlt vasárnap lezajlott protestáns kulturális est.

Közel kétezer résztvevő ajkáról csendült fel az „Erős vár a mi Istenünk” első két verse, mielőtt dr. Márkus Mihály, a MEÖT soros elnöke megnyitotta volna az ünnepi alkalmat. A református püspök hangoztatta, hogy a kultúrát nem fogyasztani kell, hanem teremteni és újrateremteni, egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy ennek lehetőségéről tanúskodik majd ez a protestáns kulturális est is.

Miután a házigazdák név szerint senkit sem köszöntöttek, csupán gyanítani lehet, hogy a „világi vendégek” sorában többen is voltak a kormány képviselői közül, de a krónikás teljes bizonyossággal csupán Kovács Kálmán informatikai miniszter személyét tudta „beazonosítani”. Jelen volt továbbá dr. Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök, Bökönyi István vezérőrnagy, BV-főparancsnok. Ismét megtisztelte jelenlétével az eseményt a tavalyi est ünnepi szónoka, Orbán Viktor volt kormányfő, akit két korábbi miniszterével – Varga Mihállyal és Vonza Andrással egyetemben – spontán vastaps fogadott.

Idén nem egy református politikust, hanem egy református atomfizikust kértek fel ünnepi előadásra a szervezők, és dr. Végh László – cseppet sem meglepő módon – a tudomány önpusztító felhasználásának veszélyére figyelmeztetett. Szuggesztív előadásában a debreceni professzor – visszatérően utalva az okosság és a bölcsesség közötti lényegi különbségre – hangsúlyozta, hogy valamennyien személyesen is felelősek vagyunk azért, hogy milyenné válik a világ.

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, illetőleg a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanulói tolmácsolták a két „vallásalapító” reformátor – Luther Márton és Kálvin János – írásaiból vett idézeteket, csakúgy mint néhai Ravasz László református püspök gondolatait, valamint Csanádi Imre és Jékely Zoltán egy-egy versét. (A diákokat Kliment Zsuzsanna és Kovács Gáborné készítette fel. Az est egészének méltó megrendezése Albert Zsuzsanna irodalmi szerkesztő érdeme.)

Az est gerincét idén is az egyházi énekkarok műsorszámai alkották. A kelenföldi evangélikus gyülekezet énekkara és a Fővárosi Protestáns Kántorátus zsoltárfeldolgozásokat szólaltatott meg Bence Gábor vezényletével, majd – dr. Meláth Ottó szólójával és Pátkai Imre zongorakíséretével – a Vox Nova Baptista Férfikart dirigálta Szilágyiné Mátyus Elvira. (A gyülekezeti énekeket – Kovács Zalán művészeti vezető irányításával – a külső-józsefvárosi református gyülekezet „Cantoraes Eccle- siae” rézfúvós együttese kísérte.)

Néhány esztendős hagyomány, hogy a református, az evangélikus és a baptista egyház a protestáns kulturális esten adja át oktatási díjait, a felekezeti intézményeinkben végzett kiemelkedő pedagógiai munka elismeréseként.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Péterfy Sándor oktatási díját idén Schulek Mátyás, a Budapest-Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója vehette át D. Szebik Imre elnök-püspöktől és dr. Frenkl Róbert országos felügyelőtől. A reformátusok Imre Sándor-díjának kitüntetettje ebben az évben Bujáky Miklós ny. igazgató lett, a baptisták Spurgeon-díját pedig dr. Páth Géza teológiai professzor kapta. (E két díjat is közösen nyújtotta át az adományozó egyház lelkészi és világi vezetője, ezáltal is kifejezésre juttatva az egyházi intézményekben folyó oktató-nevelő munka „kettős vonatkozásának” értékelését.)

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem egyik hallgatója, Popovics Mária olvasta fel az est mottóját is („Bízzál az Úrban, és jót cselekedjél; e földön lakozzál, és hűséggel élj”) tartalmazó 37. zsoltár sorait.

„Tebenned bíztunk eleitől fogva…” – az ismert énekverssel mintegy a zsoltárvers felszólítására felelt – fennállva – a gyülekezet, hogy azután nemzeti imádságunk közös eléneklésével zárja ünnepi együttlétét.

T. Pintér Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Sanctus
Élő víz
Pulzus
Egyházunk egy-két hete
Protestáns kulturális est
200 éves a ceglédi gyülekezet
Dísz-terem
Soltvadkert - kétszer
Keresztutak
Erős vár, nyitott kapuk - családi missziói nap Nagyváradon
III. Ökumenikus Filmszemle
Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban
Az ajándékok
Evangélikusok
Kossuth Lajos és az egyházak
Kézen fogva vezette őt az Isten
dr. Ilmari Soisalon-Soininen
e-világ
Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban
Párbeszéd a toleranciáért
Konferencia a romák felzárkóztatásáról
Keresztény szemmel
A reformáció és iskolaügy
Hajnalvárás
Vándorlások
A hét témája
Sárga levél
Csömöri magántemető
A vezető kéz
Szép búcsúzás
A közelmúlt krónikája
Erősödtünk az úton
Együtt - önmagunkért és egymásért
Emlékezzünk régiekről
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"
A vasárnap igéje
Jó úton, jó irányban!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 44 Protestáns kulturális est

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster