EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Párbeszéd a toleranciáért

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Párbeszéd a toleranciáért

Pilisszentkereszt, 2002. október 18-19.

Az elmúlt hétvégén a Párbeszéd a Toleranciáért Program részeként kétnapos hétvégi szemináriumon vett részt prof. dr. Hausmann Jutta, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének vezetője Mónus Györgyi és Pelikán András teológushallgatókkal. A kurzuson a felsőoktatásban tanuló fiatalok, holokauszttúlélők és leszármazottaik, valamint nemzeti kisebbségiek vettek részt. A bentlakásos szeminárium célja a szolidaritásra való nevelés volt, a tolerancia erősítése a felnövekvő nemzedékben, továbbá a történelmi múlttal való szembenézés azért, hogy képesek legyünk nyíltan vállalni társadalmi konfliktusainkat, és képesek legyünk az egymás iránti felelős magatartás kialakítására.

A program Kaltenbach Jenő kisebbségi országgyűlési biztos előadásával kezdődött, aki a felsőoktatásban tetten érhető előítélet elleni küzdelem lehetőségeit tárta elénk. A felsőoktatásban pedagógiai szakokon tanulmányokat folytató hallgatókról készített felmérés szerint a kisebbségekkel szemben toleráns pedagógushallgatók aránya nem éri el a tíz száza- lékot! A kifejezetten rasszisták arányszáma ugyanakkor majdnem húsz százalékot tesz ki. Az ezt követő előadást dr. Hegyesiné Orsós Éva, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szociálpolitikai államtitkára tartotta a másság elfogadásáról, a cigányság magyarországi helyzetéről.

Deák Éva, az Ec-Pec Alapítvány ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogyan zárkóztatják fel a roma gyerekeket a normál általános iskola színvonalához. Ezzel a programmal például Bulgáriában és Szlovákiában már lényegesen jobb eredményt értek el, mint Magyarországon.

A délután folyamán külön kiscsoportokban szakpszichológusok, szociológusok és mentálhigiénikusok vezetésével cseréltek tapasztalatot a holokauszttúlélők, a roma értelmiségiek és az érdeklődő egyetemisták, főiskolások. Az idősebbek közelebb hozták, élőbbé tették a történelemkönyvek sorait, a fiatalok pedig elmondták, miképpen látják ma az akkor történteket.

A legfőbb téma mégis a 21. századi rasszizmus problémája volt. Felmerült tehát a kérdés: mit tehetünk a faji gyűlölködés ellen? A kérdés megválaszolását csoportmunkák előzték meg pénteken és szombaton is. A különböző csoportok olyan tervet vázoltak fel, amelynek megvalósításával meg lehetne állítani a gyűlölködés térhódítását. Kitartó munkával, megfelelő összefogással vissza lehetne fordítani a folyamatot. A terv részét képezi – egyebek mellett – a holokauszt zsidó, illetve cigány túlélőivel és megmentőikkel készített interjúk összegyűjtése és közzététele a médiában (tv, rádió, internet); közös foglalkozások, kirándulások, táborok szervezése a kisebbségiekkel; a „másik oldallal” való párbeszéd kialakítása vitafórumok keretében, amelyek a másság mibenlétének megértését, elfogadását segítenék elő.

A program főként a pedagógusokra szeretne támaszkodni, hiszen a fiatalság morális nevelése jelentős részben az ő kezükben van. A keresztény egyházakkal való kapcsolatfelvétel is hasonlóan szükséges feladat, mivel a lelkészek – minden korosztállyal kapcsolatban lévén – szintén előremozdíthatják a folyamatot. Reménység, hogy az ezt követő konferenciákon egyre több teológushallgató működik majd közre. A konferencia lezárásaként egy, a szélsőjobboldali nézetek térhódításáról szóló kerekasztal-beszélgetés résztvevői lehettünk, amelyen történészek, írók és közéleti személyiségek szólaltak meg.

A program megvalósításának következő lépéseit 2003 áprilisáig szeretnénk megtenni. Addig is a témához kapcsolódó filmek, fotók, irodalmi és képzőművészeti alkotások gyűjtése zajlik.

Mónus Györgyi - Pelikán András

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Sanctus
Élő víz
Pulzus
Egyházunk egy-két hete
Protestáns kulturális est
200 éves a ceglédi gyülekezet
Dísz-terem
Soltvadkert - kétszer
Keresztutak
Erős vár, nyitott kapuk - családi missziói nap Nagyváradon
III. Ökumenikus Filmszemle
Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban
Az ajándékok
Evangélikusok
Kossuth Lajos és az egyházak
Kézen fogva vezette őt az Isten
dr. Ilmari Soisalon-Soininen
e-világ
Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban
Párbeszéd a toleranciáért
Konferencia a romák felzárkóztatásáról
Keresztény szemmel
A reformáció és iskolaügy
Hajnalvárás
Vándorlások
A hét témája
Sárga levél
Csömöri magántemető
A vezető kéz
Szép búcsúzás
A közelmúlt krónikája
Erősödtünk az úton
Együtt - önmagunkért és egymásért
Emlékezzünk régiekről
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"
A vasárnap igéje
Jó úton, jó irányban!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 44 Párbeszéd a toleranciáért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster