EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban

Keresztutak

Hűséghiány?!

Hozzászólás a cikkhez

Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban

XXV. ökumenikus területi női találkozó Lágymányoson

XXV. ökumenikus területi női találkozó Lágymányoson
Ma, amikor minden eladó és minden megvehető, vajon ismerik-e az emberek ezt a kifejezést: hiánycikk? Ez a gondolat foglalkoztatott, amikor október 19-én az új, szép, otthonos ökumenikus székházba tartottam a XXV. ökumenikus területi női találkozóra. A kápolnát megtöltötték a nők (néhány férfi résztvevő is volt!), úgy látszik, más is kíváncsi volt erre a témára. A Lutheránia Bach „Jövel, Szentlélek Úristen” című koráljával hangolt rá minket Isten Igéjére, amit Keveháziné Czégényi Klára tolmácsolt a Példabeszédek 20,6 alapján: „Sok ember hirdeti, hogy ő hűséges, de ki találhat megbízható embert?”

Sokan köszöntötték a XXV. területi találkozó résztvevőit. Először a vendéglátók részéről dr. Görög Tibor főtitkár, majd – az előző 24 találkozó fogadó gyülekezeteinek képviseletében – egy-egy igevers hangzott el áldáskívánásként. Az énekkar Kapi Gyula 46. zsoltárával hirdette Isten hűségét, ezt követően Pásztor Jánosné „Korunk hiánycikke: a hűség” címen tartott előadást. Értelmezte a hiánycikk kifejezést, mégpedig nagyon frappáns példával: Új magyar lexikonban ilyen szócikk, hogy hűség, nem szerepel, csak hűtlenség, mégpedig házastársi, majd állam elleni stb. Tehát a hűség hiánycikk… Reálisan vázolta fel a mai helyzetet, amikor a hűség nem divat sem házasságban, sem a munkahelyen, sem barátok között, sem hitünk dolgában, még az egyházban sem, sehol. Bajban vagyunk – állapította meg. És Ézsaiást hívta segítségül a diagnózis felállításához: „Bizony tele vagyunk bűnnel, gonoszságunkat be kell ismer-nünk… hűtlenül eltértünk Istenünktől… Háttérbe szorul a törvény, távol áll az igazság, elbukik a hűség,… nem érvényesülhet a becsület. Oda van már a hűség (Ézs 59,10–15)….”

Izráel népe akkor találta meg békességét, amikor belátta bűnösségét, bocsánatot kért. És akkor valami különös történt és történhet mind a mai napig azokkal, akik belátják hűtlenségüket. Kiderül, hogy Isten nem hagyta el az embert, Ő hű maradt, nem tagadta meg önmagát. Istennek ez a hűsége, szeretete változtathatja meg a hűtlenség nyomorúságában vergődő világot. Ez a mindennek ellenére való hűség készteti az öldöklő Sault, hogy Pál apostollá váljék, ez változtatja a parázna samáriai asszonyt misszionáriussá, és így lesz a léha szórakozásnak élő fiatalemberből Szent Ágoston. Lehetne sorolni hitünk hőseit, akiknek életét megváltoztatta a hűséges Isten.

Van hűség! – így foglalta össze előadását Pásztor Jánosné – Van hűség, mert Isten hű, és aki ezt észreveszi, annak annyira meggazdagodik az élete, hogy nem tud mást cselekedni, csak hirdetni Isten hűségét és szeretetét. Igazi örömhír ez: mégsem hiánycikk a hűség!

Három munkacsoportban, igazi ökumenikus légkörben beszéltünk Isten hűségéről, hiszen a csoportmunka vezetői is különböző felekezetekből kerültek ki, nemcsak a résztvevők. A gondoskodó hűségről Győri Kornélné (baptista), a kísértésben megtartó hűségről Sárkány Tiborné (evangélikus) és a hitben, szolgálatban megtartó hűségről dr. Győry Kornélné (római katolikus) vezette a beszélgetést.

Ebéd után az elmúlt időszak fontos ökumenikus eseményeiről ejtett szót e sorok írója, majd úrvacsorai istentisztelettel zártuk a szép napot, ahol dr. Bartha Tiborné hirdette Isten – nemzedékről nemzedékre tartó – hűségét a 100. zsoltár 5. verse alapján.

Bizony hűséges az Úr, hiszen ez volt a XXV. találkozó! Így hiszik a szervezők is, és ezt az örömüzenetet vitték magukkal a résztvevők.

Dr. Hafenscher Károlyné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Sanctus
Élő víz
Pulzus
Egyházunk egy-két hete
Protestáns kulturális est
200 éves a ceglédi gyülekezet
Dísz-terem
Soltvadkert - kétszer
Keresztutak
Erős vár, nyitott kapuk - családi missziói nap Nagyváradon
III. Ökumenikus Filmszemle
Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban
Az ajándékok
Evangélikusok
Kossuth Lajos és az egyházak
Kézen fogva vezette őt az Isten
dr. Ilmari Soisalon-Soininen
e-világ
Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban
Párbeszéd a toleranciáért
Konferencia a romák felzárkóztatásáról
Keresztény szemmel
A reformáció és iskolaügy
Hajnalvárás
Vándorlások
A hét témája
Sárga levél
Csömöri magántemető
A vezető kéz
Szép búcsúzás
A közelmúlt krónikája
Erősödtünk az úton
Együtt - önmagunkért és egymásért
Emlékezzünk régiekről
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"
A vasárnap igéje
Jó úton, jó irányban!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 44 Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster