EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - "Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

"Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"

Száz éve született Illyés Gyula (Felsőrácegrespuszta, 1902. nov. 2. - Budapest, 1983. ápr. 15.)

Illyés Gyula élete összenőtt a magyar XX. századdal – a magyar XX. század néhány fontos történésére és dilemmájára pedig éppen az ő életműve felől nyílik jó rálátás. Századik születésnapjára való emlékezésünket nemcsak a kerek évforduló teszi indokolttá, hanem annak felismerése is, hogy múltunk és jelenünk jobb megértéséhez szükségünk van arra a perspektívára is, amit ő képvisel. S különösen fontosnak látszik, hogy Illyés hangjára figyeljünk az emlékezés sajátos, a dátumok közelsége révén kialakult helyzetében: ezek a sorok október huszonharmadikán és huszonnegyedikén kerülnek papírra.

Minden emlékezés első feltétele a személyes érdeklődés. Illyés Gyula ismeretét családi örökségként kaptam ajándékba. A sárszentlőrinci parókián – Petőfi mellett – Illyés Gyula volt az egyik legtöbbet forgatott magyar író. Kicsi voltam még, amikor arról olvastam, hogy Illyés – szintén kisgyerekként – hogyan olvasott arról, hogy Petőfi Sárszentlőrincen diákoskodott, s hogyan szaladt be Felsőrácegrespusztáról a faluba, hogy megnézze azt az egykori iskolaépületet, amit én kívülről-belülről ismertem; az egykori kisgyerek átragasz- totta rám felfedezése izgalmát. 1977 őszén édesapám, aki a költő hetvenötödik születésnapja alkalmából a falu és a gyülekezet közös ünneplését készítette elő, a vele való megbeszélésre engem is magával vitt; s bár a felnőttek beszélgetésének egyetlen szavára sem emlékszem már, az Illyéséknél töltött óra komolyságát és melegségét ma is át tudom élni. S hogy az Illyés iránti érdeklődés idősebb testvéreim számára is természetes volt, azt onnan is tudhatom, hogy a nálunk található Illyés-kötetek egyike-másika – a beírás szerint – hét éve halott lelkész nővéremtől, Zsuzsától került hozzánk.

Igazán komoly kérdéseket csak azoknak tehetünk fel, akiket tisztelünk és szeretünk. Így fordulok én is Illyés Gyulához a forradalom évfordulóján írt emlékezéssel. A kérdés pedig így szól: Mit jelentett számára az 1956-os forradalom leverése után embernek, írónak, népben-nemzetben gondolkodó, egyszersmind európai látókörű magyarnak lenni? Kádár János országából nem elmenekülni, nem belső emigrációba vonulni, hanem – vállalva a legszélesebb nyilvánosságot is – felelősen szólni? S van-e szavainak ma hozzánk is szóló üzenete?

Bár kérdésünk az ismert és tekintélyes írónak szól, a válasz kedvéért röviden fel kell idéznünk az előzményeket. Mindenekelőtt a Pusztát, ahol született, és életre szóló indításokat kapott: az akkor még rétegzett és változatos paraszti világot, a sokarcú rokonságot, amelyben megfért az uradalmi cseléd, a vármegyei főjegyző és a református lelkész. A dombóvári kezdet után Budapesten végződő középiskolai éveket, a baloldali diákmozgalmak színes világát, a bölcsészkart és az illegális kommunista mozgalmat, amelyről olyan kedvvel és tárgyilagosan ír posztumusz könyvében, A Szentlélek karavánjában. Párizst, ahová a várható letartóztatás elől menekül, ahol öt éven át francia szocialisták és avantgard művészek formálják egyéniségét. S még néhány lépés címszavakban: 1928-tól a Nyugathoz, sőt Babits szűkebb baráti körébe kerül; a 30-as évek elején a népi írók mozgalmának egyik elindítója, ezen út híres gyümölcse 1936-ban a Puszták népe; 1937-ben a Márciusi Front kiáltványának egyik aláírója; a Nyugat, majd a német megszállásig megjelenő Magyar Csillag szerkesztője. A háború után a Nemzeti Parasztpártban politizál, 1947-ben újraindítja a Választ. A kommunista hatalomátvétel után visszahúzódik ugyan, de kötetei megjelennek, drámáit színpadra állítják. 1953-ban mutatják be például azt a Fáklyalángot is, amelyet az Evangélium Színház éppen ezekben a napokban ad újra elő. A forradalom napjaiban jelenik meg évek óta fiókban rejtőző verse, az Egy mondat a zsarnokságról, hogy azután a verset évtizedeken át csak rejtekhelyen lehessen olvasni. 1957-től Illyés minden addiginál mélyebb magányba vonul vissza, tihanyi házában dolgozik – s itt kezdődik életének az a szakasza, amelyre rákérdeztünk.

Egy barátja, aki életének tihanyi metszetét örökítette meg, arról számol be, hogy Illyés időnként látogatókat kapott, akik megpróbálták feloldani hallgatását. 1959 decemberében a költő ezt a mondatot írja naplójába: „Jönnek-mennek az államtitkárok, de én Babitsnak és Petőfinek felelek.” 1961-ben jelennek meg az Új versek, s onnantól kezdve Illyés az irodalmi élet egyik legfőbb tekintélye. Könyveit kiadják, drámáit bemutatják, utazik, díjakat kap, kapcsolatban áll Aczél Györggyel, aki nemcsak tűri, de támogatja is.

A tehetséges, termékeny, Európa-szerte ismert művész aktív jelenlétével hozzájárult a Kádár-rendszer legitimálásához: ha valaki, ő pontosan tudta ezt. Hogy miért vállalta ezt a deficitet, hogy mit látott ennél súlyosabbnak mutatkozni a mérleg másik serpenyőjében, arra művei adják meg a választ. Elég, ha most két jól ismert drámájának címére utalok: a Különc és a Tiszták. Az elsőt, amely az 1848-as miniszter, a nemzeti kérdés iránt érzékeny Teleki László alakját mutatja be, a sepsiszentgyörgyi magyar színház is műsorára tűzte. A Tiszták pedig, ahogy az előbb említett életrajzíró fogalmaz, nemcsak a régi vitapartnernek, Lukács Györgynek üzent, hanem sok kortársának is: „egyetlen igaz cselekedet van, amely nem a mások életét oltja ki, hanem saját vérünk feláldozásával tesz az igazság mellett hitet. A khatarok ezt választották: Krisztus útját.”

Kérdésünkre, hogy ki volt a Kádár-rendszerben élő Illyés Gyula, talán nem elég a mi biztonságos távolságunkból keresni a választ; segítségül hívok hát egy kortársat, Bibó Istvánt. Bibó, aki a századelő társadalmának egészen más tartományából indult, a harmincas évek végére szintén meggyőződéses szocialista lett, s onnantól fogva gondolkodásuk hasonló pályán halad. Gyakran találkoztak is, mély barátság alakult ki közöttük, s nem véletlen, hogy 1979-ben Bibó ravatala mellett éppen Illyés Gyula mond méltató beszédet. 1949 utáni életük mégis radikálisan különböző: Bibó nem vállalhatott szerepet a totális diktatúrában, s börtönből való szabadulását követően, 1963 után sem szólalt meg. Fegyelmezett, politikai gondolkodóként vállalt belső emigrációja okát megvilágítandó, Kodály Zoltánról mondta egyszer: neki a legszigorúbb diktatúra idején is a nyilvánosság előtt kellett maradnia, mert egy nagyobb ügyet, a magyar zene ügyét szolgálta. Bibó talán Illyésről is elmondta volna ugyanezt. Mi pedig, emlékezők, olvashatjuk Illyés műveit, eltűnődhetünk életén, töprenghetünk döntésein, s újra meg újra meghallgathatjuk ars poeticáját: „Dolgozz, munkálj. A szép, a jó, a hasznos, mihelyt elkészül, az élethez áll. Minden mű egy-egy szabadságharcos. Légy hű magadhoz, olyanokat alkoss, ne fogja a halál!”

Csepregi András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Sanctus
Élő víz
Pulzus
Egyházunk egy-két hete
Protestáns kulturális est
200 éves a ceglédi gyülekezet
Dísz-terem
Soltvadkert - kétszer
Keresztutak
Erős vár, nyitott kapuk - családi missziói nap Nagyváradon
III. Ökumenikus Filmszemle
Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban
Az ajándékok
Evangélikusok
Kossuth Lajos és az egyházak
Kézen fogva vezette őt az Isten
dr. Ilmari Soisalon-Soininen
e-világ
Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban
Párbeszéd a toleranciáért
Konferencia a romák felzárkóztatásáról
Keresztény szemmel
A reformáció és iskolaügy
Hajnalvárás
Vándorlások
A hét témája
Sárga levél
Csömöri magántemető
A vezető kéz
Szép búcsúzás
A közelmúlt krónikája
Erősödtünk az úton
Együtt - önmagunkért és egymásért
Emlékezzünk régiekről
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"
A vasárnap igéje
Jó úton, jó irányban!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 44 "Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster