EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - Jó úton, jó irányban!

A vasárnap igéje

Hozzászólás a cikkhez

Jó úton, jó irányban!

5 Móz 30,8-10

Idegen helyen járva az ember mindig óvatosabban közlekedik. Olykor-olykor arra is rákényszerülünk, hogy megkérdezzünk egy arra járót: Ugyan mondja már meg, erre kell menni? Jófelé megyek? Ekkor jön a tanács: Jobbra, majd balra, aztán egyenesen. De még az is előfordul, hogy ezt halljuk: Nem, ön eltévedt! Forduljon meg, különben célt téveszt!

Hétköznapi életünkben előfordul egy-egy ilyen eset. De vajon életünkkel is megtörténik mindez? Megkérdezzük-e néha: Jófelé haladok? Tartom még az irányt?

Mert kezdetben megvolt az irány, tudtam is, hogy jófelé megyek. Jártam hittanra, konfirmáltam, templomlátogató voltam, olvastam a Bibliát. Tudtam, hogy jó irányba megyek, mert tartottam magamat azokhoz az útbaigazításokhoz, melyeket az Igéből, az igehirdetésből hallottam. De aztán már nem nagyon figyeltem ezekre. Egy ideig nagyon magabiztosan haladtam életem útján, aztán, amikor elbizonytalanodtam, már restelltem megkérdezni, merre kellene mennem, nehogy azt a választ kapjam, hogy vissza kell fordulnom. Így csak mentem tovább azon az úton, amely az eredeti céltól egyre messzebbre vitt. Míg végre rá kellett jönnöm: nem ugyanoda visz minden út. Nem mindegy, hogy melyik úton haladok.

Az igeszakasznak, melynek kiragadott részlete az alapigénk, a címe is ez: Az élet és halál útja. Már ez is jelzi, hogy nem csak egy út van, bár a mai napon inkább az élet útja kap hangsúlyt. Minden arra irányít, minden szó arra tereli figyelmünket. Mégis szem előtt kell tartanunk, hogy van egy másik út is, illetve ugyanannak az útnak is lehet két vége.

Igénk olyan két fontos cselekvést emel ki, amely segít, hogy megmaradjunk a jó úton, és hogy a megfelelő irányba haladjunk: Hallgass az Úr szavára, és teljesítsd, tartsd meg parancsolatait. Mert csak úgy maradhatunk meg a jó úton, ha Isten Igéjét és az igehirdetést meg nem vetjük, hanem szentnek tartjuk, örömest hallgatjuk és tanuljuk. Csak úgy maradhatunk meg a jó úton, ha Isten Igéjére alapozunk, azzal indulunk, és hagyjuk magunkat általa mint útjelző tábla által vezetni. Persze szabályokat is meg kell tartanunk. Gondoljunk csak arra: ha nem tartjuk meg a közlekedési szabályokat, akkor balesetet szenvedhetünk és okozhatunk. Ha nem tartjuk meg Isten parancsolatait, akkor összeütközésbe kerülünk Istennel és embertársainkkal. Az úton tehát csak így haladhatunk jól, helyesen, szabályosan, ha Istenünkre hallgatunk, és megtartjuk parancsolatait.

Ám, hogy jó irányba haladunk-e, az mindig kérdés kell, hogy legyen! Mert könnyebb eltéveszteni az utat, mint azt sokszor gondolnánk. De ezen az úton soha nincs kitéve a megfordulni tilos tábla. Mindig megvan a lehetőség arra, hogy az ember megtérjen, és újra a jó irányba haladjon! „Ha megtérsz Istenedhez, az Úrhoz teljes szívvel és teljes lélekkel.” „Bővölködővé tesz Istened, az Úr!” Megáld - szoktuk mondani sokszor, megfosztva ezt a szót attól a tartalomtól, amit inkább saját szerencsének, privát sikernek, eszünk és erőnk eredményének könyvelünk el.

Ha megtérsz, az Úristen megáld. Nem szégyellni kell a megtérést, hanem élvezni annak isteni áldásait, amelyet munkánkban, utódokban, állatainkban, földünkben – tehát mindenben, ami életünkhöz kapcsolódó „élethordozó” – megtapasztalhatunk. Izráel népe ezt értette áldás alatt. Mi, keresztények azonban sohasem felejthetjük el hangsúlyozni azt az áldást, amelyet számunkra Jézus Krisztus jelent. Azt, hogy nemcsak földi életünk élethordozói által nyerünk áldást, de az örök élet is mienk lehet, mint az örökélet-hozó Krisztus ajándéka. Ha megtérsz!

Nagy Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Sanctus
Élő víz
Pulzus
Egyházunk egy-két hete
Protestáns kulturális est
200 éves a ceglédi gyülekezet
Dísz-terem
Soltvadkert - kétszer
Keresztutak
Erős vár, nyitott kapuk - családi missziói nap Nagyváradon
III. Ökumenikus Filmszemle
Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban
Az ajándékok
Evangélikusok
Kossuth Lajos és az egyházak
Kézen fogva vezette őt az Isten
dr. Ilmari Soisalon-Soininen
e-világ
Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban
Párbeszéd a toleranciáért
Konferencia a romák felzárkóztatásáról
Keresztény szemmel
A reformáció és iskolaügy
Hajnalvárás
Vándorlások
A hét témája
Sárga levél
Csömöri magántemető
A vezető kéz
Szép búcsúzás
A közelmúlt krónikája
Erősödtünk az úton
Együtt - önmagunkért és egymásért
Emlékezzünk régiekről
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"
A vasárnap igéje
Jó úton, jó irányban!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 44 Jó úton, jó irányban!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster