EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 44 - 200 éves a ceglédi gyülekezet

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

200 éves a ceglédi gyülekezet

Számos színes és érdekes program várta az érdeklődőket az elmúlt hétvégén Cegléden, ahol háromnapos ünnepségsorozattal emlékeztek meg a gyülekezet fennállásának kétszáz éves évfordulójáról.

Október 25-én, pénteken gyülekezettörténeti kiállítás nyílt, amit Bence Imre egyházkerületi missziós lelkész evangé-lizációja követett. Szombaton, 26-án a gyülekezet lelkészeire és tanítóira emlékeztek, vasárnap pedig ünnepi hálaadó istentisztelet és díszközgyűlés színhelye volt a templom.

  1. Szebik Imre püspök 1Móz 50,15– 21 alapján hirdette Isten igéjét. A József és testvérei történetét alapul vevő prédikációjában – egyebek mellett – arról beszélt, hogy a haragtartás sajnos ránk, hívőkre is jellemző. Jó lenne, ha köztünk, keresztény testvérek között is teret nyerhetne az egyetlen rendező elv, a megbocsátás, amelynek hivatkozási alapja a golgotai kereszt.

Az istentiszteletet követő díszközgyűlés keretében Péter Zoltán segédlelkész ismertette a gyülekezet történetének főbb állomásait, név szerint is megemlítve az egyházközségben szolgáló lelkészeket és tanítókat. Nekik állít emléket a templomban elhelyezett, most felavatott emléktábla is. Előadásából megtudhattuk, hogy Cegléden már 1528 táján voltak evangélikusok, de azután a kálvini irányzat nyert teret. 1791 májusában a „megyedeputáció” 235 evangélikust számlált a városban. Anyagiakban szegények voltak, de bőkezű felajánlásaik okán a megye engedélyt adott egy tanító „tartására”, aki egyúttal az istentiszteleti szolgálatot is elláthatta. Az engedély kiadása után megalakították az első presbitériumot, majd 1792. január 6-án megválasztották az első tanítót, Lévai János személyében. Az első nyilvános istentiszteletet 1792. január 20-án tartották, s ezzel kezdetét vette a ceglédi ágostai hitvallású evangélikus egyház önálló élete. Csakhamar iskolát és imaházat is építettek, és 1800-ban már saját temetőjükbe temetkeztek. Önálló anyaegyházzá azonban csak két évvel később, 1802-ben nyilvánították a ceglédi gyülekezetet.

A gyülekezettörténeti kiállítás keretében külön tárlót szenteltek a két püspök-lelkésznek, Raffay Sándornak és Ordass Lajosnak. Raffay Sándor a város szülötte volt. 1892 nyarán segédlelkészi szolgálatot végzett a gyülekezetben, később pedig bányakerületi püspök lett. Kerek egy évtizedig, 1931–1941 között egy másik későbbi püspök, Ordass Lajos szolgált a gyülekezetben. „Momentumok Ordass Lajos életéből, különös tekintettel a ceglédi lelkészi szolgálatra” című előadásában róla emlékezett meg Zászkaliczky Pál lelkész, az Ordass Lajos Baráti Kör titkára. A szép gyülekezeti alkalmat a pilisi Izsópka gyermekkórus és zenekar templomi koncertje zárta.

Az ünnepi rendezvénysorozat ugyan a megemlékezés jegyében telt, a hálaadó istentiszteletet követő szeretetvendégségen azonban a gyülekezet felügyelőjével, Szládek Józseffel beszélgetve sikerült néhány dolgot megtudnunk a gyülekezet mai életével kapcsolatban is. A ceglédi egyházközség – a gyülekezeti nyilvántartás szerint – háromszáz lelket számlál, de a népszámlálás alkalmával jóval többen vallották magukat evangélikusnak. Jó lenne őket is megszólítani. A felügyelő úgy érzi, hogy erre megvan a remény, hiszen Péter Zoltán személyében – augusztus 15. óta – új, fiatal lelkésze van a gyülekezetnek, aki nagy súlyt helyez az ifjúsági munkára. Minden remény megvan tehát arra, hogy nemcsak szép múltja, de biztató jövője is lehet a ceglédi gyülekezetnek.

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Ceglédi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Sanctus
Élő víz
Pulzus
Egyházunk egy-két hete
Protestáns kulturális est
200 éves a ceglédi gyülekezet
Dísz-terem
Soltvadkert - kétszer
Keresztutak
Erős vár, nyitott kapuk - családi missziói nap Nagyváradon
III. Ökumenikus Filmszemle
Amiről nincs szócikk az Új magyar lexikonban
Az ajándékok
Evangélikusok
Kossuth Lajos és az egyházak
Kézen fogva vezette őt az Isten
dr. Ilmari Soisalon-Soininen
e-világ
Európai uniós eredmények a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban
Párbeszéd a toleranciáért
Konferencia a romák felzárkóztatásáról
Keresztény szemmel
A reformáció és iskolaügy
Hajnalvárás
Vándorlások
A hét témája
Sárga levél
Csömöri magántemető
A vezető kéz
Szép búcsúzás
A közelmúlt krónikája
Erősödtünk az úton
Együtt - önmagunkért és egymásért
Emlékezzünk régiekről
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
"Minden jó mű egy-egy szabadságharcos"
A vasárnap igéje
Jó úton, jó irányban!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 44 200 éves a ceglédi gyülekezet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster