EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 38 - Európai autómentes nap

e-világ

Üzenet az Ararátról

Hozzászólás a cikkhez

Európai autómentes nap

Harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon az európai autómentes napot. A 2003. szeptember 22-ére meghirdetett nappal a szervezők a motorizáció okozta városi zsúfoltságra, a zaj okozta ártalmakra, a levegőszennyezésre és a baleseti veszélyekre kívánják felhívni az emberek figyelmét.

Első alkalommal a franciaországi La Rochelle városában rendeztek autómentes napot. A következő évben, 1998-ban 34 francia város, 1999-ben számos olaszországi település is csatlakozott a megmozduláshoz, 2000-ben pedig már 760 európai város részvételével került sor az európai autómentes napra.

A rendezvényeket az autómentes nap európai chartájához csatlakozó önkormányzatok szervezik. Ezen a napon a településeken autómentes övezeteket jelölnek ki. A terület lezárása nem öncélú: a kijelölt városrész a tömeg-, gyalogos és nem motorizált közlekedés, illetve különféle sport- és kulturális események helyszínévé válik. Nemzeti szinten a kormány is aláírhatja a chartát, de jogköre nem terjed túl az önkormányzati kezdeményezések bátorításán és az országos propaganda összehangolásán.

A kezdeményezés célja a városi közlekedés újragondolása: a közterületek – ezen belül az utcák, terek – méltányosabb használata, figyelembe véve a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés igényeit. Az akció része a városi környezet állapotának javítását célzó uniós törekvéseknek, melynek során felhívják a figyelmet a környezetszennyezésre, és felelősséget próbálnak ébreszteni a közlekedésben részt vevőkben. Igyekeznek megnyerni a fiatalságot a környezetbarát közlekedés ügyének (egészen óvodáskortól), felvillantják mindenki előtt, hogy napjainkra éppen a szabadsághoz – mely a szabad mobilitásban fejeződik ki – és az egészséges környezethez való jog került veszélybe nemcsak a jelen, hanem a jövő generációja számára is. (A hetvenes években tartott autómentes napokat merőben más célból hirdették meg: ez az olajválság időszaka, amikor nem volt elegendő üzemanyag…)

Brüsszelben 2000 februárjában 13 európai uniós tagállam illetékes miniszterei nyilatkozatot fogadtak el a kezdeményezés támogatásáról, amelynek 2001-től a tagjelölt országok közül elsőként Magyarország lett részese, és a nemzeti szintű koordinációs feladatokra tárcaközi munkacsoport jött létre. Még ebben az évben 23 település csatlakozott az európai autómentes naphoz.

A levegőszennyeződés a környezetvédelmi kérdések között első helyen áll. A probléma egyik kiváltó okának a gépjárművek okozta szennyezés tekinthető – ami a lakott környezetet illeti. Ahogy az nálunk is érzékelhető, az utakon közlekedő járművek száma folyamatosan nő, és ez a lakók életkörülményeit jelentős mértékben rontja (zaj- és levegőszennyezettség, stressz stb.). Ezért is fontos, hogy a jövőben Magyarország is aktívabban vegyen részt az Európai Unió által életre hívott akcióban. Szükséges azonban tisztázni a kezdeményezés célját, amely a tapasztalatok szerint sok helyen adott okot a félreértésre.

Idén Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben kérte a városok polgármestereit, hogy csatlakozzanak az „európai mobilitás hét” rendezvénysorozatához és a hetet lezáró szeptember 22-i autómentes naphoz. A minisztérium a többnapos rendezvény keretében számos programmal igyekszik felhívni a figyelmet a városi autóközlekedés környezetet és egészséget károsító hatására, és ekkor kerül sor a felújított fővárosi levegőminőség-mérő hálózat átadására. A nemzetközi rendezvénysorozaton a környezetvédelmi tárca – a közlekedési felügyelettel közösen – Budapesten és néhány nagyvárosban ingyenesen méri az autók károsanyag-kibocsátását.

Az európai autómentes nap megrendezése jelzésértékű lehet: felismerjük a motorizáció növekedésével párhuzamosan jelentkező környezetvédelmi problémák súlyát és azt, hogy a probléma megoldását elsősorban a megelőzésben kell keresnünk. A megelőzés feladatai közé tartozik a lakosságnak a környezet állapotáról történő tájékoztatása, valamint a környezetbarát életforma gyakorlására való ösztönzés – nemcsak a mostani, hanem az elkövetkező nemzedékek egészségének megóvása érdekében is.

Mivel a gyerekek igen fogékonyak, bevonhatók a környezet védelmével kapcsolatos kérdések, problémák megvitatásába, új kezdeményezések, ötletek megvalósításába, ezért érdemes az iskolákban is egy olyan folyamatot elindítani, amely egészségesebb, környezetbarát közlekedésre ösztönzi őket.

A rendezvényről bővebben a www.ktm.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Összeállította: JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Útban az állandóság felé
Élő víz
Heti útravaló
Üvegtégla
Egyházunk egy-két hete
Kettős lelkésziktatás az ország templomában
Kettős lelkésziktatás az ország templomában
Új szezon - új szakasz
Hálaadás 70 évért
Külső-belső megújulás a Galga mentén
Orgonaszentelés a líceumban
Keresztutak
Ülésezett az Egyházak Világtanácsának Központi Bizottsága
Nő a norvég lutheránus szakszervezet élén
Evangélikusok
Töltse a reformáció hetét Wittenbergben!
"Testvéreim javáért..."
e-világ
Európai autómentes nap
Együtt - partnerként
Hárommilliárd adóforint az egyházaknak
II. Nemzetközi keresztény konferencia
"Az értékek Európájáért"
Keresztény szemmel
Bujaság
Energia
evél&levél
Országos tábor a határon túl
Tanévnyitó hittanverseny
Közlemények, nyilatkozatok
Második hívás a tizedik országos evangélizációra
A közelmúlt krónikája
Emléktábla az egykori teológia falán
Aranydiplomások Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Tulajdonosváltás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 38 Európai autómentes nap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster