EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 38 - Ülésezett az Egyházak Világtanácsának Központi Bizottsága

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Ülésezett az Egyházak Világtanácsának Központi Bizottsága

Genfben ülésezett augusztus 26. és szeptember 2. között az Egyházak Világtanácsának (EVT) Központi Bizottsága. A tanácskozáson – egyebek mellett – új főtitkárt választottak, fontos társadalmi kérdésekről foglaltak állást, valamint határozatot hoztak a szervezet kilencedik nagygyűlésének témájáról is.

A norvég evangélikus teológus, dr. Trond Bakkevig és dr. Samuel Kobia közül az utóbbit, a Kenyai Metodista Egyház lelkészét választották meg az EVT új főtitkárának. Kobia 2004 januárjában veszi át a főtitkári tisztet elődjétől, dr. Konrad Raiser német teológiai tanártól, aki ez év végén, 11 esztendei szolgálat után nyugalomba vonul. Ez az első olyan eset, amikor egy afrikai áll a nemzetközi szervezet élén.

Kobia jelenleg az EVT Afrikával foglalkozó osztályának igazgatója, és kiválóan ismeri a szervezetet. Véleménye szerint „Afrika a 21. században minden bizonnyal a kereszténység centruma lesz, legalábbis a számadatok tekintetében”. A genfi ökumenikus központban – a vezetőséget illetően – már most beteljesedett a megjósolt jövő: mind a Lutheránus, mind pedig a Református Világszövetség főtitkára afrikai származású.

Az EVT megbeszélésén határoztak a következő, kilencedik nagygyűlés (2006. február, Porto Allegre, Brazília) témájáról is. „God, in your Grace, transform the world” („Isten, kegyelmedből változtasd meg a világot!”) – hangzik a tervezett mottó.

A résztvevők – mint a nemzetközi jog durva megsértését – elítélték az iraki háborút. Egy határozatban azt a követelésüket fogalmazták meg, mely szerint szükség lenne egy, az ENSZ vezetése alatt álló átmeneti adminisztráció kiépítésére, „összekapcsolva a megszálló egységek azonnali és rendezett kivonulásával”.

Ismét elítélően nyilatkoztak a jelenlévők arról, hogy Izrael a nemzetközi joggyakorlatnak ellentmondva palesztin területeket foglal el. Erőteljesen bírálták továbbá egy úgynevezett „biztonsági fal” létrehozását Nyugat-Jordániában. A részben már elkészült, nyolc méter magas fal – melyet állítólag 370 km hosszúságúra terveztek – még erőteljesebb izolációt jelentene a palesztin falvak és városok lakói számára.

Egy másik nyilatkozatban szót emeletek a Zimbabwéban történt események (a jogellenes rendőrségi és katonai elfogatások és kínzások) miatt is. Úgy vélik: a zimbabwei nép az államhatalom és az alapvető emberi jogok megsértésének áldozata.

Egy, a „Mindenki egyháza” címet viselő dokumentum alapján az Egyházak Világtanácsának Központi Bizottsága megállapítja, hogy a fogyatékkal élők – csakúgy, mint azelőtt – most sem foglalják el az őket megillető helyet az egyházban és a társadalomban. A testület azzal a kérdéssel is foglalkozott, mit tehetnének az egyházak a helyzet megváltozatása érdekében.

Ebben az esztendőben az EVT figyelme Szudánra irányult. Jövőre az Amerikai Egyesült Államok lesz a középpontban, a 2001 és 2010 közti időszakra választott mottó – „Az erőszak legyőzése” – jegyében. Az EVT arra bátorítja az USA tagállamait, hogy szálljanak síkra a jogosság és a béke érdekében, és az „egy világ” fogalmát helyezzék előtérbe.

Idei éves ülésszakának végén kiadott nyilatkozatában az EVT Központi Bizottsága helyesli az EU tíz új tagállammal (köztük Magyarországgal) történő kibővítését, és támogatásáról biztosítja a jövőre esedékes bővítés körébe fel nem vett Románia és Bulgária mielőbbi csatlakozását.

A Központi Bizottság előtti utolsó felszólalásában Konrad Raiser főtitkár még egyszer hangsúlyozta egy „új építkezés” szükségességét az EVT és az ökumenikus mozgalom esetében is. Az ökumenikus mozgalom jövőjét nem lehet kizárólag a szervezett keretek közt működő egyházakra hagyni. Az EVT-nek meg kell kísérelnie párbeszédet kialakítani az ökumenikus mozgalom más képviselői, valamint a fejlődő országokkal és a misszió ügyével foglalkozó szervezetek, továbbá a pünkösdi egyházak, az evangelikál irányzat és a római katolikus egyház között – mondta a leköszönő főtitkár.

Az 1948-ban megalakított, genfi székhelyű Egyházak Világtanácsa száznál több ország 342 egyházának közössége, a világ csaknem minden protestáns egyházát és a legtöbb keleti ortodox egyházat a tagjai között tudhatja. A római katolikus egyház csak megfigyelőként vesz részt a munkájában. Az Egyházak Világtanácsa alapvetően az egyházak közötti kapcsolatok elősegítését, az egyházközi segélyezést, a menekültek ellátásának szervezését és az ökumenikus kiadványok ügyének felkarolását sorolja fő feladatai közé.

Dr. Samuel Kobia úgy látja, hogy az EVT „egy spirituális utazás részese” azzal a céllal, hogy betöltse Istentől kapott megbízatását az egyházak látható egységének létrehozása érdekében. Ebben az összefüggésben utalt egy afrikai mondásra: „Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. Ha messzire akarsz eljutni, másokkal együtt vágj neki az útnak.”

(Forrás: MTI/Sonntagsblatt)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Útban az állandóság felé
Élő víz
Heti útravaló
Üvegtégla
Egyházunk egy-két hete
Kettős lelkésziktatás az ország templomában
Kettős lelkésziktatás az ország templomában
Új szezon - új szakasz
Hálaadás 70 évért
Külső-belső megújulás a Galga mentén
Orgonaszentelés a líceumban
Keresztutak
Ülésezett az Egyházak Világtanácsának Központi Bizottsága
Nő a norvég lutheránus szakszervezet élén
Evangélikusok
Töltse a reformáció hetét Wittenbergben!
"Testvéreim javáért..."
e-világ
Európai autómentes nap
Együtt - partnerként
Hárommilliárd adóforint az egyházaknak
II. Nemzetközi keresztény konferencia
"Az értékek Európájáért"
Keresztény szemmel
Bujaság
Energia
evél&levél
Országos tábor a határon túl
Tanévnyitó hittanverseny
Közlemények, nyilatkozatok
Második hívás a tizedik országos evangélizációra
A közelmúlt krónikája
Emléktábla az egykori teológia falán
Aranydiplomások Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Tulajdonosváltás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 38 Ülésezett az Egyházak Világtanácsának Központi Bizottsága

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster