EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 38 - Aranydiplomások Sopronban

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Aranydiplomások Sopronban

Az idei aranydiplomás lelkészek évfolyam-találkozójukat a jubileumi év alkalmából Sopronban tartották. Ötven évvel ezelőtt itt kezdték el tanulmányaikat, és ez az időszak meghatározó volt mindannyiuk számára.

A szeptember eleji két és fél nap az emlékezés és hálaadás jegyében telt el. Mindjárt a megérkezés napjának délutánján szép élményben lehetett részünk: meghívást kaptunk a Luther Szövetség ülésére. Különös érzés volt évtizedek után ismét felmenni az ódon lépcsőkön a gyülekezeti terembe, ahol a falakon lévő régi festményekről a gyülekezet volt lelkészei tekintettek le ránk. A sort Luther ember nagyságú tablója zárja le.

A meleg fogadtatás után Gabnai Sándor, a gyülekezet fiatal lelkésze köszöntötte nagy szeretettel az egybegyűlteket, majd Szimon János évfolyamtárs, ny. lelkész tartott rövid áhítatot Ef 3,14–21 alapján. Igehirdetésében kiemelte: Isten szeretetének múltbeli megtapasztalása adjon erőt a jelenben. Tudjunk meghajtani térdeinket és dicsőíteni Őt, akié a jövő.

A jubiláló évfolyamot Cserháti Sándor képviselte, miután a találkozó főszervezője, Madocsai Miklós a családjában előforduló betegség miatt – mindenki sajnálatára – nem tudott eljönni a találkozóra. Felolvastuk dr. Hafenscher Károlynak az aranydiplomások könyvéről szóló értékelését (egy másik együttléten Szabóné Mátrai Mariann ugyanezen témáról készült írását is bemutattuk). Meghallgattuk Szimon János humoros-komoly jellemzését az évfolyam tagjairól, majd pedig a jubilánsok vallottak röviden magukról. Mély, itt-ott megrendítő, őszinte bizonyságtételek hangzottak el. Mindegyikünk szavából kicsengett, hogy a Sopronban kapott útravalónak megtartó ereje volt.

Másnap a templomban úrvacsorai istentiszteleten vettünk részt. Nem lehetett ősz fejjel megrendülés nélkül beülni azokba a padokba, és letérdelni az előtt az oltár előtt, ahol 18-20 évesen ültünk és térdeltünk... Ez alkalommal Gabnai Sándor hirdette az igét a jubilánsok emlékkönyvének bevezetőjében is olvasható 103. zsoltár alapján. Fiatal létére beleélte magát az idősek lelkiállapotába, és a zsoltár mondanivalójával igyekezett tekintetünket felemelni a minket továbbra is vezető, bűnbocsánatot adó és örök életet készítő Istenre.

Az egykori alma mater, a Pécsi Erzsébet Tudományegyetem Hittudományi Kara (ma általános iskola) épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzása és az épületben tett rövid látogatás után – ahol az evangélikus igazgatónő kitüntető tisztelettel fogadta és tájékoztatta a látogatókat – az évfolyam felkereste a temetőben az elhunyt, szeretett professzorok sírját.

Pihentető szállás, jó ellátás, valamint szívélyes légkör fogadott minket a Zerge utcai evangélikus vendégházban. Jó volt nekünk az a hely… Az időt leginkább beszélgetéssel töltöttük el. Tudat alatt mindenki érezte, hogy jól ki kell használni az időt az egymással való közösségre. Sajnáltuk, hogy az évfolyamtársak közül többen nem lehettek közöttünk.

Elbúcsúztunk Soprontól. Köszönjük Istennek, hogy ezt az évet megérhettük. Köszönjük a múltunkkal való találkozást a valamikor járt utcák, épületek, még élő emberek, emlékek által. Köszönjük… Ez a legutolsó emlék bizonyára elkísér minket azon az útszakaszon, amely még előttünk áll… .

(A jubilánsok emlékkönyve – „Krisztus meghalt és feltámadott értünk” címmel – még kapható kiadónk Üllői úti könyvesboltjában és a Huszár Gál könyvkereskedésben!)

Kinczler Irén


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Útban az állandóság felé
Élő víz
Heti útravaló
Üvegtégla
Egyházunk egy-két hete
Kettős lelkésziktatás az ország templomában
Kettős lelkésziktatás az ország templomában
Új szezon - új szakasz
Hálaadás 70 évért
Külső-belső megújulás a Galga mentén
Orgonaszentelés a líceumban
Keresztutak
Ülésezett az Egyházak Világtanácsának Központi Bizottsága
Nő a norvég lutheránus szakszervezet élén
Evangélikusok
Töltse a reformáció hetét Wittenbergben!
"Testvéreim javáért..."
e-világ
Európai autómentes nap
Együtt - partnerként
Hárommilliárd adóforint az egyházaknak
II. Nemzetközi keresztény konferencia
"Az értékek Európájáért"
Keresztény szemmel
Bujaság
Energia
evél&levél
Országos tábor a határon túl
Tanévnyitó hittanverseny
Közlemények, nyilatkozatok
Második hívás a tizedik országos evangélizációra
A közelmúlt krónikája
Emléktábla az egykori teológia falán
Aranydiplomások Sopronban
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Tulajdonosváltás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 38 Aranydiplomások Sopronban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster