EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 45 - Harmonia Sacra 2003

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Harmonia Sacra 2003

Második évtizedébe lépett a két testvérváros, Észak- és Dél-Komárom nagy egyházi rendezvénysorozata, a Harmonia Sacra Danubiana. Több száz énekes, zenész és az egyházművészet iránt érdeklődő találkozott ismét, hogy rohanó világunkban felhívja a figyelmet az állandó értékekre, az isteni ihletésű igényes emberi alkotásokra, a szakrális művészet létjogosultságára.

Az október 18. és 31. között tartott bőséges programkínálatból e helyütt természetesen csak néhányat van módunk kiemelni.

„Élő egyházművészetünk” címmel konferencia keretében vitattuk meg az istentisztelet és a liturgikus tér évezredes hagyományokból táplálkozó kapcsolatát, és elemeztük a különféle építészeti megoldásokat. Az evangélikus egyházban mindig egészséges mértékben éltek a művészetek adta lehetőségekkel. A konferencia bevezető előadásában Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora a lutheri szemlélet alapján vázolta a teológia és a művészetek kapcsolatát. Holnapy Dénes Márton zsámbéki plébános-építész már kifejezetten a liturgikus térről, annak megoldási lehetőségeiről beszélt gazdagon illusztrált előadásában. Trajtler Gábor orgonaművész pedig az ének, az orgonazene és a liturgia, illetőleg az orgona és a liturgikus tér, a templom kapcsolatát taglalta.

A Szlovákiai Református Egyház püspöke – Erdélyi Géza – egyetemi diplomamunkáját a templomépítészetből írta. Beszámolójában elsősorban a Felvidék református templomairól, berendezéseiről beszélt. Nagy Tamás Ybl-díjas építész ismerős az Evangélikus Élet olvasói előtt is. Szép vallomását nemrég olvashattuk a Liurgikus sarok című rovatban – a szervezők ennek kapcsán hívták meg őt Komáromba. Vetített képes előadásában az általa tervezett dunaújvárosi templomot mutatta be – a gondolat születésétől a megépült istenhajlék legapróbb részletéig. Prezentációjában a készülő tatabányai evangélikus templom terveire is kitért. A többdimenziós látványtervek kellően érzékeltetik, hogy jelentős városképi „elem”, ugyanakkor igazi „imádság háza” épül majd ott.

A fesztivál másik rangos eseménye a három történelmi egyház felsőfokú intézményeinek élén álló tanárok, illetve az ezekben tanuló diákok találkozója volt. Az ökumenikus kerekasztal-beszélgetésre a Kálvin János Teológiai Akadémia könyvtártermében került sor. Szabó Lajos, a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora, Sulyok Elemér, a pannonhalmi Szent Gellért Hittudományi Főiskola igazgatója és – házigazdaként – Molnár János, a Kálvin János Teológiai Akadémia dékánja igazi ökumenéről tett tanúbizonyságot. Szinte csodálattal kiálthattunk fel – sokkal több: a lényeg az, ami összeköt minket!

Külön ki kell emelni a Szent András-templomban mintegy 250 énekes részvételével bemutatott ünnepi misét, s ezen belül – az mtv evangélikus egyházi műsorából felfedezett – Creative Tuba Quartet liturgikus hangvételű játékát.

A Harmonia Sacra Danubiana egyházzenei-egyházművészeti fesztivál a hagyományok szerint október 31-én – a reformációi istentiszteletek sorával – zárul. A szlovákiai városrész, Észak-Komárom református templomában többszörösen ünnep volt ez a nap, hiszen a műemléki felújítás után az úrvacsorai asztalra ismét felkerült az 1783-ból származó, gyönyörűen hímzett, hatalmas úrvacsorai terítő. Az ünnepi istentiszteleten a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Gimnázium) Líceum 52 fős énekkara hatalmas erővel zengte Szokolay Sándor művét, amely talán az egész rendezvénysorozat mottója is lehetne: „Áldjuk Isten nagy kegyelmét!”

stu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Miért muzsikálunk?
Élő víz
Reményik Sándor
Kéz a kézben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Reformációi emlékünnepély
"Megbélyegzett" sárváriak
Keresztutak
Pirmin, az alemannok apostola
Protestáns napok Piliscsabán
A Martin Luther Bund a szórványegyházak anyagi nehézségeiről
Élő iskolai gyülekezet
Evangélikusok
Egy alapító okirat margójára
Erős vár a mi Istenünk!
Reformáció utáni szilánkok
75 év
e-világ
Interaktív EvÉlet az interneten
Médiáról - sokszemközt
Megtalálták az ellopott Vizsolyi Bibliát
Keresztény szemmel
Az idegen
Az imádkozó ember
Sír vagy gödör?
Istenfélelem
A hét témája
Wittenbergben töltötték a reformáció hetét
Reformáció hete Wittenberg városában
evél&levél
Kiegészítés az Evangélikus Országos Múzeum születéséhez
A közelmúlt krónikája
Evangélikus baglyok
Új gyakorlóorgonák a fóti kántorképzőben
Kultúrkörök
Trójában nem lesz háború
Harmonia Sacra 2003
A vasárnap igéje
Az ítélet árnyékában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 45 Harmonia Sacra 2003

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster