EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 45 - Reformációi emlékünnepély

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Reformációi emlékünnepély

- egy 486 évvel ezelőtti "ünneprontás" évfordulóján

Az ünneplő gyülekezet a Deák téri templomban
Az egyház- és történelemformáló wittenbergi események évfordulóján évek óta közös ünnepi istentiszteletet tartanak az evangélikus és a református hívek. Ez év október 31-én a Deák téri evangélikus templom adott otthont az országos reformációi ünnepélynek. Az este hat órás kezdés révén azok is részesülhettek az emlékezés és a hála áldásaiból, akik munkájuk miatt nem tehették meg, hogy az egész napot ennek szenteljék.

Elsőként az idei „házigazda”, Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke köszöntötte a híveket. Az istentisztelet igehirdetői szolgálatát – Mt 4,17 alapján – dr. Szabó István református püspök végezte: „Ettől fogva kezdte Jézus hirdetni: »Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa.«” A Dunamelléki Egyházkerület vezetője prédikációjában kiemelte: a tanítványi körben sokféle vélekedés élt Jézusról, voltak, akik prófétának tartották. Jézus megtérést hirdetett, mint előtte Jeremiás, Ámósz vagy Keresztelő János is, ám a megtérésre való felszólítás mindig „botrány”, hiszen az ember elevenébe vág! Botrány, ha utolér minket a prófétai szó: add meg Istennek, ami az Istené, amivel tartozol neki. Az embereknek meg kell ismerniük egymást ahhoz, hogy szeretni tudjanak, Istent azonban előbb szeretnünk kell, hogy megismerhessük. Jézus földi szolgálatát a megtérés hirdetésével kezdte, és ezt üzente János apostol patmoszi látomásain keresztül is a Jelenések könyvében: Ébredj fel, térj meg! Értjük-e, halljuk-e, hogy ez Jézus első és utolsó szava hozzánk?! – szegezte a kérdést a gyülekezetnek Szabó István.

Ünnepelni jöttünk – folytatta a püspök –, ám Luther a reformáció napján épp ellenkező dolgot, „ünneprontást” követett el: nem az egyházat magasztalta fel, amikor tételeit kiszögezte a vártemplom kapujára. Reformátorunk is a megtérés jézusi igéjével kezdi első tételét: „Amikor Urunk és Mesterünk azt mondta: Térjetek meg!, azt akarta, hogy a hívek egész élete bűnbánatra térés legyen (Mt 4,17).”

Az önimádó, magának minden alól felmentést adó ember számára Isten megtérésre szólító szava ma is ünneprontásként hat, ám ebben az igében benne rejlik Istennek az emberrel való terve is – hangsúlyozta a püspök. „Térj meg, térj meg” – mondja Jézus, de amikor ő szól, az egészen másképp hangzik, mint a próféták intése. Megváltónk szava evangélium; ő nemcsak figyelmeztet, hív is. Benne megtaláljuk az élet teljességét. Adja Isten, hogy minél többen meghallják hívó szavát! – fejezte be igehirdetését Szabó István.

A Lutheránia szolgálatát követően D. Szebik Imre elnök-püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) alelnökének előadását hallgathatta meg a gyülekezet. „A világ olyan, mint egy részeg földműves” – kezdte gondolatait Szebik püspök. E lutheri meglátás hallatlanul illik a ma világára, a kor emberére is, aki csak önmagát tiszteli, s az egyetlen motiváló érték számára a pénz. Vajon képes-e a világnak ezt a „részegségét” az egyház kijózanítani? Sokak szerint ez lehetetlen vállalkozás, s elérkezett a történelmi egyházak alkonya… Tegyük fel tehát még egyszer a kérdést: van-e evangélium, élő víz az egyház igehirdetésében, mint egyetlen erő, amely a megmámorosodott világot józanná teheti? – emelte ki Szebik Imre.

Az evangélium hangja, a Krisztus-központúság, az egyedül kegyelemből való megigazulás megélése és a reformáció valamennyi felismerése örök érvényű. A reformáció egyházai sok megpróbáltatást éltek át, de képesek voltak a kor nyelvén megszólaltatni az evangéliumot. Az állásfoglalásra késztető tanúságtétel ma is feladatuk, a kor és a kortársak kérdéseire (bioetika, művi abortusz stb.) adott krisztusi válaszadással. A „józan” evangéliumot kell hirdetni a megmámorosodott világban – hangsúlyozta egyházunk elnök-püspöke.

Szebik Imre az élő és a halott egyház jellemzésével, valamint a helyes bibliaértelmezés fontosságával folytatta gondolatait. Végül rámutatott: a reformáció nem adhatja fel a biblikus teológiai munka fontosságát. Amint az ökumené terén tett lépések is a „biblikus józanság” megnyilvánulásai, hiszen a más felekezetűek iránti nyitottság, tisztelet, szeretet tetszik Istennek. A világ akkor józanodik ki, ha látja a keresztények példáját. Adjon Isten bátorságot a tanúságtételhez, hadd legyen ez a világ boldogabb Krisztussal – fejezte ki reményét az elnök-püspök.

Az istentiszteletet dr. Mészáros Kálmán baptista egyházelnöknek, a MEÖT alelnökének imádsága zárta.

K. D.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Miért muzsikálunk?
Élő víz
Reményik Sándor
Kéz a kézben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Reformációi emlékünnepély
"Megbélyegzett" sárváriak
Keresztutak
Pirmin, az alemannok apostola
Protestáns napok Piliscsabán
A Martin Luther Bund a szórványegyházak anyagi nehézségeiről
Élő iskolai gyülekezet
Evangélikusok
Egy alapító okirat margójára
Erős vár a mi Istenünk!
Reformáció utáni szilánkok
75 év
e-világ
Interaktív EvÉlet az interneten
Médiáról - sokszemközt
Megtalálták az ellopott Vizsolyi Bibliát
Keresztény szemmel
Az idegen
Az imádkozó ember
Sír vagy gödör?
Istenfélelem
A hét témája
Wittenbergben töltötték a reformáció hetét
Reformáció hete Wittenberg városában
evél&levél
Kiegészítés az Evangélikus Országos Múzeum születéséhez
A közelmúlt krónikája
Evangélikus baglyok
Új gyakorlóorgonák a fóti kántorképzőben
Kultúrkörök
Trójában nem lesz háború
Harmonia Sacra 2003
A vasárnap igéje
Az ítélet árnyékában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 45 Reformációi emlékünnepély

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster