EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 45 - Sír vagy gödör?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Sír vagy gödör?

Temetői csendélet
Két hónap, kilenc evangélikus halott, nulla egyházi temetés – ezekkel a megdöbbentő számokkal találkoztam szolgálatom kezdetén Magyarország egyik nagyvárosában. Hetekkel korábban megvoltak a polgári temetések, evangélikus hittestvéreim nevét csak a beérkezett számlákon látom. A sírjukon lassan elszáradt a virág, s a család még mindig nem tartotta fontosnak, hogy legalább egy rövid imádságra betérjen a templomba. Eddig egyetlen ember keresett meg, hogy el szeretné temettetni édesapját, róla viszont hamar kiderült, hogy csaló, és csupán pénzt akart kicsikarni tőlem.

Miért e közöny az egyház iránt? Rengeteg oka van, hadd emeljek most ki egyet. Gyakorlati teológiából minden lelkész megtanulta, hogy egy sírnál nem szabad az érzelmekkel játszani. Mindannyian tudjuk, mennyire egyszerű könnyet csalni a gyászolók szemébe, csak emlegetni kell az elhunyt kedves mosolyát vagy az utána maradt pótolhatatlan űrt. A mi célunk nem ez! Nem a halottat dicsérjük, hanem a feltámadás reménységéről és a vigasztaló Istenről prédikálunk a gyászolóknak. Nem így a polgári temetésen! Ott pénzért „valóban szépen beszélnek” a gyászolók kedve szerint. Isten dicsőítése helyett az elhunyt dicsőítése folyik. Vigasztaló imádságok helyett üres emberi szólamok szállnak az ég felé, mert az emberek úgy gondolják, hogy erre van szükségük.

Oppenheimer, a híres fizikus egyik könyvében azt kereste, hogyan lehet új világot, új rendet alkotni az emberek között. Ekképp vélekedett: „Segítsen ebben a tudós és a művész, ez a két ember, mert a rejtélyek határán mozog.” A lelkészről nem beszélt, mert úgy látta, hogy neki már nincs mondanivalója az új életet kereső embernek. A gyászolók is úgy vélik, hogy a sír mellett sincs mit mondania a lelkészeknek, ott is vannak náluk „profibbak”. Sokak számára a lelkész nem jelent mást, mint szép díszletet egy templomi esküvőnél. Talán oda még elmennek, de mit keresne a pap egy sírnál?

Hadd kérdezzem most én lelkészként: Mit keres a sírnál a tudós, a művész vagy a fizetett szónok? A tudós elmagyarázza a halál biológiáját, a költő pedig verset ír az elmúlásról, amelyet a temetőben elmond egy alkalmazott. És? Kit fog ez megvigasztalni? Ki kap erőt attól, ha tudja, hogyan halnak el a sejtek, ki merít erőt abból, hogy egy nagy költő szépet írt a halálról?

A valódi és a lelki gödör szélén megállva és a mélybe letekintve csak a kiutasított és elküldött lelkész tud vigasztaló szavakat mondani! Nem magától, hanem azért, mert vele van Valaki, aki legyőzte a halált. A lelkész messzebb tud látni, mert messzebb lát a prédikációjában megszólaló, vigasztaló Isten, aki egykor életet lehelhet az elszáradt csontokba.

Meggyőződésem, hogy a halál Isten nélkül elviselhetetlen. A gyászoló elképesztő mélységbe zuhan, ha elvesztett valakit, akit tényleg szeretett. Rászakad a „soha többé” rettenetes érzése, s ebből nagyon nehéz kitörni, marad „az idő mindent megold” olcsó optimizmusa.

A halál a keresztény ember számára is rettenetes valóság, szívbe markoló fájdalom, de tudjuk, hogy nem mindennek a végét jelenti az elhunyt életében, hanem valami újnak a kezdetét. Tudjuk, hogy szerettünk nem eltűnt a semmiben, hanem előrement a szerető Istenhez. S ez az egyetlen evangélium, amely megvigasztalhatja a gyászolókat.

Nemrégiben egy kedves katolikus plébános barátommal beszélgettem az egyházi temetésekről, s ő válaszként elmesélt egy történetet: „Kint voltam a temetőben, és beszédbe elegyedtem a sírásóval. Azt mondta nekem: Kolléga úr – így hívott minden lelkészt –, akit nem pap temet, annak gödre van, és nem sírja.”

Sír vagy gödör? Az elhunytnak talán mindegy, hogy minek hívjuk, de azoknak egyáltalán nem, akik elküldik a temetésről a lelkészt. Ha a sír mellett nem szólal meg Isten szava, lassabban gyógyulnak a sebek, nehezebb a megnyugvás, és lemondunk az egyetlen vigasztaló segítségről.

Deák László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Miért muzsikálunk?
Élő víz
Reményik Sándor
Kéz a kézben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Reformációi emlékünnepély
"Megbélyegzett" sárváriak
Keresztutak
Pirmin, az alemannok apostola
Protestáns napok Piliscsabán
A Martin Luther Bund a szórványegyházak anyagi nehézségeiről
Élő iskolai gyülekezet
Evangélikusok
Egy alapító okirat margójára
Erős vár a mi Istenünk!
Reformáció utáni szilánkok
75 év
e-világ
Interaktív EvÉlet az interneten
Médiáról - sokszemközt
Megtalálták az ellopott Vizsolyi Bibliát
Keresztény szemmel
Az idegen
Az imádkozó ember
Sír vagy gödör?
Istenfélelem
A hét témája
Wittenbergben töltötték a reformáció hetét
Reformáció hete Wittenberg városában
evél&levél
Kiegészítés az Evangélikus Országos Múzeum születéséhez
A közelmúlt krónikája
Evangélikus baglyok
Új gyakorlóorgonák a fóti kántorképzőben
Kultúrkörök
Trójában nem lesz háború
Harmonia Sacra 2003
A vasárnap igéje
Az ítélet árnyékában
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 45 Sír vagy gödör?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster