EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 1 - Hulladékgyűjtő szigetek Budapesten

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Hulladékgyűjtő szigetek Budapesten

Hulladékgyűjtők
Új év – ilyenkor valahogy mindig könnyebbnek tűnik valami újat kezdeni. Lehetőségünk nyílik erre életünk környezettudatosabbá formálásában is, ugyanis a főpolgármesteri kabinet döntése értelmében 2003 végén az úgynevezett hulladékgyűjtő szigetek kialakításával Budapesten is megkezdték a szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítését, amely számos vidéki településen már működik. Nagyon fontos feladatról van szó, hiszen mindennapi életünk során, otthonunkban és a munkahelyen talán a leginkább szembeötlő probléma a keletkező hulladék mennyisége és kezelése. Természetesen mindez akkor nyeri el jelentőségét, ha mi magunk is használatba vesszük a szigeteken felállított konténereket.

Az uniós jogharmonizáció keretében elfogadott hulladékgazdálkodási törvény 2001. január 1-jén lépett életbe. A törvény a vonatkozó önkormányzati jogszabályok felülvizsgálatára és a hulladékgazdálkodás hosszabb távú tervezésére kötelezi az önkormányzatokat. A törvény hangsúlyozza a hulladékok keletkezésének visszaszorítását, a hulladékmennyiség csökkentését, a hulladék megfelelő hasznosítását, illetve ártalmatlanítását. A hulladékkezelési tevékenység kötelezően megszervezendő közszolgáltatás, melynek során az önkormányzatoknak a szelektív hulladékgyűjtést is fel kell vállalniuk. A hulladékgazdálkodásról szóló törvény kiemelten kezeli a hulladékok hasznosítását, és ennek elősegítésére szorgalmazza a szelektív gyűjtés elterjesztését. Ennek egyik eszköze az úgynevezett hulladékgyűjtő sziget, mely a közterületen mindig a lakosság rendelkezésére áll, és többféle hulladék szelektív befogadására alkalmas.

A gyűjtősziget funkciói: a lakosság által odahordott, újrahasznosítható hulladékféleségek elkülönített, akadálytalan és időben folyamatos gyűjtési lehetőségének biztosítása, az elkülönítetten gyűjtött hulladékféleségek közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból kifogástalan módon történő, rövid idejű, átmeneti tárolása.

A gyűjtőszigetek edényei olyan hulladékfajták gyűjtésére szolgálnak, amelyek a háztartásokban gyakoriak, könynyen elkülöníthetők és szállíthatók, hazai hasznosításuk megoldható. Ezek lényegében csomagolóanyagok: papírok, műanyag palackok és fóliák, fehér és színes üvegek, fém italos dobozok.

Mindezidáig a fővárosban nem volt ilyen jellegű próbálkozás. Az első ütemben kialakítandó 100 db hulladékgyűjtő szigeten évente 2000-2500 tonna (!) újrahasznosítható hulladék szelektív gyűjtése várható. A hulladékgyűjtő szigetek kialakítására fővárosi és kerületi tulajdonban lévő nagy forgalmú közterületek (lakókörzetek terei, utcakiszögellések, kereskedelmi és bevásárlóközpontok parkolói, parkolóterületek, nagy forgalmú köz- és szolgáltató intézmények előtti területek, parkosított zöldfelületek meghatározott részei stb.) alkalmasak. Egy-egy sziget begyűjtési vonzáskörzete körülbelül 250-300 m, így a főváros teljes lefedésére hosszú távon mintegy 2000 sziget létesítése szükséges. A teljes programot 2002–2008 között célszerű megvalósítani, három ütemben, az egyes ütemek közötti elemző értékelések beiktatásával.

Az első 100 hulladékgyűjtő sziget a főváros kerületeiben közel egy időben „áll üzembe”, egységes kialakítással és színezéssel. A hulladékgyűjtő szigetek üzemeltetésén alapuló szelektív gyűjtési rendszer része az utóválogató mű működtetése, ahol arról gondoskodnak, hogy az edényekben összegyűjtött hulladék a hasznosítókhoz történő továbbításra alkalmas tisztaságú legyen.

Jelentős feladat a lakosság tájékoztatása. E nélkül nem képzelhető el a cselekvő közreműködés. Az általános környezetvédelmi célok mellett világosan be kell mutatni azt is, hogy a gyűjtőszigetek rendeltetésszerű használata érdemben csökkenti a lakosok saját szilárd hulladékát és ezzel arányosan a fizetendő díjat is. Az üzemeltetés a meglévő települési szilárdhulladék-gyűjtési rendszerhez kapcsolódik, így azt az adott település regionális hulladékkezelő vállalata végezi. A hulladékgyűjtő szigetek pontos helyei megtalálhatók a www.fkf.hu címen.

Összeállította: Jerabek-Cserepes Csilla


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Igényesség és felkészülés
Élő víz
Tiszta szív
Kegyelmi idő
Az örömhír terjedése folytatódik!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templomszentelés Budaörsön
Új évre indító
50 éves a nyíregyházi kistemplom
A Mindentudás Egyetemén - a legnagyobb titokról
Keresztutak
Ökumenikus imahét 2004
Protestáns egyházak uniója
Tihanyi kalendárium 2004
A zsidó kultúra lexikona
Kínai "falak"
Ateista csehek
"Egy az Isten, egy a Krisztus"
Nemzedékek kapcsolata a gyülekezetben
Magyarnak maradni Erdélyben
Hospice-szemléletű ellátás az idősgondozásban
Evangélikusok
Uram, újítsd meg egyházadat!
Új liturgia
Peregrinus diákok Tübingenben
Füredi hálaadás
e-világ
Hulladékgyűjtő szigetek Budapesten
Keresztény szemmel
A lepkegyűjtő és a szeretet
A Jónás jele
evél&levél
"...ami kijön a szájból..."
Közlemények, nyilatkozatok
EvÉlet - LELKI SEGÉLY
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A testté lett Krisztus
Időmozaikok
Újszövetség - új formában
A vasárnap igéje
Újévi program: rágalmazás és ítélkezés helyett alázat
Jézus a világosság
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 1 Hulladékgyűjtő szigetek Budapesten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster