EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 16 - Always-vész

Keresztény szemmel

Hmmm...

Hozzászólás a cikkhez

Always-vész

Kedves Procter Bácsi és Gamble Néni!

Én egy tizenkét éves kislány vagyok (most kicsit füllentettem, mert csak egy hónap múlva lesz a szülinapom), és nagyon köszönöm Procter bácsi és Gamble néni ajándékát! Igazán nem is tudom, mivel érdemeltem ki, hogy megkaphattam az "Always Iskolaprogram Termékismertetőjét"! Olyan szép az a színes tok, mindenféle uniós csillagok vannak rajta! És amikor kinyitottam, hát mit mondjak, egészen elpirultam. Mert én még csak tizenkét éves vagyok (na jó, leszek), és még nem tudok mit kezdeni ezzel az ajándékkal. Először azt gondoltam, talán valami újfajta papírzsepi. De aztán anyukám felvilágosított, hogy ezt az ajándékot egészen másra használják, és ha majd nagy kislány leszek, akkor lesz rá szükségem.

Csak tetszik tudni, azt nem értem, miért látható a borítón kívül egy kisfiú képe is a szép szőke kislányé mellett...? Talán mostanában már a fiúk is használnak ilyen micsodát? Aztán, amikor elolvastam, mit is írtak nekem az ajándékra, oda bele, a tokjába, hű, az bizony nagyon izgalmas volt! Le is írom ide, mert biztosan nem mindenki kapott ilyen csodálatos ajándékot (a nagyit megkérdeztem, ő biztosan nem, de a nagypapa se tudott róla, pedig ő is fiú).

"...néhány hasznos tanács...

Minden nő menstruál. És a legtöbb érzi ennek a jó és rossz oldalát. Mégsem tud róla túl sokat. Te tudtad például, hogy...

...bár ilyenkor a legkevésbé számítasz rá, hormonjaid miatt sokkal ösztönösebb döntéseket hozol. Érdemes ilyenkor kiválasztani az "igazit".

...bár a külsőddel folyamatosan elégedetlen vagy, a hormonok hatására ilyenkor sokkal vonzóbbnak érzed magad. Egy kis flört azért még belefér...

...bár ilyenkor is kell suliba menni, szervezeted kisebb vastartalma miatt fáradtabbnak érezheted magad. Ideális indok, hogy valaki ölben vigyen fel a lépcsőn.

...bár ilyenkor nem szívesen engedsz bárkit a közeledbe, a hasad simogatásával csökkenteni lehet a menstruációs görcseidet. Különösen, ha valaki más simogatja helyetted."

Annyira tetszett ez a szöveg, hogy még az eredeti kiemeléseket is megőriztem! Először ugyan el kellett kérnem az Idegen szavak és kifejezések szótárát a szüleimtől, mert nem ismertem a "menstruál", a "hormon" és a "flört" szavakat. De azután édesapám is segített, hogy mindent megértsek ebből az értékes ajándékból. Mondhatni, kisebb családi vihar keletkezett nálunk, mert a szüleim nem örültek neki. Bár én úgy látom, édesapám igazából ezért a szövegért volt mérges. Nem is merek mindent leírni abból, amit mondott.

Tetszik tudni, Procter bácsi és Gamble néni, én hittanórára járok, már kiskorom óta. És éppen most fogok konfirmálkodni. Ott azt tanultuk, hogy az az egyik legszebb dolog a világon, amikor ketten szeretik egymást. Meg hogy ez - vagyis amit a nagyok szerelemnek hívnak - Isten ajándéka. Azt is tanultuk, hogy mindennek megvan a maga ideje. És tizenkét éves kislányokat még korán van flörtre buzdítani, meg mit is szólna valamelyik fiú az osztályból, ha ölben vitetném fel magam vele a lépcsőn. Szerintem ledobna, már a második lépcsőfokon... Különben is, a fiúk szívesebben húzkodják a hajamat. Édesapám szerint "az igazit" ráérek később is megtalálni, mint éppen most, tizenkét éves koromban.

A hittanórán még azt is tanultuk, hogy csak az állatokat irányítják az ösztöneik, mi, emberek, képesek vagyunk uralkodni rajtuk. Éppen ettől (is) vagyunk emberek, vagyis többek, mint az állatok.

Elárulok még valamit: édesapámnak meg édesanyámnak leginkább az a hassimogatásos dolog nem tetszett. Édesapám azt mondta, simogassa a Procter bácsi a Gamble néni hasát, ha úgy akarja, de ne tanítsa erre a más kislányát. Mert ez olyan, mint amikor kíváncsiságból már karácsony előtt megtalálja az ember a szekrényben a neki szánt karácsonyi ajándékot. Szenteste már nem fog igazán örülni neki, hiszen elmarad a meglepetés. Édesapa szerint vannak dolgok, amelyeknek a házasságban van a helyük, és akkor is csak azokra tartozik, akik szeretik egymást.

Szóval köszönöm az ajándékot, majd egyszer biztosan szükségem is lesz rá. De kérem, többet ne küldjenek nekem ilyet, és jó volna, ha más tizenkét éves kislánynak sem küldenének, mert mi lesz, ha mindenkit ölben visznek fel a lépcsőn, meg mindenki tanulás helyett már hatodikos korában flörtölni kezd, és a másik hasát simogatja.

Tizenkét éves kislánya nevében az édesapa,

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Visszatérés és megújulás
Élő víz
Cipőnyi hit
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tanácskozott a missziói bizottság
Nagypéntek a Budavárban
Az eklézsiának szüntelenül újulnia kell!
Nagypéntektől húsvétig I.
Nagypéntektől húsvétig II.
Nagypéntektől húsvétig III.
Búcsúztató
Tízéves a békéscsabai evangélikus gimnázium

Keresztutak
Megalakult a Prúsz, a Protestáns Újságírók Szövetsége


Egy lépéssel közelebb Európához
Holokauszt-emléknap lesz Csillaghegyen
Evangélikus-református párbeszéd
Evangélikusok
Megvan a mesterhármas
e-világ
Szakmai verseny a határon
Törvénnyel védett szekták
A rászorulók önellátó képességének fejlesztése a cél
Keresztény szemmel
Hármas passiószemlélet
Always-vész
Mi a szép?
A hét témája
Elmaradt ölelés
Korai húsvét
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meseíróból mesehős

A vasárnap igéje
Szívbajok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 16 Always-vész

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster