EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 16 - Visszatérés és megújulás

Liturgikus sarok

MUSICA SACRA XXII.

Hozzászólás a cikkhez

Visszatérés és megújulás

A Liturgikus sarok négyrészes belső sorozata a szent zene történetét foglalja össze röviden. Egyházunk kiváló zenetudósa, Ferenczi Ilona sorozatunk befejező részében a 19-20. század legfontosabb liturgiatörténeti eseményeit tekinti át.

A 19. század elején a reformáció ünnepének 300. évfordulója közeledtével megerősödtek a restaurációs kísérletek, melyek nemcsak a teológiában, de a gyakorlatban is korrigálni akarták mind a pietizmus, mind a felvilágosodás hatásait. A Berlinből kiinduló mozgalom először is a régi énekek szövegeit és dallamait állította vissza, majd a régi liturgikus formák és a tartalom restaurálására törekedett. Időközben a lutheri és a kálvini gyülekezetek egyesülésével felülkerekedtek az uniós törekvések, s ez ismét háttérbe szorította a liturgiát és a liturgikus zenét. A konfesszionalista lutheránusok újból veszélyeztetve látták az istentiszteletet és a zenét, ezért elsősorban evangélikus területen fejtették ki tevékenységüket, vagy az Egyesült Államokba emigráltak. Bajorországban a diakónia atyja, Wilhelm Löhe (Löhe Vilmos) agendát adott ki, melyet nagyrészt 16. századi liturgikus forrásokból állított össze. Végül is az egész romantika korszakán át fennmaradt az az igény, hogy újból és újból visszatérjenek a forrásokhoz, a korai lutheránus liturgiához, szövegekhez és dallamokhoz. Ennek nyomán ismét kiadták (bár sok esetben nem gyülekezeti, hanem tudományos céllal) a régi lutheránus énekeket, újból kinyomtatták a 16. századi egyházi rendtartásokat, melyek nemcsak a liturgikus formákat tartalmazták, hanem például azt is, hogy mi az egyházzenész, az orgonista feladata. Liturgikus zenei antológiák jelentek meg, és újból kezdték kiadni a nagy lutheránus zeneszerzők (például Schütz és J. S. Bach) műveit.

Az elmúlt század elején újraértékelő és újítási folyamat zajlott le az egyházi zene minden területén, s egy időre újból az érdeklődés középpontjába került a lutheránus liturgikus zenei hagyomány. Megélénkült az éneklő és az orgonás, illetve a Bach-művek kiadását, előadását szorgalmazó mozgalom. A 16. századi lutheránus egyházi rendtartások új kritikai kiadása és összehasonlító elemzése is a liturgiai megújulást készítette elő. Megalakult a liturgikus orientáltságú Michaelsbruderschaft (Mihály Testvéri Közösség), melyhez magyarországi lelkészek és egyháztagok is csatlakoztak. Szinte minden országban új énekeskönyvet adtak ki, és liturgikus zenei gyűjtemények, zsoltároskönyvek láttak napvilágot. Romantikaellenes reakcióként szorgalmazták a 18. század előtti zeneművek előadását, melyek mintául szolgáltak új kompozíciók írásához is. Más lutheránus zeneszerzők (többek között Buxtehude, Scheidt, M. Praetorius) műveinek összkiadását is ekkor kezdték megjelentetni. Az egyházzene színvonalas oktatása, a kántorok, kórusvezetők képzése érdekében egyházzenei iskolákat vagy szakokat hoztak létre.

Amint ebből a rövid áttekintésből is láthatjuk, evangélikus egyházunk liturgikus zenéje nemcsak a reformáció századának zenéjét foglalja magába, hanem azt is, ami előtte volt, és ami utána keletkezett; mindazt, ami evangélikus egyházunk tanításával egyezik. Mindamellett azt is megállapíthatjuk, hogy a liturgiáért, a liturgikus zenéért folyó küzdelmek, illetve a liturgiaellenes törekvések a kezdetektől eltekintve szinte mindvégig - akárcsak a legutóbbi időben - egyidejűleg voltak jelen. A liturgia és a liturgikus zene ott töltötte be és ma is csak ott tölti be feladatát, ahol értik és szeretik, ahol érteni és szeretni akarják. Helyesen és haszonnal csak akkor élünk vele, ha épülésünkre és üdvösségünkre szolgál. Ennek érdekében viszont tanítani kell a gyülekezeteket. A kérdés talán csupán csak az: tudunk-e, akarunk-e a liturgiával, a liturgikus zenével élni? A választ a gyülekezeteknek maguknak kell megadniuk...

Ferenczi Ilona


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Visszatérés és megújulás
Élő víz
Cipőnyi hit
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tanácskozott a missziói bizottság
Nagypéntek a Budavárban
Az eklézsiának szüntelenül újulnia kell!
Nagypéntektől húsvétig I.
Nagypéntektől húsvétig II.
Nagypéntektől húsvétig III.
Búcsúztató
Tízéves a békéscsabai evangélikus gimnázium

Keresztutak
Megalakult a Prúsz, a Protestáns Újságírók Szövetsége


Egy lépéssel közelebb Európához
Holokauszt-emléknap lesz Csillaghegyen
Evangélikus-református párbeszéd
Evangélikusok
Megvan a mesterhármas
e-világ
Szakmai verseny a határon
Törvénnyel védett szekták
A rászorulók önellátó képességének fejlesztése a cél
Keresztény szemmel
Hármas passiószemlélet
Always-vész
Mi a szép?
A hét témája
Elmaradt ölelés
Korai húsvét
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meseíróból mesehős

A vasárnap igéje
Szívbajok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 16 Visszatérés és megújulás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster