EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 16 - Megalakult a Prúsz, a Protestáns Újságírók Szövetsége

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Megalakult a Prúsz, a Protestáns Újságírók Szövetsége

Bejegyzés alatt álló székhelyén, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa székházában április 7-én tartott alakuló közgyűlésen immár hivatalosan is létrejött a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz). Az egyházi és világi médiumoknál dolgozó újságírókat, televíziósokat és rádiósokat tömörítő közhasznú egyesület elsődleges célja az, hogy a protestáns értékeket képviselje a médiában, illetve a közéletben.

Az írott és az elektronikus sajtó területén dolgozó reformátusok, evangélikusok, baptisták és metodisták először február 5-én, a protestáns újságírók és médiamunkások első találkozóján adtak randevút egymásnak. A résztvevők - miután szándéknyilatkozatot tettek a Protestáns Újságírók Szövetsége létrehozása mellett - egy felekezetközi újságírócsoportot bíztak meg a Prúsz megalakításának előkészítésével.

Úrnak szolgái mindnyájan

Április 7-én érkezett el az ideje annak, hogy a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) székházában - szakmai fórummal egybekötött alakuló közgyűlés keretében - létrejöhessen a Protestáns Újságírók Szövetsége. Az összegyűlt rádiósok, televíziósok és tollforgatók elsőként Háló Gyula áhítatát hallgathatták meg. A baptista lelkész - aki egyben egyháza Békehírnök című hetilapjának felelős szerkesztője is - a Jelenések könyve néhány verse (1,1; 1,17-19) alapján tartott rövid igei elmélkedésében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a jelenlévők nemcsak újságírók, hanem Isten szolgái is, akik az Úrra figyelve élnek és dolgoznak, mindennapi munkájukhoz az ő útmutatását kérik.

Fénnyé válni

"Jobb, ha az ember meggyújt egy gyertyát, mint hogy a sötétséget szidja" - üdvözölte ezután a résztvevőket Novotny Zoltán sportújságíró, a Magyar Rádió vezető szerkesztője, név szerint is említve Gáncs Péter evangélikus, valamint dr. Márkus Mihály református püspököt, a MEÖT elnökét. A köszöntő szó gyanánt idézett kínai közmondást a Prúsz alapszabályát előkészítő bizottság elnöke nem csak frappáns bevezetőnek szánta. Segítségével szemléletesen rá is világított a Protestáns Újságírók Szövetsége lényegi céljára: a keresztény értékek és érdekek felvállalására, védelmére a világban, illetve a médiában.

A következőkben dr. Kocsis Márta ügyvéd, a Magyarországi Református Egyház zsinati jogtanácsosa vette át a szót. Az előzőleg megküldött alapszabály-tervezet áttekintése és megvitatása, apróbb javítások után a jelenlévők elfogadták a szervezet alapító okiratát, így hivatalosan és szabályszerűen megalakult a Protestáns Újságírók Szövetsége közhasznú egyesület.

A közgyűlés - titkos szavazással - megválasztotta a tisztségviselőket is, ügyelve arra, hogy a tagok között képviselve legyenek mind a világi, mind pedig az egyházi médiamunkások. A döntésnél igyekeztek figyelembe venni a felekezeti megoszlást is. Így a Protestáns Újságírók Szövetségének elnökévé Novotny Zoltánt, alelnökévé dr. Fabiny Tamást, hittudományi egyetemünk docensét, a Duna Tv vallási műsorainak szerkesztőjét, titkárává pedig Csoma Áront, a református egyház zsinati szóvivőjét választották.

A kilenctagú elnökségben helyet kapott Faggyas Sándor, a Heti Válasz rovatvezetője, Kulin Ferenc, a Kölcsey Intézet igazgatója, Lakatos Judit, a Metodista című lap főszerkesztője, Nagy Imre, a Magyar Televízió munkatársa, Szentesi Zöldi László, a Magyar Nemzet újságírója, valamint lapunk főszerkesztője, T. Pintér Károly is. A gazdasági bizottságban Bogdányi Gábor, az etikai bizottságban Gáncs Péter, az ellenőrző bizottságban pedig e sorok írója képviseli egyházunkat.

Megválasztását követően Novotny Zoltán a következőképpen összegezte terveit: "Örömhírt kell közölni a 21. századnak megfelelően." A Prúsz elnöke - aki az alapszabály szerint két évig tölti be tisztségét - hangsúlyozta: fontos, hogy a pozitív példák, értékek megjelenhessenek a médiában. Az egyesületnek ezért meg kell próbálnia elérni a világi lapok, médiumok munkatársait is. A szervezetnek távol kell tartania magát a pártpolitikától, a közügyekben viszont állást kell foglalnia. Novotny Zoltán végül annak a reményének adott hangot, hogy a tömörülés elősegítheti az egyházak közötti információáramlást, a falak lebontását és a hidak építését is.

Protestantizmus és média

Az alakuló közgyűlést színvonalas szakmai referátum, valamint a "Protestáns újságírók szerepe a médiában" címet viselő kerekasztal-beszélgetés tette színesebbé.

A Magyar Nemzet fiatal újságírója, Szentesi Zöldi László előadásában a protestantizmus és újságírás kapcsolatáról szólt. Mint kiemelte: a protestáns újságírás önmagában üres fogalom csupán, mely egyedül a protestáns értékek tudatos felvállalásával telhet meg tartalommal. A protestáns újságíró nem pusztán a híreket közvetíti, hanem munkájáért felelősséggel tartozik önmaga és Isten előtt. Nap mint nap fel kell tennie a kérdést: minden tőle telhetőt megtett-e ott, ahová az Úr állította? - mondta az előadó. (Szentesi Zöldi László referátumát a szomszédos hasábokon teljes terjedelmében közöljük - A szerk.)

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői - Dusicza Ferenc (RTL Klub), dr. Fabiny Tamás (Duna Tv), Faggyas Sándor (Heti Válasz), Nagy Lenke (Reformátusok Lapja), valamint Sükösd Miklós (Közép-európai Egyetem, CEU) - Nagy Imre moderátor vezetésével egyebek mellett azon gondolkodtak el, kiket és milyen eszközökkel érhet el az egyházi média, illetve milyen új feladatokkal és kihívásokkal szembesül ma egy protestáns újságíró a világi és egyházi médiamunkában.

Egy biztos: a Protestáns Újságírók Szövetsége a rendelkezésére álló eszközök segítségével az értékelvű újságírást igyekszik elősegíteni.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Visszatérés és megújulás
Élő víz
Cipőnyi hit
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tanácskozott a missziói bizottság
Nagypéntek a Budavárban
Az eklézsiának szüntelenül újulnia kell!
Nagypéntektől húsvétig I.
Nagypéntektől húsvétig II.
Nagypéntektől húsvétig III.
Búcsúztató
Tízéves a békéscsabai evangélikus gimnázium

Keresztutak
Megalakult a Prúsz, a Protestáns Újságírók Szövetsége


Egy lépéssel közelebb Európához
Holokauszt-emléknap lesz Csillaghegyen
Evangélikus-református párbeszéd
Evangélikusok
Megvan a mesterhármas
e-világ
Szakmai verseny a határon
Törvénnyel védett szekták
A rászorulók önellátó képességének fejlesztése a cél
Keresztény szemmel
Hármas passiószemlélet
Always-vész
Mi a szép?
A hét témája
Elmaradt ölelés
Korai húsvét
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Meseíróból mesehős

A vasárnap igéje
Szívbajok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 16 Megalakult a Prúsz, a Protestáns Újságírók Szövetsége

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster