EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 28 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette. 1Móz 1,27 (Ef 4,24; Lk 5,1–11; 1Kor 1,18–25; Zsolt 73) Uram, állok a tükör előtt. Arcomon a sértettség, a gyűlölet, a közöny, a sekélyesség vonalait látom. Az én arcom az én létemről beszél. Ott ül a szememben az a furcsa, mély fájdalom, amely minden pillantásomat végessé teszi: elszakadtam tőled, kialudt rám vetített arcod fénye. Te még emlékszel a bűnbengyötörtség előtti emberarcra, és megmutatod: Krisztus az, akiben elhívtál. Benne, általa barázdáim másról beszélhetnek: rólad.

Jézus mondta: „Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet.” Mt 13,44 (Neh 8,10b; Lk 6,12–19; Mik 4,1–10) Uram, hová lett az első öröm belőlem? Elindultam, hogy miután megleltem a kincset, eladjam mindenemet – de túl nagynak találtam az árat. Nem az a szántóföld került sokba – attól nem tudtam megválni, amit el kellett volna adnom. És látod, önmagamhoz való ragaszkodásom elvette az örömöt is. Országod ára a lemondás mértékétől drága, és lemondani sem tudok olyan mértékben, hogy az enyém lehetne. Ezért te mondtál le mindenről helyettem: saját magadról.

Végül Jézus megjelent magának a tizenegynek is, amikor asztalnál ültek, és szemükre vetette hitetlenségüket, keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik látták őt, miután feltámadt. Mk 16,14 (Dán 2,22; 1Móz 35,1–5a.9–15; Mik 4,11–5,4a) Uram, annak a tizenegynek könnyebb volt, mert végül azért megjelentél, leültél velük egy asztalhoz. Én csak azoknak hihetek, akik láttak téged. De miért csak akkor tudok igazán hinni, ha saját tapasztalatom igazolja azt, amit a hit ajándékoz nekem? Biztos, hogy az az igazi hit, amely csak akkor képes hinni, ha a tapasztalatra épül? Nem éppen fordítva? Sokszor a tapasztalat ellenére való feltétlen bizalom az igazi hit? Uram, köszönöm, hogy kérdezel, és szememre veted hitetlenségemet. És már ebben is látom: itt vagy.

Akkor megtudják a népek, amelyek körülöttetek megmaradtak, hogy én, az Úr, építettem újjá a rombadőlt városokat, és én ültettem be a pusztává lett földet. Ez 36,36 (1Kor 3,9; Ez 2,3–8a; Mik 6,1–8) Uram, mikor? A romokon és a pusztán keresztül vezető utunkon hogyan bízhatunk abban, hogy mindaz, amit tönkretettünk, leromboltunk, elpusztítottunk, egykor élettel lesz teli? De te makacsul cselekszel. Folyamatosan. Ha rombolunk, te akkor is építesz, ha a gyökereket is kitépjük, te akkor is új fákat ültetsz. Most egy kis fát egy kis magról, amely életté, hitté növekedhet. Ne engedd, hogy kipusztítsam.

Többet ér a türelmes ember a hősnél, és az indulatán uralkodó annál, aki várost hódít. Péld 16,32 (Jak 1,3; ApCsel 15,4–12; Mk 2,18–22) Uram, látod az akaratom és az indulataim által formált életemet. Hallottad a gyilkos szavakat is, amelyek indulataimból születtek. Láttad ütéseimet, rúgásaimat. Sőt: a testeden érezted őket. Elszenvedted. Uram, add, hogy legalább lássam: miattam lettél leordítottá, megvertté. Indulataim és akaratom, létem tört össze.

Tarts meg engem, Istenem, mert hozzád menekültem. Zsolt 16,1b (2Thessz 3,3; Lk 22,31–34; Mk 2,23–28) Uram, hányszor kértem már ezt tőled? És te mindig megtartottál. Majd újra elindultam a tékozlók útján, és összetöretésem után újra befogadtál. Újra és újra. És azért, mert hozzád menekültem. Tarts meg akkor is, amikor már erőm sem lesz a visszaúthoz, amikor már csak létem végső mélysége kiált hozzád: tarts meg!

Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem. Fil 4,12 (1Móz 18,14a; Fil 3,12–16; Mk 3,1–6) Uram, erőssé tettél, és elfelejtem gyengeségemet. Azt gondolom, mindenre van erőm, csak éppen nem látom fontosnak, hogy töltekezzem abból, amit te adsz nekem. Nézd, Uram: erőd gyengeséggé lett a kezemben. De te éppen így adod újra erődet: ha látom, mindenemben rád szorulok, tőled függök, belőled, benned élek.

Kendeh K. Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Miért jó ez nekünk?
Élő víz
Örömvitamin
Ha az emberek istentelenek lesznek, akkor
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Aszódi szép napok
Megújult a várpalotai templom
Házastársak indulása
Ilyen még nem volt...
Aszódi harangszó
Védés
Hatvanéves érettségi találkozó Rozsnyón
Egy évből másfél hét lett
A jó kántor igényes muzsikus
Keresztutak
Ökumenikus szlovák istentisztelet Cirill és Metód püspök napján a békéscsabai evangélikus nagytemplomban
Evangélikus - római katolikus párbeszéd
Vatikáni dokumentumgyűjtemény az inkvizícióról
A Fidesz egyházi egyeztető tanácsának nyilatkozata
Ökumenikus hírszőttes
Árral vagy ár ellen?
Zarándoklat a Szélrózsára
Evangélikusok
Orgona és szószék
e-világ
A "behálózott" főapát
Ifjúsági táborok - kevés résztvevővel
Bemutatjuk EMMA-t
Keresztény szemmel
Az értelmiségi mint vezető
Gyönyörködj az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit!
A hét témája
Evangélikusok Párizsban
Párizsi alkalmak
Hugenották és katarok nyomában
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Láthatatlan színházi előadás Balassagyarmaton
"Legeltesd
Negyedszázados a Kaláka folkfesztivál
Bach-koncert-ajánlat
Horgony és vitorla
A vasárnap igéje
Szeretik önök ezt a fényt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A keresztények jó balekok?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 28 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster