EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 33 - Víz, napfény, pihenés - Balatonszárszó

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Víz, napfény, pihenés - Balatonszárszó

Május 15-én végre fellélegezhettek és elkezdhettek tervezni mindazok – lelkészcsaládok tagjai és evangélikus hívek –, akik a korábbi esztendőkben szabadságukat a balatonszárszói evangélikus üdülőben töltötték, hiszen aznap átadták rendeltetésének a felújított és kibővített komplexumot. Két elmaradt nyári szezon után tehát újra vendégeket fogadhat a közvetlenül a vízparton fekvő – egykor protestáns árvaházként működő – üdülő.

Az intézmény 1950-ben került a Magyarországi Evangélikus Egyház tulajdonába, és fél évszázadon keresztül szolgálta a pihenésre vágyó evangélikusokat.

A modern kor követelményeinek mindenben megfelelő üdülő- és konferencia-központ felújítási tervét Benczúr László Ybl-díjas építész, az Északi Egyházkerület felügyelője készítette. A kivitelezéshez szükséges több mint 300 millió forintot pedig a bajor testvéregyház biztosította.

A nyáron üdülővendégeket fogadó központ alkalmas tudományos és hitmélyítő konferenciák lebonyolítására is, mert az egykori gondnoki lakás helyén felhúzott új épületben egy konferenciaterem is helyet kapott. Most azonban – még ha a nyár nem is tombol úgy, mint máskor – nem konferenciázók, hanem jókedvű üdülővendégek töltik meg élettel az otthont.

Akinek a kellemes légkörről, a gondtalan pihenésről, test és lélek felüdüléséről gondoskodnia kell, az Végh Szabolcs, az intézmény vezetője.

– Vendégeink nyugodt pihenését a központ összkomfortossá átépített szobái (összesen huszonnégy) segítik – mondja az igazgató. – Közülük négy kétágyas, tíz háromágyas, nyolc szoba négyágyas, kettő pedig hatágyas. Mindegyikhez tartozik WC és fürdőszoba. A szobák felében televízió is található; minden szobához jár továbbá egy vagy két nyugágy. Persze egyéb eszközök is a vendégek rendelkezésére állnak: vízibiciklit, kenut, kajakot, kerékpárokat használhatnak ingyenesen. A legkisebbeket fajátékok, hinta, csúszda, mászóka várja. A volt gondnoki lakás helyén álló új épület teraszán pedig esténként kellemes borozgatás és beszélgetés mellett lehet megcsodálni a balatoni naplementét.

Végh Szabolcs örömmel nyugtázza, hogy az üdülő kihasználtsága egész nyáron százszázalékos.

– Ha véletlenül lemondás miatt megüresedik egy szoba, azonnal „beugrik” valaki azok közül, akik várólistára szorultak – mondja. – Az üdülési főszezon végén, augusztus utolsó hetében nagycsaládos táborra kerül sor, majd szeptember közepéig konferenciák következnek. Finn csoportot várunk, jönnek a Deák téri gimnáziumból, továbbá vendégeink lesznek a Pesti Egyházmegye presbiterei. Végezetül – utószezon gyanánt – szeptemberben még egy hétre üdülővendégek előtt nyitjuk meg a ház kapuját.

Többnyire lelkészcsaládok jelentkeztek az üdülőbe, de jönnek egyházi alkalmazottak, gyülekezeti tisztségviselők és egyházi szeretetintézmények munkatársai is. A vendégek között sok a fiatal, de szép számmal vannak olyanok is, akik gyermekkoruktól fogva rendszeresen visszatérő vendégei voltak az üdülőnek. Éppen az az egyik nagy varázsa Balatonszárszónak, hogy sokan évről évre mindig ugyanabban az időben jelentkeztek, hogy itt találkozzanak, és egy rövid időt együtt töltsenek el. Minden reggel rövid áhítattal kezdődik a nap, azokon a vasárnapokon pedig, amikor a szárszói evangélikus templomban nincs istentisztelet, itt tartunk összejöveteleket. Ilyenkor vagy Havasi Kálmán szolgál közöttünk, aki Kötcséről jár ide, vagy pedig a környékbeli lelkészek végeznek vendégszolgálatokat.

Káposzta Nóra családjával együtt gyermekkorától fogva az üdülőben pihen. Ezen a nyáron felszolgálóként dolgozik itt.

– Az első napokban kicsit furcsa volt az új épület, de a jót hamar meg lehetett szokni. Úgy látom, hogy az üdülő nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is igazi paradicsom – vélekedik. – A játszótér, a hatalmas füves terület ideális helyszín az önfeledt játéknak. A mi munkánkat pedig nagyban megkönnyíti a modern konyhai felszerelés.

Szabó Vilmos Béla paksi lelkész is „régi motoros” Szárszón. Ő mint országos jegyző ráadásul végigkövethette az új üdülő megvalósulásának minden fázisát, a tervezéstől a döntéshozatalon át egészen a kivitelezésig.

– Korábban is szívesen jöttem ide családommal – mondja – a viszonylag szerényebb körülmények ellenére is, mert szerettem az üdülő családias légkörét, a véget nem érő beszélgetéseket a kollégákkal. Ami azonban az idén ránk várt, arról csak felsőfokban lehet beszélni. Jellemző, hogy amikor megérkeztünk, autómmal túlszaladtunk az épületen. A szobák elegánsak, a környezet nagyszerű, az üdülő bárhol Európában megállná helyét.

Kutyej Pál Albert, a békéscsaba-erzsébethelyi gyülekezet lelkésze 1965 óta minden nyáron eljött Balatonszárszóra.

– A régi üdülő nagyon a szívünkhöz nőtt, szinte mindegyik szobájában laktunk, így az emlékek nagyon erősen élnek bennünk. Amikor három évvel ezelőtt bejelentették, hogy átépítik az üdülőt, kicsit szomorúak voltunk. Ám az örömünk annál nagyobb lett, amikor megláttuk ezt az új, nagyszerű épületet. Valóban minden igényt kielégít. Dicséret illeti a tervezőt és a kivitelezőket egyaránt. Tiszta szívemből kívánom az üdülő vezetőjének és az itt pihenőknek, hogy sok örömük legyen ebben az épületben. Egy dolgot szeretnék még az üdülő területén látni, mégpedig egy órát a harangtorony tetején.

Természetesen amikor egyházunk vezetői az intézmény átépítéséről döntöttek, nem csupán a három hónapos üdülési szezonra gondoltak, hanem szerették volna, ha egész évben jó kihasználtsággal működhetne a konferencia- és missziói központ. Ezért a szobák fűthetők. Végh Szabolcs elmondta, hogy lehetőség van többnapos gyülekezeti, iskolai alkalmak lebonyolítására is. Mivel az intézményt a konferenciák megrendezéséhez szükséges minden technikai eszközzel felszerelték, a tervek szerint novemberben és decemberben a lelkészakadémiának ad majd helyet.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Balatonszárszói Evangélikus Leányegyház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A görög katolikus istentisztelet gazdagsága (II.)
Élő víz
Mi akarsz lenni?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Víz, napfény, pihenés - Balatonszárszó
Felújítás saját erőből a Kapernaumban
Keresztutak
Áttört vasfüggöny
Hogy újra szóljon a dal
Egy vatikáni körlevél visszhangjai
Sámánszakszervezet?
Evangélikusok
Laborczi Zoltán (1919-2004)
e-világ
Rendhagyó gondolatok a parlagfűről
Keresztény szemmel
Volt egyszer egy Tízparancsolat
Egy csokor mosoly
Gyerekkincs
Hová lettek a csigák?
Milyen az ember élete?
Le kell menni kutyába...
A remete ajándéka
Szép hétvégét kívánok?
A hét témája
Mi a te hited, nagyfőnök?
evél&levél
Gonosz édesapák?
Szlovák nyelvű hittantábor Sámsonházán
Elbűvölve...
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Teremtő kezek és nyáresti harmóniák
Írónő a hátsó traktusban
Kastély és Vivaldi
Mesterségek ünnepe
A vasárnap igéje
Az igaz ember hite által él
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 33 Víz, napfény, pihenés - Balatonszárszó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster