EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 33 - Felújítás saját erőből a Kapernaumban

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Felújítás saját erőből a Kapernaumban

A fenti cím olvastán sok testvérünk pontosan tudja, melyik intézményről szólnak majd a következő sorok: a Magyarországi Evangélikus Egyház Kapernaum Szeretetintézményéről, amely szeretetotthon és konferencia-központ is egyben.

Akik az elmúlt évtizedekben konferenciákon vettek részt a gyenesdiási központban, vagy nyaralni jártak ide, azoknak valóban nem kell bemutatni az otthont. Akik csak hallottak róla, azok számára álljon itt róla néhány információ.

Az intézet dr. Deák János professzor kezdeményezésére belmissziói otthonként kezdte meg működését a múlt század elején. Az ott végzett munkát áldás kísérte, közben az épület is bővült. Sokan indultak egyházi szolgálatra innen. 1952-től nyugdíjas lelkészek otthonává alakult, de folytatódott falai között a belmissziói szolgálat is. A �70-es években felépült a konferencia-központként működő szárny, amelyet áldásos munkát végző vezetők tartottak életben.

A rendszerváltozás idején változott a helyzet. „Két lábra” állt az intézet: idősek otthonaként és konferencia-központként folytatódott – és folyik ma is – benne a munka; nyári ifjúsági táboroknak, lelkészi és diakóniai konferenciáknak ad helyet. Az idősek otthona is jelentős fejlődésnek indult. A két éve kinevezett otthonvezető fiatalos lendülettel kezdett hozzá a bővítéséhez. Ez év januárjában – Ittzés János püspök szolgálatával – átadtak öt új apartmant a megfelelő kiszolgálóegységekkel együtt. A beruházás költsége megközelíti a 40 millió forintot. Nyáron újabb építkezés kezdődött: a régi otthon déli szárnyát újították fel. Minden szobához fürdőszobát alakítottak ki, megtartva a szobák berendezését és méretét. Hat hét alatt fejeződött be az építkezés. Apróbb munkák hátra vannak még, az igazgatótanács ülésén mégis elhangzott egy újabb felújítási javaslat is.

Az intézmény saját erőforrásából végezte a munkákat. Gyenesdiás-Kapernaum országos egyházi intézmény ugyan, de ígéreteken kívül konkrét támogatást még nem kaphatott. A megvalósításra váró tervek azonban közegyházi odafigyelést és támogatást is igényelnek.

Aggasztó a konferencia-központ állapota. Ebben az esztendőben még minden előre jelzett konferenciát meg tudunk tartani, de romló állapota miatt néhány éven belül életveszélyessé válhat az épület.

Igaz, mindig az hangzott el Gyenesdiással kapcsolatban, hogy ott áldásos, jó munka folyik, helyükön vannak a munkatársak, biztosítják a megfelelő lelki és testi ellátást. Ez valóban így is volt és van. De sajnos mindennek – a vakolatnak, padlószőnyegnek, burkolásnak, mosdóknak stb. is – ára van.

Szükség van-e még a Kapernaumra? Erre a kérdésre a választ azok adhatják meg, akiknek módjukban áll megtervezni egyházunk anyagi forrásainak megfelelő, célirányos felhasználását és a munkák kivitelezését az egész egyház és a gyülekezetek érdekében.

Ennyi „előzmény” után röviden számolok be a július 29-i ünnepségről. Családias légkörben adtak hálát az otthon lakói és dolgozói az ez évi felújítási munkálatok elvégzéséért. Az ünnepi istentisztelet keretében Smidéliusz Zoltán, az igazgatótanács elnöke, püspökhelyettes a 138. zsoltár néhány verse alapján hálaadásra, előrelépésre, őszinte dicséretmondásra hívta az otthon „családját”. A megáldás szolgálatában részt vett Kendeh György diakóniai ügyvivő lelkész, aki köszönetet is mondott az otthon lakóinak, dolgozóinak és vezetőjének.

Minden otthon életében vannak előremutató, csendes percek, melyek társulnak a jövő tervezésével és az aktuális, hétköznapi kérdések – sokszor nem egyszerű – megoldásával. Isten áldását kérjük a Kapernaum lakóira, dolgozóira, vezetőjére és családjára.

Kendeh György

Regionális hozzárendelés: Kapernaum Szeretetotthon


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A görög katolikus istentisztelet gazdagsága (II.)
Élő víz
Mi akarsz lenni?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Víz, napfény, pihenés - Balatonszárszó
Felújítás saját erőből a Kapernaumban
Keresztutak
Áttört vasfüggöny
Hogy újra szóljon a dal
Egy vatikáni körlevél visszhangjai
Sámánszakszervezet?
Evangélikusok
Laborczi Zoltán (1919-2004)
e-világ
Rendhagyó gondolatok a parlagfűről
Keresztény szemmel
Volt egyszer egy Tízparancsolat
Egy csokor mosoly
Gyerekkincs
Hová lettek a csigák?
Milyen az ember élete?
Le kell menni kutyába...
A remete ajándéka
Szép hétvégét kívánok?
A hét témája
Mi a te hited, nagyfőnök?
evél&levél
Gonosz édesapák?
Szlovák nyelvű hittantábor Sámsonházán
Elbűvölve...
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Teremtő kezek és nyáresti harmóniák
Írónő a hátsó traktusban
Kastély és Vivaldi
Mesterségek ünnepe
A vasárnap igéje
Az igaz ember hite által él
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 33 Felújítás saját erőből a Kapernaumban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster