EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 33 - Volt egyszer egy Tízparancsolat

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Volt egyszer egy Tízparancsolat

Mintha fogyatkozóban lenne a Tízparancsolat ismerete… Legalábbis erre engednek következtetni olyan megrendítő események, amelyekkel gyakorta és váratlanul szembesülünk. Tapintatos „házi tesztem”, hogy vidám tartalmú kazuáliák (keresztelő, esküvő) alkalmával megkérdezem, ismerik-e a Tízparancsolat pontjait. Az eredmény: nemritkán fordul elő ama különös jelenség, hogy a megkérdezettek hírét sem hallották a kifejezésnek; mások – valamivel többen – legalább hallottak róla, és vannak olyanok is, akik még néhány parancsolatra is emlékeznek.

Pedig senkinek sem ártana a Tízparancsolat ismerete! Különösen a társadalomnak lenne komoly hasznára, ha polgárai nemcsak tudnák, hanem gyermekkoruktól lelkükbe építve hordozhatnák is magukban, a szívükben a híres Tíz Igét – vagyis a szent parancsolatokat –, mert ha ezek kikopnak a lélekből, annak sajnálatos módon keserves következményei vannak. A keserűség pedig csak növekedni fog, mert az önmagukban megfogalmazott parlamenti törvények nem képesek azt a bomlási folyamatot megállítani, amelynek szemtanúi, olykor pedig szenvedő alanyai vagyunk. Mindezt számos riasztó példával lehetne illusztrálni; s ezek nyomán önkéntelenül is megfogalmazódik bennem a kérdés: vajon hová jutunk ezen a morál és erkölcs nélküli meredek lejtőn? Szemléltesse ezt a következő eset.

Szabadságunk ideje alatt kellemes kirándulást terveztünk hazánk egyik szép hegyvidékén. Egy eddig még számunkra ismeretlen romvárat vettünk célba térkép és útleírás segítségével, és egy kis enyhe „szerpentines” autózás után meg is leltük a séta kiindulási pontját. Tanácstalanságunk a hegy lábánál, a parkolóban kezdődött. Egy táblán a következő volt olvasható: „Ne hagyja őrizetlenül az autóját, lopnak!” Nem hivatalos kiírás volt ez; valaki kézzel, nagybetűkkel egy bádoglemezre írta a figyelmeztetést.

Gyönyörű táj, ragyogó napsütés, hívogató erdő, csodálatos csend, valahol patak csörgedez, fenn a hegytetőn a romos vár, és mi megrettenve olvassuk a tábla magyar és német szövegét. Meghökkenve állunk. Mitévők legyünk? Sorsot vessünk, vagy hogyan döntsük el, hogy ki menjen fel várat nézni? Majd váltjuk egymást? Miképpen is legyen? Végül döntünk, a tiltott erdészeti úton felmegyünk kocsival a romos vár tövébe. Ott udvarias, lelkes gondnok fogad. Helyesli, hogy nem maradt lent az autó, mert – így a hiteles, helyi forrásból származó beszámoló – „tegnap két autót törtek fel a szélvédőt benyomva, mindent elvittek belőle”, de – tette hozzá – „ők még szerencsések, mert legalább az autójuk megmaradt”. Közben a vár faláról nézzük a tájat: nekünk, alföldieknek csodálatosan szép. Elegáns futású hegygerincek mindenfelé, csinos erdőkkel borítva, mintha a hegyeknek az erdő lenne a jól fésült, elegáns frizurája. Ámulva nézzük az Isten teremtette szépséges természeti világot. Belehasít a szívembe: hogyan csúfítja meg ezt az ember, a tolvaj, a lopós, a betörő! S a baj az, hogy ennek a veszélynek mindenhol ki vagyunk téve. A gyönyörű táj ellenére is szomorúságot érzek a szívemben.

Bizonyára az a német család se teszi többet magyar földre a lábát, amelynek a megpróbáltatásairól augusztus elején hallottam az egyik rádióadó déli hírműsorában. A Balaton-parton lakást bérlő német család úszni, fürdeni ment a magyar tengerbe. Természetes, hogy mindent a gondosan lezárt lakásban hagytak, az autó pedig az udvaron állt a sövény mögött, az utcáról láthatatlanul. Ők a vízben, miközben aljas tolvajok teljesen kifosztották a lakást, ráadásul – mivel az indítókulcs is az asztalon volt – az autóval távoztak. A vízből kijövőknek másuk sem maradt, csak ami akkor rajtuk volt. Egy idegen országban, távol az otthonuktól igazolványok, pénz, ruha, autó nélkül maradtak...

A hírt hallva nagyon szégyelltem magam. És nem ez az egyetlen eset, amelyről tudok. Kedves ismerősöm gyermekének az autóját lopták el; az én kocsimat egy kórház előtt parkolva feltörték, és sorolhatnám tovább… S ha bárkitől megkérdezném, hogy vannak-e hasonló tapasztalatai, bizonyára szomorú verseny kerekedhetne abból, hogy ki tud többet a Tízparancsolat hiányát illusztráló történetekből – pedig egyetlen parancsolatot vennénk csak célba: „Ne lopj!”

Lehet, hogy a hivatalos bűnüldözési statisztikák egyre kedvezőbbek, de a mindennapi tapasztalatok nem ezt igazolják. És ez a döbbenetes szellemi romlás, ez az erkölcsi ficam nem is rendőrségi ügy, a Tízparancsolattól megfosztott lelkek ügye. Így válik a régi vitatott és szajkózott tétel – hogy a vallás, a hit magánügy – igaztalanná: látható, hogy a vallás és annak erkölcse nem magán-, hanem nagyon is komoly társadalmi ügy.

Volt egyszer egy Tízparancsolat? Isten kinyilatkoztatása most is van, érvényben van, és érvényben is lesz mindörökké, amíg a világ világ; csakhogy a lelkekbe ezt egészen kisgyermekkortól őszinte szeretettel be kellene építeni, mert hiánya egyre égetőbb fájdalmat okoz egyre több embernek.

Ez is feladata lenne az írástudó pedagógiának, függetlenül minden világnézeti vitától!

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A görög katolikus istentisztelet gazdagsága (II.)
Élő víz
Mi akarsz lenni?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Víz, napfény, pihenés - Balatonszárszó
Felújítás saját erőből a Kapernaumban
Keresztutak
Áttört vasfüggöny
Hogy újra szóljon a dal
Egy vatikáni körlevél visszhangjai
Sámánszakszervezet?
Evangélikusok
Laborczi Zoltán (1919-2004)
e-világ
Rendhagyó gondolatok a parlagfűről
Keresztény szemmel
Volt egyszer egy Tízparancsolat
Egy csokor mosoly
Gyerekkincs
Hová lettek a csigák?
Milyen az ember élete?
Le kell menni kutyába...
A remete ajándéka
Szép hétvégét kívánok?
A hét témája
Mi a te hited, nagyfőnök?
evél&levél
Gonosz édesapák?
Szlovák nyelvű hittantábor Sámsonházán
Elbűvölve...
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Teremtő kezek és nyáresti harmóniák
Írónő a hátsó traktusban
Kastély és Vivaldi
Mesterségek ünnepe
A vasárnap igéje
Az igaz ember hite által él
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 33 Volt egyszer egy Tízparancsolat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster