EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 37 - Elihútól Jézusig

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 14. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Elihútól Jézusig

Jób 32,4–9

Jób könyve a személyesen átélt emberi szenvedés drámai kifejeződése. Joggal nevezik olyan irodalmi és bölcseleti remekműnek, amely mintegy előkészíti Goethe Faustját vagy Dante Isteni színjátékát. A mai nap igéje egy látszólagos mellékszereplőt helyez a rivaldafénybe. Az egész könyv úgy épül fel, hogy egyik oldalon a kegyes, gazdag és sikeres Jób áll, akit azonban váratlanul próbatételek és csapások érnek. A másik oldalon áll Elifáz, Bildád és Cófár, a három barát, akik Jóbot hasztalan próbálják vigasztalni. Ők hárman eleinte mindenre bölcs, hideg fejű és logikus választ szeretnének adni, ám hamar kiderül, hogy szavaik üresen koppannak, érvelésük önmaguk körül forog, és legfőképpen nincs bennük elég szeretet a szenvedő ember iránt. Ekkor lép színre váratlanul Elihú.

Feszítő belső kényszer hatására mondja el szavait. Az egyház történetéből is ismerünk olyan híres helyzeteket, hogy valaki ellenállhatatlan belső késztetésre kénytelen a nyilvánosság elé állni. Bornemisza Péter úgy fogalmaz, hogy ha nem szólt volna, akkor az oldala fakadt volna ki, annyira feszítette őt a belső kényszer. „Nem hallgathattam” – ebben a sokat idézett mondatban foglalható össze Martin Luther King álmokat megvalósítani akaró küldetése. „Tele vagyok szavakkal, szorongat engem belülről a lélek” – mondja ugyanebben a szellemben Elihú (32,18). Ennek jegyében Elihú hármas kihívásra válaszol: arra, hogyan fogadjuk a csapásokat, mit jelent az igazi barátság, illetve hogy milyen szerepet vállalhat az ifjúság.

Jób három barátja is meg akarta magyarázni a csapások értelmét, ám szavuk csupán kioktatásként hatott. Képtelenek voltak a szenvedő Jób bőrébe bújni. Beszéde későbbi részében Elihú arra utal, hogy a szenvedés nem egyszerűen próbatétel, hanem erőforrás is lehet. Nem Isten cselekedeteit akarja mindenáron igazolni, hanem képes a világot a szenvedő szemével is nézni. Valaki egyszer egy hasonlattal világította meg az empátia és a szimpátia közötti különbséget. Empátia az, mondta, ha észrevesszük, hogy valaki beleesett egy gödörbe. Viszont szimpátia az, ha le is mászunk érte. Ezzel az elihúi szándékkal élhetünk a világban ma is megmutatkozó csapások közepette. Egy-egy közeli vagy távoli terrortámadás, egyének és közösségek bajba jutása egyaránt felveti a kérdést: miként nézünk szembe a csapásokkal és az azokat elszenvedni kénytelen emberekkel? Borzongató félelemmel és rémülettel? Közönnyel? Bagatellizálással? Kioktatással? Elihú az együttérzés, együttszenvedés magatartására ad példát.

Elihú megjelenése azt a kérdést is felveti, hogy mit jelent az igazi barátság. Ennek is máig ható érvénye van. Egy társuk öngyilkossága után a barátok tehetetlenül tárják szét karjukat: „Nem tehetünk róla. Semmit sem vettünk észre.” Itt az „őrizője vagyok én az én testvéremnek?” kaini kérdése köszön vissza. Jób könyvének egésze –- a negatív és a pozitív példák segítségével – azt sugallja, hogy vegyük észre a szenvedőt, vigyázzunk egymásra. Van közünk egymáshoz! Vállunkra vehetjük a másik embert! Ne csak a gödör szélén sajnálkozzunk, és tördeljük kezünket, hanem menjünk le érte a mélybe! De a legkevesebb – amit mindig megtehetünk –, hogy imádkozunk érte.

A harmadik csomópont a nemzedéki kérdés. Alighanem minden korban előfordult a korosztályok konfliktusa. Elihú azzal indokolja korábbi hallgatását, hogy ő még túl fiatal. Hátrahúzódott, hadd szóljanak előbb az öregek. Ám most már nem hallgathat. Nem hivatkozhat fiatalságára. Van mondanivalója, amelyet nem fojthat magába. „Nem az idősek a bölcsek, és nem a vének értenek az ítélethez” (32,9) – ezzel a mondattal egy ősi tételt kérdőjelez meg. Ez a jelenség ismét csak ismerős az egyház történetéből, de jelenéből is. Kezdve Jézus tanítványaitól, akik többségében bizonyára fiatalok voltak, a közelmúlt egy választásáig, amelynek nyomán egy 28 éves lelkész lett a litván evangélikus egyház püspöke. Meg kell becsülni az idősek szolgálatát és útmutató szavát, ám jöhetnek korok, amikor a fiataloknak kell kezdeményezően fellépniük.

Jézus mind a három elihúi kihívással szembesült. A csapásokat és megpróbáltatásokat képes volt a szenvedő szemszögéből nézni, sőt egyenesen magára is vállalta őket. Felelősségteljesen forgolódott barátai és családja körében, vállalva a konfliktusokat is. Végül pedig mert a fiatalokra építeni.

Imádkozzunk!

Mind az önhittségtől, mind a kishitűségtől őrizz meg minket, Urunk! Segíts, hogy tanítványaid tudjunk maradni. Egyaránt képesek legyünk hallgatni és szólni, mikor mi a te akaratod. Add nekünk azt a bölcsességet, amely független az évek számától. Ámen.

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (I.)
Élő víz
Itt a szeptember - fussunk!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Óvodaszentelés Nagytarcsán
Jeremiás beszlani siralmai
Kapu- és tanévnyitás
Lelkésziktatás Tabon
Új tanév, új tagozat
Toronymagasban Csepelen
Igevers a Kinder tojásban
Mátrai Názáret
Indulj az úton
Keresztutak
Felhívás
Magyarország - német szemmel
L'Abri konferencia - "EmberSég" címmel
Izrael szent földje - a Wesselényi utcában
Evangélikusok
Áldásadás Kapi Béla sírjánál
e-világ
A Magyar Keresztény Portál
Keresztény szemmel
Farmer és Luther-rózsa
Személyes emlékek
A hét témája
Adománygyűjtés a beszlani tragédia károsultjainak megsegítésére
evél&levél
Miért nem?
Oldalszél?
Homokvihar? Vihar egy kanál vízben!
A csoda
Közlemények, nyilatkozatok
Kedves Előfizetőnk!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tudni kell szeretni!
Déli harangszó ezúttal Kondorosról
Művészeti estek az ökumené jegyében
A vasárnap igéje
Elihútól Jézusig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Legyünk-e érzékenyek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 37 Elihútól Jézusig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster