EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 37 - A Magyar Keresztény Portál

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A Magyar Keresztény Portál

www.kereszteny.hu

  1. nyarán a történelmi egyházakhoz tartozó lelkipásztorok és informatikusok megalapították a Magyar Keresztény Internet Egyesületet, hogy egyházaik körében segítsék az internetes kultúra meghonosítását. Magyar és nemzetközi konferenciákat szerveztek, kiadták, és egy pályázat eredményeképpen a történelmi egyházak minden lelkészének és papjának ingyenesen eljuttatták A templom egere című ismeretterjesztő kötetet. Öszszefogva az Ökumenikus Ifjúsági Irodával és a Katolikus Ifjúsági Mozgalommal létrehozták a Magyar Keresztény Portált, amely szándékai szerint katolikus, református és evangélikus internetes információk gyűjtőhelye kíván lenni.

Itt talált magának helyet a Keresztény Lapszemle, amely a Kárpát-medence magyar nyelvű internetes lapjaiból válogatta ki a történelmi egyházakat érintő cikkeket, majd ezeket oldalain közreadta, és naponta e-mailben elküldte mindenkinek, aki kérte. Sajnos nemrég néhány törvény megváltozása miatt be kellett szüntetni ezt a népszerű szolgáltatást.

Elindult viszont egy új kezdeményezés, a Prédikációtár. Azzal szeretnék szolgálni a keresztény egyházak igehirdetési és evangélizációs munkáját, hogy összegyűjtik az elhangzott igehirdetéseket, igemagyarázatokat, szentbeszédeket, prédikációkat, áhítatokat, gyermek-bibliaórák anyagait vagy azok vázlatát, evangélizációs sorozatokat stb. Már kereshetők akár régi „nagy” igehirdetők, akár ma élő papok, lelkészek régi prédikációi, szentbeszédei, Biblia-magyarázatai is. Bárki elolvashatja, mit mond az Ige Luthernek, Joó Sándornak, vagy akár II. János Pál pápának.

A Prédikációtár anyagait – igazi „internetes” módon – a világ bármely pontjáról fel lehet tölteni, közzé lehet adni. Papok, lelkészek, világi munkatársak, evangelizációs segítők, gyermekmunkások töltik saját (amúgy is kevés) szabad idejük egy részét azzal, hogy kazettára vett vagy papíron meglévő anyagokat számítógépes formába öntenek, és így adják közre a keresztény közösségek számára.

Nehéz feladatra vállalkozik a portál linkgyűjteménye, a Keresztény Kereső. A teljességre törekedve nyolc fő- és huszonöt alkategóriába soroltan gyűjti öszsze az internet magyar nyelvű részének keresztény kötődésű címeit. A világháló dzsungelében ez biztos iránytű lehet számunkra.

Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy sokan használják a portálon található két modern bibliafordítás internetes változatát. Itt ugyanis elérhető a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliája és a Szent István Társulat által kiadott katolikus Biblia is. A két Biblia szövegét a portált üzemeltető Magyar Keresztény Internet Egyesület közvetlenül a kiadóktól kapta. Mindkét bibliafordítás teljes szövegében lehet keresni a weboldalon. A közvetlen cím: www.kereszteny.hu/biblia.

A Magyar Keresztény Portálon található a félhivatalos katolikus egyházi lap, a Magyar Kurír hetente több alkalommal frissülő honlapja is. A Magyar Kurír egyben katolikus hírügynökség is, amely 1910 óta működik.

A portálon található internetes oldalukon csak híreik, elemzéseik egy részét teszik közzé. A többi nem jelenik meg az internetes változatban, csak a lap hivatalos előfizetői kapják meg, akik elektronikus formában (naponta küldött e-mailekben) vagy teljesen hagyományos formában (a szerkesztőség által házilag sokszorosított hetilapként) is kézbe vehetik a Magyar Kurír különböző kiadásait. Ebből adódóan egyes napi hírek először csak erősen rövidítve jelennek meg a weboldalon, és csak 8-10 nappal később lesznek elérhetők teljes terjedelmükben. A legfrissebb hírek egy része esetében napközben csak maga a cím érhető el. Ez azt jelenti, hogy a Kurír szerkesztősége még dolgozik a hír végső formába öntésén, de már bizonyos, hogy az adott témáról aznap még bővebb információt nyújtanak.

Ez a portál szolgálni, segíteni szeretne – Önöknek is!

Pető Gábor (peto@levele.hu), Fehér János (feher@hcbc.hu)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (I.)
Élő víz
Itt a szeptember - fussunk!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Óvodaszentelés Nagytarcsán
Jeremiás beszlani siralmai
Kapu- és tanévnyitás
Lelkésziktatás Tabon
Új tanév, új tagozat
Toronymagasban Csepelen
Igevers a Kinder tojásban
Mátrai Názáret
Indulj az úton
Keresztutak
Felhívás
Magyarország - német szemmel
L'Abri konferencia - "EmberSég" címmel
Izrael szent földje - a Wesselényi utcában
Evangélikusok
Áldásadás Kapi Béla sírjánál
e-világ
A Magyar Keresztény Portál
Keresztény szemmel
Farmer és Luther-rózsa
Személyes emlékek
A hét témája
Adománygyűjtés a beszlani tragédia károsultjainak megsegítésére
evél&levél
Miért nem?
Oldalszél?
Homokvihar? Vihar egy kanál vízben!
A csoda
Közlemények, nyilatkozatok
Kedves Előfizetőnk!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tudni kell szeretni!
Déli harangszó ezúttal Kondorosról
Művészeti estek az ökumené jegyében
A vasárnap igéje
Elihútól Jézusig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Legyünk-e érzékenyek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 37 A Magyar Keresztény Portál

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster