EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 37 - A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (I.)

Liturgikus sarok

Nézzünk körül az egyházban 13.

Hozzászólás a cikkhez

A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (I.)

Testvéregyházainkat bemutató sorozatunk két következő részében az evangélikussághoz teológiailag és kegyességileg különösen is közel álló metodista egyház istentiszteleti életét vesszük szemügyre. Kalauzunk Csernák István, a metodista egyház szuperitendense. (H. K.)

A metodista tradíció szerint az istentisztelet az Istentől rendelt kegyelmi eszközökhöz tartozik. E mögött az a meggyőződés áll, hogy az istentisztelet a mindennapok hite számára aktualizálja Isten kinyilatkoztatását. Az istentiszteleti összejövetelen Isten új életet teremtő igéje által munkálkodik bennünk. Ebben az igében részesít minket Isten üdvözítő és megújító jelenlétével. Ezért az istentisztelet mindenekelőtt Isten szolgálata bennünk, és általa kapunk új erőt az emberek közötti szolgálatra. Isten maga hív meg bennünket a vele való közösségbe. Ezért az istentisztelet liturgiájának is azt a célt kell szolgálnia, hogy benne átéljük Krisztus jelenlétét.

A „liturgia” szó még húsz évvel ezelőtt is idegenül csengett közöttünk, itt Magyarországon, a metodista istentisztelettel összefüggő beszélgetésekben. Az istentisztelet inkább volt a lelkész improvizációja, jó esetben lelki megérzésének lecsapódása, mint tudatos vagy az egyházrenddel szabályozott liturgiai keretben történő istentiszteleti rend. Persze közösségeinkben mindenhol kialakult valamilyen szokás, amely nagymértékben függött az éppen ott szolgáló lelkésztől. Ez többségében azokat a liturgiai elemeket jelentette, amelyek – keretét tekintve – ma is jellemzőek a metodista istentiszteletre: a bevezető apostoli köszöntés után ének, igeolvasás, imádság, újabb ének követi egymást, majd az istentisztelet idejének több mint felét kitevő igehirdetés következik. Az igehirdetést lezáró lelkészi imát kiegészíti a személyes csendben megfogalmazott imádságra adott egy-két perc vagy a szabadon mondott személyes hangos imádságok csokra. A záróének és áldás zárja az istentiszteletet. A közvetlenség, a családiasság mindig jellemzője volt a magyar metodista istentiszteletnek, és ezt az örökségünket ma is szívesen vállaljuk.

Ennek a gyülekezeti „liturgiai rendnek” az elemei nagymértékben függtek a századfordulós magyar puritán protestáns (evangélikus, református) hagyományoktól és a kisgyülekezeti, családias gondolkodástól. Az európai vagy még távolabbi metodizmus – a világháború után különösen – kevéssé tudott hatást gyakorolni a magyar istentiszteleti életre.

Mintegy húsz évvel ezelőtt kezdett az egyház az európai metodista liturgiák iránt érdeklődni. Ennek keretében kapott minden metodista lelkész egy-egy német nyelvű liturgiai könyvet, amelyben a Közép- és Dél-európai Centrálkonferenciánk hivatalos liturgiái találhatók. A különböző egyházi események liturgiáit néhány év alatt lefordítottuk, és elkezdődött ezeknek a gyülekezeti életbe való lassú beépítése. (Ez a folyamat mind a mai napig tart.) A centrálkonferenciai liturgiák segítségével viszonylag egységessé váltak a gyülekezeti események szertartásai. Színesítette istentiszteletünket az új úrvacsora-liturgia (egyébként a metodista közösségek a nagyünnepi úrvacsorázáson kívül havonta tartanak úrvacsora-istentiszteletet), a keresztség, a tagfelvétel, a házasságkötés, a temetés, a lelkészek felszentelésének liturgiája stb. Ennek tudható be, hogy a mai metodista istentiszteleteken egyre gyakrabban hangzanak fel a reszponzórikus imádságok is. Gyakran mondjuk együtt a Miatyánkot.

A hitvallások közül igazán csak az Apostoli hitvallás került be az istentiszteleti gyakorlatunkba. A már említett hivatalos liturgiában szerepel a Niceai hitvallás is, illetve az úgynevezett Szociális hitvallás, amely tizenhárom hitvallásszerűen megfogalmazott imából áll. Ezt az egyetemes egyház 1908-ban fogadta el annak érdekében, hogy az egyház szociális küldetését konkrét formában is szem előtt tartsa, és ezzel is megerősítse, hogy a keresztény szeretetnek tettekben kell megvalósulnia.

Csernák István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (I.)
Élő víz
Itt a szeptember - fussunk!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Óvodaszentelés Nagytarcsán
Jeremiás beszlani siralmai
Kapu- és tanévnyitás
Lelkésziktatás Tabon
Új tanév, új tagozat
Toronymagasban Csepelen
Igevers a Kinder tojásban
Mátrai Názáret
Indulj az úton
Keresztutak
Felhívás
Magyarország - német szemmel
L'Abri konferencia - "EmberSég" címmel
Izrael szent földje - a Wesselényi utcában
Evangélikusok
Áldásadás Kapi Béla sírjánál
e-világ
A Magyar Keresztény Portál
Keresztény szemmel
Farmer és Luther-rózsa
Személyes emlékek
A hét témája
Adománygyűjtés a beszlani tragédia károsultjainak megsegítésére
evél&levél
Miért nem?
Oldalszél?
Homokvihar? Vihar egy kanál vízben!
A csoda
Közlemények, nyilatkozatok
Kedves Előfizetőnk!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tudni kell szeretni!
Déli harangszó ezúttal Kondorosról
Művészeti estek az ökumené jegyében
A vasárnap igéje
Elihútól Jézusig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Legyünk-e érzékenyek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 37 A metodista istentisztelet tradicionális és mai jellegzetességei (I.)

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster