EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 8 - Történt valami az EKE ifjúsági hétvégéin...

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Történt valami az EKE ifjúsági hétvégéin...

"Nem jó az embernek egyedül..." Isten igent mondott a két nemre, de hogyan tovább ezután? Közel 200 fiatal úgy döntött, hogy - a jelentkezők nagy létszámára való tekintettel két egymást követő hétvégén - az Úr elé áll kérdéseivel, gondjaival, örömeivel. Akadtak olyanok, aki nyitott, engedelmes szívvel készek voltak arra, hogy újat tanuljanak. Sokan közülük életük egy-egy pontján már meghozták azt a döntést, hogy nem akarnak tovább az Úr nélkül élni. Kimondták, hogy "nem tudom megélni ezt a földi életet, mindent tönkretettem, értelmetlenül futkostam. Bocsáss meg, Atyám, hazajöttem a disznóvályútól". Az egyik fiatalember életében három hete történt ez a döntés. El is mondta bizonyságtételében, hogy addig nem akart megnősülni, semmire sem tartotta a házasságot, sőt kifejezetten taszítónak találta. Most már azonban felismerte a jelentőségét, fontosságát. Az Úr adjon neki erre a földi életre társat, aki a másik fele lesz, s akivel egyek lehetnek az Úrban. Övék lehet az ígéret, hogy "ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük".

Volt, aki meglátta Istennel szembeni lázadását, és térdre borult ezen a hétvégén. Volt olyan is, aki miután szembesült engedetlenségével, megfutamodott. Nem merte felvállalni a döntés súlyát, bár bízik benne, hogy lesz még erre lehetősége. Néhány fiatal szíve bezárult: hangosan tiltakoztak az ellen, hogy csak az Úr tudja, ki a másik felünk, ki az, aki igazán illik hozzánk. "Igenis meg lehet élni a házasságot Isten nélkül is, nélküle is működik!" - hangoztatták. Ők még nem tudják, hogy a lelkileg halott ember cselekedetei halált nemzenek. Csak életből fakad élet, különben az ember tönkreteszi a másikat, a körülötte élőket, gyermekeit. Ezeket a fiatalokat meggyőzni nem lehet, de könyörögni értük igen, hogy még időben megszülethessen bennük a döntés.

Olyan "reménykedő" gondolat is elhangzott, hogy "ő még nincs hitben, de azt ígérte, hogy jönni fog velem a gyülekezetbe". Meddig...? Mikorra várható az első összecsapás? Ki fog engedni? Természetesen a hitben élő, hiszen ez van a szívében. Ha egy halottal kötöd össze az életedet, hullamérgezést fogsz kapni! - szembesült egy csoportbeszélgetésen valaki a valósággal.

Senki nem nevetett a másik mondatain, csendes, "mély" beszélgetések alakultak ki a tíz-tizenkét fős csoportokban, de a magánbeszélgetésekben is. Egyikőjük tágra nyílt szemmel, sápadtan döbbent rá arra, hogy önző céljai eléréshez kellett volna az Isten, azért, hogy végre övé legyen az imádott, hitben élő lány.

Szívet átmelegítő, hálára késztető volt a már egymásra talált fiatalok látványa. Akadtak közöttük jegyespárok, házasok is, bizonyítva, hogy Isten látja az életüket, tudja, ki a nekik való társ. Jó volt hallani, hogy nem próbálták ki a szexet házasság előtt, hanem megőrizték magukat egymásnak, hogy együtt részesülhessenek ebben az örömben is. Nem kihasználva, aztán eldobva a másikat, hanem hálatelt szívvel, felelősséggel, egymás örömére ölelkezve, egymást "megtanulva". Hiszen ezért adta az Úr a szexualitást, a testi kapcsolat áldását - a házasság részeként.

Szó eshetett a gyermekvállalásról is. Erről a kérdésről szintén nem törvényeket felállítva, hanem átölelő szeretettel beszélgethettünk.

El lehetne merengeni azon, hogy milyen jó, hogy ezek az ifjak mást szeretnének, nem kiégett kapcsolatokban élni, felelősségvállalás nélkül összeköltözni, hanem házasságban együtt lenni (egy másik neművel!), hiszen ezeket az elhatározásokat megáldja Isten. Milyen örvendetes, hogy azok, akik eljöttek Piliscsabára, már nem akarják Isten áldása nélkül elkezdeni közös életüket!

Folytatni kell, és folytatni szeretnénk! Hogy ne a válóperek szaporodjanak, hanem az Úr áldása növekedhessen. Tehát találkozunk...

pncs.n


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Kié a dicsőség?
Emberség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gyülekezettörténet fiatalokkal
Az északi kerület egyházmegyei elnökségeinek talákozója
Csendeshétvége farsangi időben
Gályarab lelkészekre emlékeztek Sárváron
Istentisztelet - ifjúsági rendezésben
Isten mondta ki az igent a nemekre
Történt valami az EKE ifjúsági hétvégéin...
Esztusra emlékeztek
Keresztutak
Búcsú az Államoktól
Személyre szabott vallásválasztás az interneten
Testvéri segítségnyújtás
Kegyelem Korán-tanulásért cserébe?
Repülős térítés
Az első katolikus televízió a neten
Egyre népszerűbb a
Evangélium a metróállomásokon
Nők az ellentétek országában
Evangélikusok

Schelken Pálma 90 éves
Berzsenyi Dániel osztályrésze
Berzsenyi
"Szeretem a vért, a verejtéket és a könnyeket"
e-világ
Nemes vetélkedéssel az egyházi informatikáért
Nem jó hazugságban élni

Vitára kész(tető) jelentés az óvoda- és iskolabezárásokról
Borbarátok
Kiáltás a mélyből
Nyomdászszakmai konferencia a Dunakanyarban
Keresztény szemmel
Megálló
Hajnali vendég
Világ jó fejei, egyesüljetek!
Egy látogatás története
A hét témája
Kinek az érdekében?
SZDSZ: Ne támogassa az állam az egyházak hitéleti tevékenységét
evél&levél
Két észrevétel liturgiánk kialakulásának történeti előzményeihez
Búcsú az evangélizációtól?

Pontosítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Nekünk és értünk írt Napló
A vasárnap igéje
A Golgota felé
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Evélet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 8 Történt valami az EKE ifjúsági hétvégéin...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster