EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 8 - Berzsenyi Dániel osztályrésze

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Berzsenyi Dániel osztályrésze

Berzsenyi Dániel

Berzsenyi Dániel (Egyházashetye, 1776. május 7. - Nikla, 1836. február 24.) a soproni líceumban ismerte meg a felvilágosult szerzők, valamint a német és latin lírikusok újabb alkotásait. Lírájának kezdeti szakaszára a német nyelvű költészet alapos ismerete és a római poéták nyomták rá a bélyeget. Berzsenyi 1795-ben hagyta el a kollégiumot, s rövid katonáskodás után Niklán kezdett el gazdálkodni. Kisebb-nagyobb megszakításokkal itt élte le az életét. Nemesember volt, aki eleinte - a napóleoni háborúk alatt, amikor fellendült a gabonapiac - a nemesi megelégedettségnek volt a költője. Érdemes megfigyelni azt a lelki és szellemi vonulatot, amely nagy verseiben nyomon követhető, s amely a jólét zsibbadtságán keresztül a megtérésén át elvezette őt egészen a féltő hazaszeretetig.

Osztályrészem című versében elégedettség tölti el vagyonossága miatt. Verséből az az életérzés árad, hogy ha az anyagi jólétet és a költészetet egyaránt birtokolni tudja, akkor a világ bármely részén boldogan tudna élni. A Magyarokhoz I. című költeményében fogalmazódik meg először az erkölcsi romlás fenyegető rémképe. Isten létének megtapasztalásáról a Fohászkodásban tesz tanúbizonyságot. Az elmúlás tudatosulása a Közelítő télben kap hangot, míg a Levéltöredék barátnémhoz című versében már összegző önarcképet rajzol magáról. "Isten fölfoghatatlan, hazája megsemmisül, élete ellobban!" - ezzel a mondattal jellemezhetjük költészetét.

Különleges zeneiséggel megírt ódái és elégiái mellett az episztola műfaja sem volt idegen tőle. Berzsenyi költészete gigászi erők egyensúlya, mely a végletek között mozog. A magyar költészetben megfigyelhető, hogy a bizonytalan történelmi korszakokban a költők szívesen fordultak az egyensúlyt és nyugalmat sugalló antikvitás stílusához. Így volt ez a jakobinus mozgalom vérbefojtását követően, a 19. század elején, amikor mint életmintákat fordították a nagy ókori római költők verseit, de ugyanez történt 1849 után, a szabadságharc leverését követően is. Egy ország lelke szólal meg a Magyarokhoz című versében, amely azt is megmutatja, hogy milyen gazdag volt a nyelvújítás előtt is a magyar szókincs.

Berzsenyi az első meghasonlott lélek irodalmunkban. Juhász Géza találóan azt írja róla, hogy nem robban a világ ellen, mint nemsokára Byron, hanem önmagát emészti föl.

Szinte félt a nyilvánosságtól. Mire fölfedezték, addigra kész költő volt. Kis János evangélikus lelkész-költő közvetítette verseit Kazinczynak. Kazinczy egy látogatása alkalmával, 1808-ban látta meg barátjánál Berzsenyi Dániel harminckét éves somogyi földbirtokos verseinek kéziratát. Fölmarkolta, és a szerző tudta nélkül magával vitte Széphalomra javítgatás céljából. Folyamatosan bombázta is Berzsenyit különféle kritikai észrevételeivel, ám eszébe sem jutott, hogy kiadassa a pártfogásába vett kéziratot. Helmeczi Mihály - mint egykori Kazinczy-hívő - volt az, aki gyűjtést rendezett, és saját gondozásában 1813-ban megjelentette a kötetet egy Berzsenyinél lévő példány alapján. Azonban Helmeczi cselekedetét nem a segítő szándék vezérelte, hanem az önös érdek. Az 1816-ban megjelentetett második kiadás elé egy terjedelmes írását is odabiggyesztette, amely nem is illett a kötet tárgyához, és csak ezután következtek Berzsenyi versei. Erről az aljas tettről azonban sikerült elterelnie a figyelmet, mivel Berzsenyit föltüzelve módosíttatta a költővel az első kiadásban megjelent, Kazinczy által javasolt korrekciókat. Ez elegendő okot szolgáltatott Kazinczynak arra, hogy megsértődjön, és a háttérből mozgósítsa ifjú hívét és tisztelőjét, Kölcsey Ferencet, akinek amúgy sem volt rokonszenves Berzsenyi. Kölcseynek így nem esett nehezére egy folyóiratban megbírálnia Berzsenyi kötetét. Ennek köszönhetően Berzsenyi valóságos depresszióba esett. Tény, hogy 1815 után elhallgatott, s ehhez a politikai helyzet változásán kívül a Kölcsey-bírálat is hozzájárult. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy alig akad a magyar irodalomban olyan alkotónk, akinek száznál kevesebb verssel sikerült kivívnia a halhatatlanságot.

Berzsenyi jelentőségét mutatja az is, hogy gróf Széchenyinek szolgált példaképül, s ez főleg akkor nem számít csekélységnek, ha megnézzük költészettani tanulmányát is, mely Poétai harmonisztika címen 1831-ben látott napvilágot, és Kierkegaard eszméit tükrözi.

Arday Géza irodalomtörténész


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Kié a dicsőség?
Emberség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gyülekezettörténet fiatalokkal
Az északi kerület egyházmegyei elnökségeinek talákozója
Csendeshétvége farsangi időben
Gályarab lelkészekre emlékeztek Sárváron
Istentisztelet - ifjúsági rendezésben
Isten mondta ki az igent a nemekre
Történt valami az EKE ifjúsági hétvégéin...
Esztusra emlékeztek
Keresztutak
Búcsú az Államoktól
Személyre szabott vallásválasztás az interneten
Testvéri segítségnyújtás
Kegyelem Korán-tanulásért cserébe?
Repülős térítés
Az első katolikus televízió a neten
Egyre népszerűbb a
Evangélium a metróállomásokon
Nők az ellentétek országában
Evangélikusok

Schelken Pálma 90 éves
Berzsenyi Dániel osztályrésze
Berzsenyi
"Szeretem a vért, a verejtéket és a könnyeket"
e-világ
Nemes vetélkedéssel az egyházi informatikáért
Nem jó hazugságban élni

Vitára kész(tető) jelentés az óvoda- és iskolabezárásokról
Borbarátok
Kiáltás a mélyből
Nyomdászszakmai konferencia a Dunakanyarban
Keresztény szemmel
Megálló
Hajnali vendég
Világ jó fejei, egyesüljetek!
Egy látogatás története
A hét témája
Kinek az érdekében?
SZDSZ: Ne támogassa az állam az egyházak hitéleti tevékenységét
evél&levél
Két észrevétel liturgiánk kialakulásának történeti előzményeihez
Búcsú az evangélizációtól?

Pontosítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Nekünk és értünk írt Napló
A vasárnap igéje
A Golgota felé
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Evélet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 8 Berzsenyi Dániel osztályrésze

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster