EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 02 - Célkereszt

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Célkereszt

Véget ért hát az elmúlt esztendő, tiszta utat nyitva az újnak. Sokunk számára a naptári forduló az értékelés és az összegzés ideje. Visszatekintünk; felmérjük, milyen is volt az elmúlt év, milyen jól töltöttük azt ki szakmailag és emberileg. Vakmerő pillantást vetünk előre, elképzelve, hogy mit szeretnénk látni és megtapasztalni a 2005. esztendőben.

Nemrégiben olvastam néhány hírt az újév közeledtével zajló éves vissza- és előretekintésekkel kapcsolatban. A Forbes magazinban azoknak a listáján, akik 2004-ben a világ leggazdagabb emberei voltak, egy ember nevére lettem figyelmes. Ennek a valakinek a magánvagyonát 5,8 milliárd dollárra becsülték. Sokak éves keresete 58 000 dollár – amely bizony a világ legtöbb országban elérhetetlen álomfizetés. Nos, szorozd be ezt egymillióval!

Szeretnél cserélni ezzel a férfival, akár csak egyetlen napra is? Vajon nem tesz-e – akár csak egy pillanatra – iriggyé vagy féltékennyé az, ha ilyen hihetetlenül gazdag emberről hallasz? Az egyik barátom ugyanezt az embert ugyanezen a héten a Wall Street Journal főoldalán is megpillantotta, ez a vezércikk azonban a haláláról adott hírt. Az olajmágnás egyik pillanatról a másikra semmivé lett, anélkül hogy fel tudta volna mérni, mennyi is a magánvagyona. A könyvelője azonban gyorsan összegezte, hogy mennyit hagyott maga után. Mindenét!

Amikor visszanézünk egy évre, és új célokat tűzünk ki a jövőre nézve, becsületesen át kell gondolnunk, hogy jó célt tűzünk-e ki magunk elé. Én nem tudok semmit erről az emberről. Lehet, hogy csodálatosan emberszerető volt, és befolyását latba vetette, hogy segítsen a rosszabb helyzetben lévőkön. Amit tudunk, az az, hogy az emberi halandóság aránya 100%. Egy nap – ahogyan ez vele is történt – nem lesz többé semmi, de semmi értéke a céloknak, a teljesítménynek, a vagyonnak.

Ha biztosan tudnád, hogy a következő lesz az utolsó éved ezen a földön, az hogyan hatna a céljaid meghatározására? Gondolj arra, hogy mit ír erről egy régi, de nagyra becsült könyv, a Biblia. Olyan célt tűzz ki, amely megéri az árát.

Gyakran nagyon vonzónak tűnnek kitűzött céljaink, de később meg kell fizetnünk az árukat – személyes életünket és pénzügyeinket tekintve egyaránt. Mielőtt elkezdenél valamit, bölcsen számítsd ki, hogy vajon az elvárt haszon megéri-e az árát. „Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig? Nehogy – miután alapot vetett, de nem tudja befejezni – gúnyolni kezdje mindenki, aki látja, és ezt mondja: Ez az ember építkezni kezdett, de nem tudta befejezni.” (Lk 14,28–30)

Tervezd azt, hogy többet adsz, mint amennyit kapsz. Különösnek tűnik, de ha önmagunkat adjuk – időnket és képességünket –, ugyanúgy, mint a vagyontárgyaink, ezek is gyarapodni fognak. Emlékezz arra, amit Jézus mond: „Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” (ApCsel 20,35)

Olyan dologba fektess, amelyből folyamatosan kapsz osztalékot. Ugye szívesen fektetnél be olyasmibe, aminek garantáltan magas hozama van? Megteheted. „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. (Mt 6,19–20)

Olyan életre vágyakozz, amely tiszteletet és megbecsülést hoz. Ha meg kellene ma írni a sírfeliratodat, nem szeretnéd-e, ha az pozitív – és igaz – állításokat tartalmazna arról, ahogyan élted az életed? Akár beismered, akár nem, már dolgozol ezen a feliraton! „Az igazság ösvényén élet van, és útja nem a halál felé vezet.” (Péld 12,28) „A romlott szívű a magaviselete szerint fog jóllakni, meg a jó is a magáé szerint.” (Péld 14,14)

Robert J. Tamasy


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther az igehirdetésről
Élő víz
Célkereszt
Egy magasabb mérce
Adj utat!
Heti útravaló
Keresztutak
Adománygyűjtés a délkelet-ázsiai áldozatok megsegítésére
Hitpróbáló események
Véleményem
Apokalipszis, most
Cunami
Roger testvér imái 2005-re
e-világ
www.onlinehittan.hu
Keresztény szemmel
A 2004. karácsonyi szökőár áldozatainak emlékére
Szembesítés
Dömös üzenete
A hét témája
A 2004. esztendő ajándékai
Az év oktatási létesítménye – Zugló
Az év gyülekezeti háza – Pesterzsébet
Az év diakóniai otthona – Kaposszekcső
Az év missziói eseménye – Tata
Az év beruházása – Balatonszárszó
Az év hazatért lelkészei
Az év haza Az év ordinált lelkészei
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Tanulunk-e belőle?
A közelmúlt krónikája
Amikor az egyház (még) politizált
„Berhidai út 13. – Evangélikus Lelkészi Hivatal”
Rát Mátyás hírmondója
Izraeli régészek felfedezték a Siloám tavát
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Már csak szerelemből tudok színházat csinálni…
Feminista „távteológia”
Örömhír
Képek – lelkészekről
Útikönyv a Monarchia keleti végeiről
A vasárnap igéje
Bezárt ajtók
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elég egy férfi és egy nő?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 02 Célkereszt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster